nieuzasadnione problemy z ciśnieniem w układzie chłodzenia
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
nieuzasadnione problemy z ciśnieniem w układzie chłodzenia
W moim aucie pojawia się problem a mianowicie: w trakcie dłuższej jazdy zapala się kontrolka niskiego stanu płynu chłodniczego. Po zatrzymaniu i odkręceniu pokrywy zbiornika słychać "szszszuuu" i poziom płynu podnosi się gasząc kontrolkę. Problem zaczął pojawiać się kilka tygodni temu i odnoszę wrażenie że się pogłębia ( początkowo odkręcałem zbiornik raz na tydzień a teraz już co 3-4 dni). Co może być tego przyczyną ? jakiś zaworek w nakrętce zbiornika? - coś tam jest .... płynu generalnie nie ubywa przy otwartym zbiorniku jest stały, właściwy poziom, płyn jest czysty również w oleju nie ma zmian ani w poziomie ani w wyglądzie. Macie jakieś pomysły?
- aawol
- ____________________
oglądałem nowy korek, metodą organoleptyczną sprawdzałem w którą stronę przepuszcza powietrze - w moim odczuciu korek puszcza powietrze tylko DO zbiorniczka, zarówno mój jak i nowy nie pozwala na wydmuchanie powietrza z zbiorniczka. Próbowałem czyścić elektrody w zbiorniczku bo pojawiła się możliwość że się oblepiły osadem z płynu i mają słaby kontakt ale odnoszę wrażenie że pomogło tylko trochę - nadal pojawia się kontrolka niskiego stanu pomimo że po otwarciu maski poziom wskazuje ponad połowę zbiorniczka. Czy kontrolka niskiego stanu płynu może być połączona z jakimś innym czujnikiem oprócz zbiorniczka? Czy moze się zaświecać z innej przyczyny?
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Raczej nie. Wymieniłes płyn ? Mozesz miec za duzo wody w tym. Podobnie jest jak się zaleje nie markowy płyn lub wodę do płynu od spryskiwaczy. Wtedy tez sygnalizuje brak płynu. Mozesz wymienic tez czujnik jesli jestes świadom ze poziom płynu jest poprawny. Korek ma przepuszczac DO, stara zasada ze jak się odkręca korek na goracym silniku to - lepiej go nie odekrecac bo buchnie 

- aawol
- ____________________
no o wymianie płynu nie pomyślałem. Auto mam od marca tego roku, olej, płyn hamulcowy wymieniełem - chłodniczy miał czystą barwę więc się nie zabierałem. Czy płyn G12 to tylko serwis czy można szukać w sklepach? Podejrzewam że większych problemów z wymianą być nie powinno, a może się mylę? Jak pewnie się domyślacie nie miałem okazji tego zrobić. A może podjechać do mechanika?
No i oczywiście jakieś sugestie co do samego płynu ( to że g12) wiem ale może jakieś polecane marki, albo może g12+ nie wiem jaka jest różnica i ile tego płynu trzeba kupić
No i oczywiście jakieś sugestie co do samego płynu ( to że g12) wiem ale może jakieś polecane marki, albo może g12+ nie wiem jaka jest różnica i ile tego płynu trzeba kupić
- aawol
- ____________________
wymieniłem płyn - zrobiłem 300 km i znów świeci..... nie bardzo mam pomysł co robić dalej. Kolega golfiarz polecił mi oskrobanie elektrod - że niby mogły oblepić się i straciły przewodność - niby mogły ale jednak to nic nie zmieniło.
Płyn G12 koncentrak z serwisu skody kupiony - zmieszanie wyszło na 47 st C ale może jeszcze doleję wody jak się wszystko dokładnie odpowietrzy.
"spacewalker" - czy wlanie do spryskiwaczy wody powoduje świecenie kontrolki płynu chłodniczego czy to przejęzyczenie?
Płyn G12 koncentrak z serwisu skody kupiony - zmieszanie wyszło na 47 st C ale może jeszcze doleję wody jak się wszystko dokładnie odpowietrzy.
"spacewalker" - czy wlanie do spryskiwaczy wody powoduje świecenie kontrolki płynu chłodniczego czy to przejęzyczenie?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
to moze oznaczać, ze masz do wymiany uszczelkę pod głowica... ja miałem takie same objawy w passacie... tylko u mnie o wiele wiecej ubywało płynu... ale u Ciebie moga byc poczatki...aawol pisze:no cóż odkryłem kolejny symptom problemu a mianowicie jednak ubywa płynu.... niewiele ale musiałem dolać !!!! co to może oznaczać?