głośniki z Q5

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

głośniki z Q5

Post autor: grzegomir »

witam z nowym pomysłem :)
z tego powodu że w touranie muzyka kuleje (głośniki nie są najlepszej jakości) więc pomysł żeby przeszczepić z Q5
http://allegro.pl/audi-q5-zestaw-glosni ... 12374.html

najbardziej zależy mi na 2 głośnikach basowych (na aukcji jest jeden drugi gdzieś dokupie)

pytanie ktoś słyszał zestaw w Q5?? teść ma audi 6 z wbudowanym sybuforem i jest dobrze więc razy 2 powinno być lepiej...

pomysł na montaż to tylna klapa tzn kręcenie dziur w plastiku... bass tył, niskie tony tak jak jest... muszę poszukać tylko gdzieś odsłuchu albo ktoś potwierdzi moje przepuszczenia...

czekam na jakiś sygnał od was...
grzegomir
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: głośniki z Q5

Post autor: Damian15 »

Chcesz się bawić w audio ? Profesjonalnie czy tak bardziej pod remizę ? Profesjonalnie to wrzucasz nowe dobre radio zrzucasz tapicerkę drzwi dobre wygłuszenie nowe głośniki(żaden no name czy zajechane używki) ciągniesz nowe grubsze kable podłączasz głośniki pod piecyk i wtedy możesz bawić się z tubą no chyba że chcesz robić jak młodzież pod remizą bass w głośnikach na max głośnik charczy trzeszczy tuba w bagażniku łupie tupie rejestracja wpada w rezonans ale za to jaki bass tylko że ktoś kto zna się na audio to by się załamał pod zobaczeniu takiego montażu. Ogólnie jesteś bardzo wymagający bo ja akurat na swoje głośniki nie narzekam dają radę :)
grzegomir
Użytkownik

nie mogę mieć tuby czy też skrzyni w bagażniku nie mam na nią miejsca :) muszę je tak upchnąć żeby mi nie wadziły to nie jest wiejski festyn tylko ratowanie przestrzeni potrzebnej do pracy... czytaj twórcza myśl a nie wożenie jakiegoś gniotu w bagażniku żeby tam się walał... każdy ma inne potrzeby więc krytyka bez wiedzy wykorzystywania przestrzeni w samochodzie nie wskazana...
grzegomir
Damian15
Specjalista

Ogólnie jak na Tourana to bym zrobił sobie przód. Wygłuszył, nowe głośniki, radio widzę masz no i grunt to dobry piecyk i Ci powinno wystarczyć nigdy nie miałem przyjemności jeździć z oryginalnie wbudowanym subwoofer-em także nie mam wiedzy jak to gra ale myślę że na kolana nie powala :) tylko że z tym wiążą się większe koszty, nie ukrywam bo sam kiedyś miałem w głowie żeby włożyć w bagażniku w lewym schowku coś co by ciupało ale jakoś czas na to nie przyszedł ale jak założysz ten sprzęt z aukcji to zrobimy jakiś spocik :D
grzegomir
Użytkownik

no właśnie patrzyłem też boczki i jest bardzo ciasno... kolega mi mówił że dla uzyskania lepszego dźwięku najlepiej mieć z przodu wysokie tony a z tyłu bass, coś na kształt sceny muzycznej... ja zboczeńcem co do muzyki nie jestem ale żona lubi jak coś ładnie i konkretnie gra... to nie musi walić basem tak żeby plecy masowało, to ma być dodatek... coś jak wisienka na torcie nie potrzebna ale dobrze wygląda jak jest...
grzegomir
Damian15
Specjalista

Kolega dobrze mówił :P z tym że pewnie pojawi się problem z bassem bo jak zamontujesz do tylne klapy albo boczka to mogą zacząć "grać" plastiki i tu ciekawo czy da radę wygłuszenie...
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

moze sie uda ten zestaw upchac

http://www.allegromat.pl/aukcja150378
Damian15
Specjalista

Może by i dało ale dużo przeróbek trzeba by było zrobić, ogólnie to pewnie byś musiał ściągnąć całą tapicerkę i trochę kombinować z zamontowaniem głośników bo prowadzenie kabli to już przyjemność :D a za taki hajs rozbierać połowę samochodu ? No kto jak lubi...
grzegomir
Użytkownik

nie no trochę wykracza poza moje oczekiwania 1500 pln w głośniki to przesada... najszybciej znajdę jakieś głośniki na przód coś w granicy 500 zł, kupię skrzynie aktywna jakieś 300 zł i rozwalę ją na części (mały głośnik mały wzmacniacz). http://allegro.pl/blaupunkt-gtb-8a-akty ... 39587.html

tylni plastik już myślałem... na początek podklejenie wszystkich spinek na stałe żeby nie latały i jeszcze jakaś pianka gąbka pod miejsce styku z mocowaniami spinek, wiadomo wygłuszenie całej klapy, trzeba coś wymyśli na rant całej osłony żeby po bokach nie trzeszczało jakaś uszczelka taka jak jest przy szybach... no i rejestracja na uszczelkę do okien... jedyny problem to usztywnienie całego plastiku i dobranie głośnika kolega ma taką skrzynię wiec będę mierzył u niego...

taki wstępny plan... opłaty za mieszkanie porobione księgowa nic nie wie więc po 15 powoli będę ruszał
grzegomir
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Bardzo fajny plan.
Rozbierałeś już kiedyś swoją klapę?
Powiem Ci, że pod spodem będzie się kryła korozja, co za tym idzie trzeba będzie coś uszczelnić, bo inaczej elektronikę może pochłonąć wilgoć...
Albo wymienić klapę na 2007-....
Zrób jakąś foto - relację z wyliczeniami objętości i jaki głośnik zastosować...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
grzegomir
Użytkownik

klapę rozbierałem wilgoci tam nie było no może trochę bo prałem tapicerkę... rudej też nie widziałem jedyny plus jak samochód przyjedzie z Włoch 70% roku to temperatura powyżej 20C....

w nocy szukałem głośników padło na coś takiego
http://allegro.pl/system-jbl-cs-6c-150w ... 97174.html
nie wiem, nie znam się, ale zawsze podobało mi się jak grają JBL na sklepowej półce... więc w samochodzie też może być podobnie...

co do klapy dziś będę rozbierał i zaczynał mierzyć... jak nie wyjdzie to będę myślał dalej

wybierałem mate wygłuszającą padło na coś takiego... czytając fora i tak na swój rozum grubsza warstwa będzie lepiej tłumić niż droższa i cieńsza mata... jak ktoś ma pojecie o tym, pomoc jak najbardziej wskazana...

no i dupa po planach, z wyliczeń a raczej na oko bo już nie było trzeba nic mierzyć, za mało tam jest miejsca... może jakieś 16 głośnik by się zmieściły ale ja chciałem bass tam... w boczek też nie wejdzie tam gdzie lewarek i klucz... poddaje się chyba że znajdę odpowiedni głośnik...
grzegomir
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Raczej szukaj oryginalnego subwoofera od audi. Nie jest duży.
Powinien się zmieścić ale... może być różnie.
Fajnie masz z tą klapą...
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Subwoofer który myślę że dało by rade wcisnąć w całości w boczek powinien być od a3,a4 albo a6,bo są wygięte w banana.

Wysłane z mojego S4.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
grzegomir
Użytkownik

no właśnie nie szukam w boczek tylko konkretnie żeby wmontować w klapę... tak sobie wymyśliłem i tak musi być :haha:
grzegomir
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów

Muti pisze:a3
Patrzyłem na allegro. Może być ciężko i chyba bez rzeźby boczka by się nie obeszło... ale wszystko możliwe.
Brat ma A3 8p i swoją drogą fajnie to gra, a wcale nie jest Bose.
Touran by niko02Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ