Światła H16W do jazdy dziennej.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Rowik
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Światła H16W do jazdy dziennej.

Post autor: Rowik »

Serwus!
Założyłem nowy wątek ponieważ treść nie pasowała by do ledów w podobnym temacie.
Mianowicie, prędzej czy później (myślę, że każdemu z Nas) chodzi po głowie temat świateł do jazdy dziennej. Oczywiście trzeba przebrnąć przez fazę błądzenia omotanym ilością świateł na allegro i zacząć, czytać, pytać, oglądać. Mianowicie: naoglądałem sie tych wszystkich podróbek świateł do jazdy dziennej z "homologacją". Jestem typem człowieka, który jak coś robi w samochodzie to ma zasadę: ma być tak jak by to fabryka zrobiła.
Nie posiadam halogenów. Myślałem nad tym, żeby kupić ramki z otworem na halogeny i zamontować tam okrągłe, ledowe światła do jazdy dziennej. Przeglądam, oglądam, czytam i coraz bardziej sie do nich zniechęcam. Zdecydowanie wolał bym podstawić na markę i jakoś. W cenie ok. 200/300 zł mogę mieć Philipsy, które mi nie pasują ze względu kształtu, rozmiaru, wyglądu itd.
Mój wątek różni się od podobnego tym, że w światłach do jazdy dziennej chciał bym zastosować żarówki H16W co oferuje HELLA, której "ufam". Dokładniej, chodzi o:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?it ... d00be2ff62

Kwestia następująca czy będą one pasować w otwór ramki halogenu? (Mój Touran jest przed liftem), nie boję się przeróbek ale... właśnie!
Z tego co zdążyłem się zorientować do tej chwili lampy te mają żarówkę niewymienną... I teraz z jednej strony: żarówka H16W słynie z tego, że jest wieczna, z drugiej: jak Hella mogła wypuścić taki bubel, że żarówka jest niewymienna.

Nie jestem przekonany do lamp led' owych za 200/300 zł. Być może się mylę? Led' owe lampy okrągłe do jazdy dziennej HELLA ma za cenę ...za wysoką dla mnie.
Czy światła tego typu będą spełniać naprawdę rolę świateł do jazdy dziennej czy ot będą świecić jak halogeny?
Głównie chodzi mi o Waszą opinię na temat lamp przedstawionych w linku. Dziękuję!
Volkswagen Touran 1.9TDI 2004r TREND 74kW AVQ
Kliknij aby zobaczyć
shaman82
Przeglądacz
Auto:: 1T1 BXF '06
Imię:: Pablo
Podziękował: 1 raz

Post autor: shaman82 »

O tych lampach Hella nic nie wiem.

Ale może zainteresuj się lampami LED DRL od Skody Fabii RS, podobno pasują idealnie w miejsce halogenów w Touranie.
Troszkę info masz tutaj: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=3525#3525

Kiedyś rozglądałem się za nimi to kosztowały ok 300 zł

Oznaczenia tych lamp:
prawa 5J0 941 068
lewa 5J0 941 067
ODPOWIEDZ