Potrzebuję zmienić kodowanie w nawigacji RNS300
Więc postanowiłem podłączyć ją na stole bo nie mam dostępu do auta żeby to zrobić w samochodzie
To co udało mi się zgromadzić do zabawy z canem
- can gateway z golfa v 1k0907530E nawet 2 sztuki
- zegary z tego samego golfa 1k0920861B
- moduł kolumny kierowniczej 1k0953549F
- radio z nawigacją rns300
I podłączone wszystko według ELSy
I tak to wygląda że mam komunikacje ze wszystkim oprócz radia
Czyli łącze się od pstryknięcia z modułem kierownicy , gatewayem, zegarami
a z radiem nic z tego brak połączenia błąd
w can gateway nawigacje niby widzi ale na 140 kanale w blokach pomiarowych wyświetla "Navigat Slp.Ind" a powinno 1 chyba pokazać , 1 pokazuje ale tylko przez około 4 sekundy po włączeniu radia potem wskakuje "Navigat Slp.Ind"
Tak jak by w stan wstrzymania się coś włączało
Co to znaczy "Navigat Slp.Ind" ???
Normalnie powinno wyświetlać 1 tak jak na pozostałych modułach które mają komunikacje prawidłową
1 wyświetla się krótko po włączeniu pokrętłem radia przez 4 sekundy dosłownie a potem wskakuje "Navigat Slp.Ind"
a jak odłącze navi od cana to jest 0
Powiem tak że navi z siecią gada bo po wpisaniu raz pinu już o niego nie prosi po odłączeniu zasilania jak jest do can wpięta
Tak jak by może musiał dostać po can sygnał o włączeniu zapłonu tylko który moduł wysyła taką informację że zapłon załączony albo światła włączone itp.. ?
Który właściwie moduł wysyła info do sieci can że zapłon włączony proszę uruchomic urządzenia,
i który wysyła info że zostały włączone światła i proszę uruchomic wszystkie podświetlenia ?
Jutro może będę miał RNS2 do testu ale pewnie to samo dalej będzie, bo kiedyś próbowałem Webasto TT v podłączyc i też to samo co z tą navi było czyli brak połączenia
Ale tak mi się coś zdaje że wina tu będzie leżała że brak jakiejś informacji do sieci o włączonym zapłonie, dlatego że z webastem też nię nie łączyłem a to było także w sieci Infotainment czyli tak jak by urządzenia w sieci były w stanie wstrymania lub coś w tym stylu
Co wy na to ? Czego mi jeszcze potrzeba ?
U nas na szrocie stoi cały golf v po dachowaniu. Z niego mam te części reszta rzeczy w nim jeszcze siedzi pewnie... tylko nasuńcie co który moduł jeszcze wyciągnąc ? i gdzie się znajduje w golfie v
Poniżej screeny z vcds połączonych modułów i wartości z bloków pomiarowych gatewaya