Niewielki przebieg dla 2-latka w tym modelu to rzecz normalna.W końcu nawet w krajach,gdzie postawiono na rozwój cng,stacje nie znajdują się za każdym rogiem.Podróżowanie tym samochodem,wiąże się z dokładnym i przemyślanym planowaniem trasy.Niestety jest to jazda od stacji do stacji i póki co,należy ten fakt uznać za dużą niedogodność.Jeśli porusza się tym samochodem tylko w mieście,to raczej kilometrów się nim nie nakręci,no chyba że ktoś np. pizze rozwozi
Ekonomiczna i ekologiczna eksploatacja tego samochodu,traci sens w chwili,gdy zaczyna się nim jeżdzić na benzynie,więc przed zakupem,trzeba dokładnie rozważyć wszystkie za i przeciw.
Ogromnym plusem jest bliskość stacji CNG od miejsca stałego pobytu.Dla 7-osobowej wersji oznacza to możliwość zatankowania około 23 m.sześć.gazu czyli około 17 kg.
W praktyce przekłada się to na przejechanie do 240 km w mieście lub 350 km w trasie(dla auta z silnikiem BSX (2.0 litry , 8 zaworów).
Następny "krok" to ustalenie odległości do kolejnych stacji,jeśli nie we wszystkich kierunkach,to przynajmniej w tych,w które najczęściej planujemy się wybierać.
Na tę chwilę,oprócz okolic Łodzi i zachodniego wybrzeża oraz naszego bieguna,praktycznie wszędzie da się dojechać w Polsce , korzystając tylko z gazu.Problem tankowania,niknie po przejechaniu wszystkich naszych granic,poza wschodnimi ale i to się zmienia.
Kolega podał stronę dla użytkowników aut z CNG w Polsce.Ja oprócz niej,korzystam przy wyjazdach za granicę z niemieckiej strony:
www.gibgas.de
W kwestii wypadkowej powiem tylko tyle,że po to ma się oczy i język oraz cały fragment ciała,który to trzyma razem,żeby dokładnie wybadać sprawę.Jeśli uszkodzenie dotyczyło tylko blach,nawet po prawej stronie komory silnika,to nie ma zasadniczo się czego obawiać.Gdy pojawią się wątpliwości możną samochód sprawdzić w serwisie albo po prostu zrezygnować z kupna.
Jak na mój gust,to cena nie jest zła ale targować się trzeba i wypada.
Powodzenia
P.s.
zapomniałem o czymś ważnym.
Ten model ma 13-litrowy bak na benzynę .To chyba istotna informacja..