Jaki akumulator do 1,6 Tdi
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Re: Odp: Jaki akumulator do 1,6 Tdi
Wejdz na stronę Bosch np tam masz konfigurator. Dobierzeszz właściwy
Wysyłane z mojego Szajsunga za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego Szajsunga za pomocą Tapatalk 2
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Re: Jaki akumulator do 1,6 Tdi
Ja osobiście dobrałbym z przedziału 64-72AH bez żadnych konfiguratorów ze stron aku. Nie miałem jeszcze przyjemności w 1T3tomix pisze:Witam, pytanie jakiej pojemnosci jest orginalny aku do Turka 1,6 TDI ?
Sprawdź jakie możliwości daje skrzynka... jeśli zmieści się 27cm na długość.... bierz z przedziału powyżej 70Ah. Alternator bez problemu jest to w stanie doładować....
Oryginalne były 61Ah, 72Ah, 68Ah, 69Ah ale też miał no to wpływ zastosowanie funkcji Start-Stopu...
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
na pewno wezme 70Ah, 27 cm wejdzie , moj jeszcze sprawdze (naladuje i zobacze ...), bo ostatnio male odcinki robie, a za kazdym razem odpalam webasto (juz zapomnialem jak to jest wchodzic do zimnego auta) odprowadzenie swiatlami do domu i jeszcze jakies swiatelka spod bocznych lusterek tez troche energi potrzebuja.Pozdrawiamjeżu pisze:Ja osobiście dobrałbym z przedziału 64-72AH bez żadnych konfiguratorów ze stron aku. Nie miałem jeszcze przyjemności w 1T3tomix pisze:Witam, pytanie jakiej pojemnosci jest orginalny aku do Turka 1,6 TDI ?![]()
Sprawdź jakie możliwości daje skrzynka... jeśli zmieści się 27cm na długość.... bierz z przedziału powyżej 70Ah. Alternator bez problemu jest to w stanie doładować....
Oryginalne były 61Ah, 72Ah, 68Ah, 69Ah ale też miał no to wpływ zastosowanie funkcji Start-Stopu...
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Start-stop ma aku, którego ceny nie chcecie znać
72 Ah powinno być ok, pytanie jeszcze jaki masz alternator, jaki prąd ładowania
72 Ah powinno być ok, pytanie jeszcze jaki masz alternator, jaki prąd ładowania
- jeżu
- Władca postów
Wiadomo ze większą ale zaczyna się to bardzo powoli sprzedawać....Turanek pisze:Start-stop ma aku, którego ceny nie chcecie znać
Klasyczne aku i to te najlepsze zupełnie się do tej funkcji nie nadają niestety...
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Hmmm. A ja raczej muszę poznać tą cenę . Może mój start-stop warjuje z tego powodu . Pierw był komunikat o usterce tego ustrojstwa , teraz po chwili od uruchomienia silnika system start-stop jest odłączany .
To jaki to rząd wielkości?
To jaki to rząd wielkości?
- Maciej_F
- Expert
Od nowości (3lata) siedzi:jeżu pisze:Jakie parametry aku?
VARTA 7P0915105 12V 68 AH 380A AGM
He jak poczytali to w systemie start-stop z odzyskiem energii hamowania to siedzi specjalna " baterejka " , którą ot tak sobie nie przełożysz . Trzeba potem zakodować w samochodzie nowy akumulator
Eeeech jak tu nie lubić ekologów
- jeżu
- Władca postów
Adaptację aku to przeprowadzam najczęściej w A6 C6.. Tam jest takie ustrojstwo jak sterownik zarządzania energią.. Ale to nie problem... Mamy do tego i nie tylko do tego ustrojstwo z Exide...
Myślę jak wymienisz sobie na "potrzymaniu" nie trzeba nic adoptować...
Myślę jak wymienisz sobie na "potrzymaniu" nie trzeba nic adoptować...
- Maciej_F
- Expert
O takoż się wypowiadają o wymianie akumulatora :
Krok 2: jak go wymienić?
W przypadku samochodów z systemem Start/Stop z odzyskiem energii bez użycia urządzenia diagnostycznego się nie obejdzie. Można wykorzystać w tym celu oryginalny komputer diagnostyczny, który jest na wyposażeniu każdej stacji ASO, lub posłużyć się sprzętem znacznie tańszym, przeznaczonym dla mechaników prowadzących warsztaty niezależne.
Po podłączeniu do gniazda EOBD, xxxxxx wykonuje testy błędów w zakresie obwodu akumulatora
i systemu Start/Stop, a także przeprowadza test samego akumulatora i ostatecznie kwalifikuje go do wymiany lub nie. Jeśli wymiana jest potrzebna, VSSP 2.0 wyświetla rodzaj potrzebnego akumulatora,
a następnie zabezpiecza instalację samochodu na czas wymiany akumulatora. Po wykonaniu niezbędnych czynności mechanicznych i potwierdzeniu ich w VSSP 2.0 , urządzenie koduje nowy akumulator w pamięci centralnego komputera sterującego samochodem i informuje o zakończeniu procedury.
-- 4 sty 2016, o 11:21 --
Witam . Powraca temat akumulatora w Alhambrze .
Jak są teraz takie duże mrozy to widzę ,że cały czas jeździ na podwyższonych wolnych obrotach . Teoretycznie się niedoładowywuje .Odpala normalnie ( no bo startuje z garażu ) . Mam chęć go doładować ale jak ta ''baterejka'' taka skomplikowana to się zastanawiam ?
Jakiś specjalny prostownik elektroniczny ? Czy wystarczy normalny transformatorowy
Odłączać akumulator od instalacji czy można nie . Nie chce mi się potem bawić w sto adaptacji .
Acha a gdyby zastosować akumulator podtrzymujący wystarczy podpiąć go pod gniazdo zapalniczki ( sprawa stabilizatora napięcia) .
Krok 2: jak go wymienić?
W przypadku samochodów z systemem Start/Stop z odzyskiem energii bez użycia urządzenia diagnostycznego się nie obejdzie. Można wykorzystać w tym celu oryginalny komputer diagnostyczny, który jest na wyposażeniu każdej stacji ASO, lub posłużyć się sprzętem znacznie tańszym, przeznaczonym dla mechaników prowadzących warsztaty niezależne.
Po podłączeniu do gniazda EOBD, xxxxxx wykonuje testy błędów w zakresie obwodu akumulatora
i systemu Start/Stop, a także przeprowadza test samego akumulatora i ostatecznie kwalifikuje go do wymiany lub nie. Jeśli wymiana jest potrzebna, VSSP 2.0 wyświetla rodzaj potrzebnego akumulatora,
a następnie zabezpiecza instalację samochodu na czas wymiany akumulatora. Po wykonaniu niezbędnych czynności mechanicznych i potwierdzeniu ich w VSSP 2.0 , urządzenie koduje nowy akumulator w pamięci centralnego komputera sterującego samochodem i informuje o zakończeniu procedury.
-- 4 sty 2016, o 11:21 --
Witam . Powraca temat akumulatora w Alhambrze .
Jak są teraz takie duże mrozy to widzę ,że cały czas jeździ na podwyższonych wolnych obrotach . Teoretycznie się niedoładowywuje .Odpala normalnie ( no bo startuje z garażu ) . Mam chęć go doładować ale jak ta ''baterejka'' taka skomplikowana to się zastanawiam ?
Jakiś specjalny prostownik elektroniczny ? Czy wystarczy normalny transformatorowy
Odłączać akumulator od instalacji czy można nie . Nie chce mi się potem bawić w sto adaptacji .
Acha a gdyby zastosować akumulator podtrzymujący wystarczy podpiąć go pod gniazdo zapalniczki ( sprawa stabilizatora napięcia) .