Montaż nieoryginalnego radia

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Brandrock
Kandydat
Auto:: Touran,1,9BVQ,2003
Imię:: Michał

Montaż nieoryginalnego radia

Post autor: Brandrock »

Witam

to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość . Mam nadzieję że to co za chwilkę napisze komuś się przyda i pozwoli przy okazji zaoszczędzić parę groszy.

Jestem właścicielem tourana od jakichś 5 miesięcy i od jakiegoś czasu zaczęlo mnie irytować oryginalne radio MFD2 (brak mp3, usb itp) więc postanowiłem zmienić na coś nieoryginalnego a jako że nie śmierdzę ostatnio groszem nie chciałem zbytnio szaleć . zakupiłem więc prosty model JVC oraz zamówiłem elementy niezbędne do montażu (złącze quadlock iso, ramka adapter, separator antenowy)i tu zaczęły się schodki, ale o tym po kolei.

-ramka adapter początkowo zakupiłem coś takiego
http://carhifi24.pl/katalog/408_vw/1266 ... _seat.html
i tu pierwszy schodek mianowicie ramka ma zastosowanie podczas montażu kieszeni montażowej z radyjka i wymaga dodatkowo montażu oryginalnej ramki ozdobnej z samego radia a dodam że w moim wypadku ta ostatnia ramka nie pasowała (musiałbym ramkę ozdobną z radyjka przyciąć żeby to spasować) no i w dodatku sam kolor (czarny połysk) . więc zamówiłem drugą ramkę adapter
http://carhifi24.pl/katalog/408_vw/4099 ... satyn.html
i tu miłe zaskoczenie nie dość że kolor idealnie pasuje do ramki wokół klimatronica to jeszcze nie wymaga montażu dodatkowej ramki ozdobnej z radyjka (otwór z ramki adaptera idealnie pasuje na kształt samego radia), a w dodatku dołączone w zestawie blaszki montażowe umożliwiają ustawienie głębokości osadzenia samego radyjka.
ramka.jpg
Blaszki montażowe.jpg
Blaszki montażowe 1.jpg
- drugim schodkiem było złącze quadlock-iso niby wszystko ok ale irytował mnie fakt wyłączania ręcznego radyjka (nie po stacyjce) . Postanowiłem poszukać w skrzynce bezpieczników wyłączenia po stacyjce , więc rozkopałem bezpieczniki i mierze i niestety wszystko po zapłonie a takie rozwiąznie nie do końca mnie satysfakcjonowało! więc trochę poszukałem i udało mi się u magika u mnie w mieścinie wyrwać emulator CAN ( używany) w całkiem niezłej kwocie 60 zł z jednej strony zakończony gniazdem quadlock z drugiej zaś iso . I jak ręką odjął radyjko gra do samego wyjęcia kluczyka.

- trzecim i ostatnim schodkiem okazał się separator antenowy , zakupiony wcześniej miał niestety tylko jedną wtyke Fakro a moja nawi niestey dostawała sygnał z 3 anten ( 2 z szyb i 1 z rekina) no i pojawił się kolejny wydatek (i tu z pomocą znów wyszedł magik koszt 60 zł)separator z dwoma wtykami Fakro, dodam jeszcze że w moim wypadku miało znaczenie wpięcie antenek z separatorem gdyż początkowo wpiąłem wtyk żółty i ten niby biały ale coś tam szumiało i nie do końca radyjko odbierało po czym zamieniłem ze sobą miejscami wpięcia i ściąga super ( nawet lepiej niz oryginał) i o dziwo nie gubi sygnału przynajmniej na razie .
separator 1.jpg
A o to efekt końcowy.
END1.jpg
END 2.jpg
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Re: Montaż nieoryginalnego radia

Post autor: niko02 »

Gratulacje. Na pierwszy rzut oka nie wygląda to źle.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Dommel
Przeglądacz
Auto:: 1.9 TDI BLS 2007
Imię:: Dominik
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Dommel »

ładne cacko :)
z co zamierzasz zrobić tym MFD2 ??
Brandrock
Kandydat
Auto:: Touran,1,9BVQ,2003

Post autor: Brandrock »

jak na razie mam mieszane uczucia czy go sprzedać czy zostawić go sobie
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Ogólnie komponuje się ładnie ale jakoś tak głęboko siedzi i Mnie osobiście się nie podoba ( ale o gustach się nie dyskutuje )
Bezawaryjnego użytkowania życzę :ok:
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ