Touran 2.0 FSI 150 KM.
Touran 2.0 FSI 150 KM.
Witam,
przymierzam się do zakupu tourana z silnikiem benzynowym, dokładnie 2.0 FSI 150KM. Czy ktoś użytkowników forum posiada tourana z takim silnikiem i może mi napisać swoje opinie o samochodzie z tym silnikiem?
Pozdrawiam,
J.
przymierzam się do zakupu tourana z silnikiem benzynowym, dokładnie 2.0 FSI 150KM. Czy ktoś użytkowników forum posiada tourana z takim silnikiem i może mi napisać swoje opinie o samochodzie z tym silnikiem?
Pozdrawiam,
J.
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Touran 2.0 FSI 150 KM.
Na początek dobrze było by się przywitać w tym dziale
http://www.touranklub.pl/forum/viewforum.php?f=1

http://www.touranklub.pl/forum/viewforum.php?f=1
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Witaj. Wydaj mi się, że na forum była jedna benzyna 2.0 ale raczej nie jest aktywna, więc ciężko będzie o opinię z pierwszej ręki.
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Panowie zamiast pisać bzdurne posty w zasadzie nie wiem po co bo od upominania jest admin...
co do silnika 2.0 FSI 150KM
nie mam , nie jeździłem, miałem kiedyś 2.0 w golfie IV ale 8v i miał jedyne 115KM wolnossący całkiem inny silnik.
mało jest tych benzyn, miałem jedynie okazję jechać w De golfem z tym silnikiem , fajnie się to zbierało, ale pewnie będzie miało apetyt ok 8,5/9l na 100km przy spokojnej jeździ w mieście pewnie więcej... tak jak to pisałem kiedyś VW nie ma za bardzo alternatywy w benzynie jeśli chodzi o polecenie jakiegoś silnika, jedyne małoproblematyczne 1.6 MPI ale mulaste 102KM jednym wystarcza inni psioczą na brak mocy, ale wszyscy chwalą za mała awaryjność... silniki FSI czyli z bezpośrednim wtryskiem paliwa nie należą do jednostek trwałych, jak kupisz ładne serwisowane auto z przebiegiem +_ 100tyś km to wydaje mi się że pojeździsz, gorzej jak już będzie ok 200tyś wtedy może być już sporo nagaru w silniku... inna strona medalu, że lwia cześć naszego rynku to TDI na zachodzie tych 2.0 FSI też nie za wiele do wyboru więc sprawa jest troszkę utrudniona... może lepiej wybrać 1.9TDI bez DPFu ? ładne serwisowane auto powinno być w miarę bezawaryjne, a zaoszczędzone koszty na paliwie mogą CI się wyrównać przy ew naprawie... ile planujesz wydać kasy?
co do silnika 2.0 FSI 150KM
nie mam , nie jeździłem, miałem kiedyś 2.0 w golfie IV ale 8v i miał jedyne 115KM wolnossący całkiem inny silnik.
mało jest tych benzyn, miałem jedynie okazję jechać w De golfem z tym silnikiem , fajnie się to zbierało, ale pewnie będzie miało apetyt ok 8,5/9l na 100km przy spokojnej jeździ w mieście pewnie więcej... tak jak to pisałem kiedyś VW nie ma za bardzo alternatywy w benzynie jeśli chodzi o polecenie jakiegoś silnika, jedyne małoproblematyczne 1.6 MPI ale mulaste 102KM jednym wystarcza inni psioczą na brak mocy, ale wszyscy chwalą za mała awaryjność... silniki FSI czyli z bezpośrednim wtryskiem paliwa nie należą do jednostek trwałych, jak kupisz ładne serwisowane auto z przebiegiem +_ 100tyś km to wydaje mi się że pojeździsz, gorzej jak już będzie ok 200tyś wtedy może być już sporo nagaru w silniku... inna strona medalu, że lwia cześć naszego rynku to TDI na zachodzie tych 2.0 FSI też nie za wiele do wyboru więc sprawa jest troszkę utrudniona... może lepiej wybrać 1.9TDI bez DPFu ? ładne serwisowane auto powinno być w miarę bezawaryjne, a zaoszczędzone koszty na paliwie mogą CI się wyrównać przy ew naprawie... ile planujesz wydać kasy?
Oto link do modelu, nad którym się zastanawiam:
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0 ... 55352.html
Cena jest do negocjacji więc może za 19 500 - 20 000 dałbym radę go kupić.
Inna sprawa jest taka że zastanawiałem się kiedyś nad 2.0 EcoFuel z farbrycznym gazem CNG - w cenie około 25 000.
Mieszkam w Poznaniu, jednak samochodem nie będę poruszał się za często z uwagi na korki. Planuje też wypady do rodzinnego miasta około 180 km w jedną stronę, także zakładam początkowo nie więcej niż 1000 km miesięcznie. Odradzili mi na innym forum CNG ze względu na to że będę robił mało kilometrów a przegląd butli wysokociśnieniowych co 3 lata potrafi mocno uszczuplić portfel.
Z drugiej strony zastanawiam się czy aby to nie jest za duże auto dla mnie - będę nim jeździł sam - czasami z dziewczyną. Czytałem wątek na forum, że ktoś został zmuszony do przejścia na VW Polo Cross - może taki mi wystarczy na początek do jazdy po mieście, okolicach i wypadach do rodzinnego miasta.
Co do tourana z dieslem - dawno nie jeździłem samochodem jednak obawiam się że zajdę go - w sumie wyrabiając sobie dopiero styl jazdy. Można powiedzieć że będę się uczył na nowo - miałem bardzo długą przerwę w prowadzeniu samochodu.
2.0 FSI 150 KM - boje się z kolei spalania w mieście, zwłaszcza na początku gdy będę jeździł mało delikatnie to pewnie z 12 w mieści mi spali - jest to dosyć sporo.
Co do wydatków na zakup to tak z 25 000 to taka górna granica.
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0 ... 55352.html
Cena jest do negocjacji więc może za 19 500 - 20 000 dałbym radę go kupić.
Inna sprawa jest taka że zastanawiałem się kiedyś nad 2.0 EcoFuel z farbrycznym gazem CNG - w cenie około 25 000.
Mieszkam w Poznaniu, jednak samochodem nie będę poruszał się za często z uwagi na korki. Planuje też wypady do rodzinnego miasta około 180 km w jedną stronę, także zakładam początkowo nie więcej niż 1000 km miesięcznie. Odradzili mi na innym forum CNG ze względu na to że będę robił mało kilometrów a przegląd butli wysokociśnieniowych co 3 lata potrafi mocno uszczuplić portfel.
Z drugiej strony zastanawiam się czy aby to nie jest za duże auto dla mnie - będę nim jeździł sam - czasami z dziewczyną. Czytałem wątek na forum, że ktoś został zmuszony do przejścia na VW Polo Cross - może taki mi wystarczy na początek do jazdy po mieście, okolicach i wypadach do rodzinnego miasta.
Co do tourana z dieslem - dawno nie jeździłem samochodem jednak obawiam się że zajdę go - w sumie wyrabiając sobie dopiero styl jazdy. Można powiedzieć że będę się uczył na nowo - miałem bardzo długą przerwę w prowadzeniu samochodu.
2.0 FSI 150 KM - boje się z kolei spalania w mieście, zwłaszcza na początku gdy będę jeździł mało delikatnie to pewnie z 12 w mieści mi spali - jest to dosyć sporo.
Co do wydatków na zakup to tak z 25 000 to taka górna granica.
- marnon
- Zaawansowany
co do wyboru konkretnego modelu auta: touran jest fajny, pojemny ale jeśli nie masz rodziny, nie wozisz dużych gabarytów, nie planujesz dzieci w najbliższym czasie to zastanów się czy warto brać takie jakby nie było spore autko... chyba że Ci się wyjątkowo podoba to już Twój wybór, tyle że ze względu na gabaryty swoje spali...
jeśli nie potrzebujesz demona szybkości i chcesz tourana to przemyśl 1.6 MPI i możesz do tego spokojnie LPG założyć choć ja osobiście gazu nie uznaję, ale sporo tego jeździ i nic się nie dzieje.
z inny alternatyw jeśli vw to może golf V? golf V plus?
ja bym Ci osobiście odradzał ten silnik 2.0FSI , do mnie ta technologia FSI nie przemawia.
Z doświadczenia mojego jeżdżę 1.9 TDI z DPFem -golfa V variant. wcześniej miałem też mkV w 1.9 TDI ale 90KM i robię rocznie 12-15tyś km czyli niewiele jak na diesla, o zgrozo jeżdżę też sporo krótkich odcinków i nic złego się nie dzieje, pamiętam jedynie o dobrym oleju, wymiana wszystkich filtrów co 10tyś km, do tego raz na jakiś czas (średnio raz na tydzień) dogrzewam gdzieś autko w okolicy i troszkę powietrza przepuszczam przez silnik żeby się nagary wypaliły i silnik konkretnie dogrzał, póki co odpukać od 3 lat nie mam problemów z dieslem, a spalanie w moim przypadku to 5,5l/100 -> golf V variant bluemotion , touran w TDI więcej spali bo ma większe nadwozie niż golf ale też nie ma tragedii...
z mojej strony polecam Ci , jeśli zdecydujesz się na tourana, takie autko w TDI 1.9 lub 2.0 - masz na forum do sprzedania jeśli się nie mylę autko od koweta, dodi w Twoim przedziale - zostanie Ci jeszcze kasa na ew naprawy czy mody, a będziesz spokojniejszy bo auta sprzedawane w PL w szczególności od handlarzy w 95% są kombinowane ... sorry ale taka rzeczywistość.
jeśli nie potrzebujesz demona szybkości i chcesz tourana to przemyśl 1.6 MPI i możesz do tego spokojnie LPG założyć choć ja osobiście gazu nie uznaję, ale sporo tego jeździ i nic się nie dzieje.
z inny alternatyw jeśli vw to może golf V? golf V plus?
ja bym Ci osobiście odradzał ten silnik 2.0FSI , do mnie ta technologia FSI nie przemawia.
Z doświadczenia mojego jeżdżę 1.9 TDI z DPFem -golfa V variant. wcześniej miałem też mkV w 1.9 TDI ale 90KM i robię rocznie 12-15tyś km czyli niewiele jak na diesla, o zgrozo jeżdżę też sporo krótkich odcinków i nic złego się nie dzieje, pamiętam jedynie o dobrym oleju, wymiana wszystkich filtrów co 10tyś km, do tego raz na jakiś czas (średnio raz na tydzień) dogrzewam gdzieś autko w okolicy i troszkę powietrza przepuszczam przez silnik żeby się nagary wypaliły i silnik konkretnie dogrzał, póki co odpukać od 3 lat nie mam problemów z dieslem, a spalanie w moim przypadku to 5,5l/100 -> golf V variant bluemotion , touran w TDI więcej spali bo ma większe nadwozie niż golf ale też nie ma tragedii...
z mojej strony polecam Ci , jeśli zdecydujesz się na tourana, takie autko w TDI 1.9 lub 2.0 - masz na forum do sprzedania jeśli się nie mylę autko od koweta, dodi w Twoim przedziale - zostanie Ci jeszcze kasa na ew naprawy czy mody, a będziesz spokojniejszy bo auta sprzedawane w PL w szczególności od handlarzy w 95% są kombinowane ... sorry ale taka rzeczywistość.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Witam. Mam Tourana z silnikiem 2.0 fsi 150 km. Auto posiadam od trzech lat i ogólnie nie narzekam. Przez ten czas ani razu mnie nie zawiódł. Silnik pracuje cichutko i dobrze się zbiera. Wyprzedzanie na trasie to przyjemność. Spalanie średnio to 9 litrów. W mieście 11,a na trasie do Włoch, jakieś 2500 km, wyszło 6,9 z pięcioma osobami na pokładzie i załadowanym bagażnikiem na max.
Naprawy eksploatacyjne:
rozrząd+pompa 1200zł
2x olej i filtry- 2x400zł
wymiana piasty 300zł
wymiana czujnika cieczy z płynem 200zł
wymiana obudowy filtra oleju 550zł
Ogólnie polecam, ja jestem ze swojego zadowolony:)
Naprawy eksploatacyjne:
rozrząd+pompa 1200zł
2x olej i filtry- 2x400zł
wymiana piasty 300zł
wymiana czujnika cieczy z płynem 200zł
wymiana obudowy filtra oleju 550zł
Ogólnie polecam, ja jestem ze swojego zadowolony:)
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
według mnie jak bym miał kupować mało awaryjną jednostkę 1.6 MPI 102 KM, to bym zaryzykował i kupił ten 2.0 FSI 150 KM, z tego względu iż osiągi będą lepsze niż 102 KM, spalanie wiadomo trochę więcej niż 102 KM gdyż w tym przypadku mamy do dyspozycji 150 KM.
Wiadomo jak będziesz dbał to auto na pewno się odwdzięczy.
Wiadomo jak będziesz dbał to auto na pewno się odwdzięczy.
-
- Początkujący
- Podziękował: 3 razy
Witam.Posiadam takiego tourana od 8 miesiecy z przebiegiem 144 000 km i szczerze powiem ze jestem zadowolony.Jedynie co niedziala to ogrzewanie postojowe(dmucha ale nie grzeje)ale to akurat moze byc ale nie musi.Pozatym wszystko sprawuje sie super.Silnik pracuje röwno i cichutko.Co musze niedlugo zrobic to rozrzad(przy ok.180000)ale mam jeszcze troche czasu.Moge tylko to Autko polecic.Pozdrawiam!
szawe72
- marnon
- Zaawansowany
jakie masz spalanie ? trasa/miasto średnie?szaweo pisze:Witam.Posiadam takiego tourana od 8 miesiecy z przebiegiem 144 000 km i szczerze powiem ze jestem zadowolony.Jedynie co niedziala to ogrzewanie postojowe(dmucha ale nie grzeje)ale to akurat moze byc ale nie musi.Pozatym wszystko sprawuje sie super.Silnik pracuje röwno i cichutko.Co musze niedlugo zrobic to rozrzad(przy ok.180000)ale mam jeszcze troche czasu.Moge tylko to Autko polecic.Pozdrawiam!
-
- Początkujący
- Podziękował: 3 razy
Srednio 9 litrow na setke.Z tym ze wiecej jednak jezdze w miescie.
szawe72
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
jaksze, bierz Tourana i tyle, jak bedziez jezdzil z dziewzyna, skladasz fotele, kocyk i masz je* duzo miejsca :-) :-)