Witam
troche banalny problem ale połamałem juz kilka złączek przez brak narzedzia do rozpinania.
Kłopot mam z tymi hermetycznymi gdzie zeby rozpiac nalezy włożyć jakis haczyk czy jakis zagiety płaski śrubokręt. Jak jest dojście to małym płaskim od tylu podwarzam zaczep ale np przy WEBASTO nie ma dojścia...
Jak Wy sobie z tym radzicie? jest jakis przyrząd do tego?
Do tego są specjalne uządzenia. Mam cały zestaw na takie cus, ale mozna sobie poradzic z twardymi spinaczmai lekko zpiłowanymi na końcu , czy drutem z nierdzewki odpowiednio zagiętym.
Przyrząd ten wygląda na tzw. rozkówkę/rozkówarkę do samych pinów w kostkach.
A ja po prostu chce odłączyć kostki np. przy webasto a tam tak sprytnie od tyłu jest zatrzask. Tak jakby trzeba było mieć jakiś wręcz grocik czy coś...
narysowałem na szybkiego.
Ostatnio zmieniony wt kwie 03, 2012 23:30 przez kufcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Odgrzeje trochę kotleta...Czy ktoś wie gdzie kupić takie urządzenie do wyciagania pinów z kostek? Sa jakieś zestawy czy na sztuki.?.... Bardzo by mi się to przydało?
niko nie chodzi mi o rozpinanie wtyczek bo to jest raczej kwestia wprawy, tylko powiedz mi jak wyciągasz te piny z wtyczki. Chyba dobrze mnie nie zrozumiałeś...
Najważniejsze to dobrze odsunąć blokadę (fioletową zasuwkę). Jeżeli masz do pomocy kogoś to weź dwa cieniutkie śrubokręty, szydełka, czy co tam posiadasz i dociśnij boczne skrzydełka blokujące kontakt (pin) w kostce. Druga osoba niech trzyma kostkę i wyciąga powoli kabelek.
Nie poznałem jeszcze wszystkich możliwości,,, a jutro trzeba oddać. Szkoda ale dla kogoś "elektrycznego" super sprawa... Wydatek niestety grubo ponad 200zł