Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI 105

Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Szukanie przyczyn drgan silnika

Post autor: darek8677 »

Witam te drgania u mnie wystęowały jak juz go kupiłem czyli 50kkm temu. dwumas kpl.Sachs wymieniony 15kkm temu i dalej występują. Jeśli móglyby ktoś z Szanownych Kolegów zerknąć na moje logi: Błędów brak. Log na zimnym silniku po odpaleniu:
http://vaglog.rtnet.pl/darek8677_128621.html
a tu rozgrzany:
http://vaglog.rtnet.pl/darek8677_128620.html
w kanale 18 same 0. Drgania występują nieregularnie. Ciekawi mnie kanał 004 i pole BTDC po rozgrzaniu jest 0,0 i niewiem czy niepowinno byk około 1.U kolegow tu na logach widze 0,9...od czego to jest? Moze jakies cisnienie paliwa? Dlatego tez wrzuciłem log z kanału 004 na zimno i gorąco Chciałbym sie pozbyć tego drgania silnika bo to troche irytujące jak sie stoi na jałowym (w sierpniu posprawdzam jeszcze poduszki bo tu nie mam możliwosci) No i jeszcze te ujemne bipy. Od zawsze takie byly okolo -15-20.

Dodam jeszcze ze jakies pół roku temu kiedy nabyłem kabelek i zrobiłem pierwszą diagnostyke, miałem rozrząd na -2.0 i zrobiłem korekcję na 0,0 i nic to nie zmieniło prócz tego ze wczeniej komputer pokazywal spalanie na jałowym 0,4 i 0,6 z klimą a teraz 0,2 i 0.4 z klimą. (malo realne)No i pare kucy dostal.Spróbuję jeszcze skorygowac na -0,5 lub -1,0. Co o tym sądzicie? przebieg 200kkm, ajak go kupilem 156kkm juz taki obiaw wystepowal. Obstawialbym bardziej uszczelniacze pompek lub wiazke pd Pomoze ktos w ocenie Logow? :piwo:
Awatar użytkownika
jakubek666
Przeglądacz
Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
Imię:: kuba
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: jakubek666 »

Cześć,
Drga ci regularnie na jałowym, czy tylko co jakiś czas szarpnie autem?

Ja mam coś podobnego jak stoję na światłach na jałowym - co jakiś czas szarpnie budą delikatnie.
obroty stoją idealnie, silnik pracuje ok, ale co jakiś czas nim trzepnie jakby miał czkawkę :P
z tyłu tego nie czuć, ale jak siedzę w ciszy to czuć to bujnięcie.
Błędów silnika na kompie nie ma.

Zakładam, że to któraś poduszka silnika ma luzy, bo kiedyś tak miałem w poprzednim dieselku.
ale mechanik nie zauważył, by silnikiem jakoś rzucało...
Ostatnio zmieniony pn sie 19, 2013 13:10 przez jakubek666, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Kuba

Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Awatar użytkownika
hubert222
Zaawansowany
Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
Imię:: Hubert
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: hubert222 »

U mnie tez czasem sie zdarzy ze zabuja autem, obroty stoja w miejscu tak jak kolega wczesniej pisal. Nie mam kabelka zeby podpiac i sprawdzic czy wszystko ok.
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

mam podobną sytuację od samego kupienia, 50kkm zrobiłem i nic się z tym na szczęście nie dzieje, tzn. u mnie to czasem tak delikatnie występuje, jak ktoś ze mną jeździ to mówi czy mi jakaś pompka nie pada, na logach jest w miarę ok, mam na jednym cylindrze lekkie opóźnienie jedynie... może ten typ tak ma albo faktycznie jakaś poducha??
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

miałem podobne drgania i o dziwo wymieniłem akumulator na Varty i po tym ustało
Awatar użytkownika
jakubek666
Przeglądacz
Auto:: touran 1.9tdi bkc 2005 HL
Imię:: kuba
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: jakubek666 »

Tomas pisze:miałem podobne drgania i o dziwo wymieniłem akumulator na Varty i po tym ustało
A skąd był pomysł, że to może wina aku?
Czy po prostu słaby był i postanowiłeś go wymienić?

Ja trochę pobawiłem się światłami + dzieciak radiem na wyłączonym silniku i aku padł.
musiałem go odpalać kablami od drugiego auta.

Może faktycznie coś z aku. Spróbuję go podładować i zobaczymy czy problem ustanie :)
Pozdrawiam,
Kuba

Jeśli pomogłem, to nie zapomnij podziękować(żółta łapka prawy dolny róg) :-)
Mój PLATINIUM GREY Touran
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

To akurat przypadek. miałem problem z podnoszącymi się obrotami na jałowym biegu, i po naprawie alternatora, czyszczeniu wszystkich mas zdecydowałem wymienić aku mimo że miał dopiero rok i to pomogło a przy okazji drgania mi ustąpiły.
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

Tomas, a jakiej firmy miales wczesniej ten aku ze po roku postanowiles wymienic? Bo ja mialem jeszcze fabryczny 6-cio letni Banner a wymienilem na Fullman 77Ah 760 i pol roku mialem spokoj z podrygami i szarpnieciem przy odpalaniu goracego silnika. Moj aku aktualnie po 3-4 dniach stania ma 12,45V a przy rozruchu spada do 10,60-10,80V mysle ze jest ok? tez go mam rok a fullman idzie tu we fr. na pierwszy montaz do Peugeota i cytryny.
ZWzPD

280<kkm;)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Ja miałem Eurostart, teraz mam Vartę
mar
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mar »

U mnie jest naderwana guma (poduszka) tzw . lizaka pod skrzynią biegów
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

witam

Wymiana tych poduszek bo są 2 górna i dolna (należy zwrócić uwagę na ich wprasowywanie w odpowiedniej kolejności ;)) w moim przypadku nic nie pomogła, chociaż obie gumy miałem mocno zużyte. Objaw delikatnego trzęsienia jest nadal. Mam do wymiany aku, bo już jest słabe i zastanawia mnie ten fakt o którym pisze kolega Tomas. Tylko wy macie silniki 1.9 !!!! Hmmmm
huragan1971
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI. 105 ,2010
Imię:: Bogusław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI 105

Post autor: huragan1971 »

Witam.Panowie jestem tu nowy i na początku chciałem Powitać wszystkich Forumowiczów.
Podepnę się pod temat...czytam dużo postów na temat drgań(niewielkich) w Touranie 1.9TDI i tak szczerze mówiąc nie znalazłem rozwiązania tego problemu w moim aucie a jest to 4 letni Touran(2010 r.) i od dłuższego czasu odczuwam lekkie drgania na tzw. "postoju" jest to na prawdę denerwujące i uciążliwe,bo co jakiś czas samochód tak jakby lekko podskakiwał a przebieg to dopiero niewiele ponad 51000 mill (niecałe 83000 km). Zauważyłem też,że drgania są nie regularne raz drga a raz nie,ale objaw jest częsty. Jutro podłącze VAG(VCDS) i sprawdzę...może mi ktoś podpowiedzieć co po kolei? Które bloki i jakie mają być tolerancje? Z tego co czytałem muszę sprawdzić wtryski,rozrząd a dalej nie wiem co jeszcze...zrobię to i wrzucę screen i sami ocenicie ok? Czytałem też,że można aktualizować soft..zaznaczam,że od kilku lat mieszkam w UK a ceny wszelkich usług są...kosmiczne jeśli chodzi o warsztaty typowo angielskie,ale na szczęście mamy naszych...rodaków i w dodatku dobrych fachowców,którzy biorą o niebo mniej...czy ktoś wgrywał może nowy soft do Tourana 1.9 TDI 105 w UK? Ile to kosztuje? Zakładam,że to może być tylko to,bo nie sądzę,że może być problem z rozrządem czy nie daj Boże z wtryskami...w końcu auto ma nie duży przebieg...proszę o sugestie i podpowiedzi.Dzięki z góry
Załączniki
Zrzut VCDS Touran.pdf
(199.46 KiB) Pobrany 143 razy
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Imię:: Marek
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Re: Odp: Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI

Post autor: marek1629 »

Witaj, mam nadzieję ze zrzut zrobiłeś jak sie motor nagrzał, bo wszystko sprawdzamy na 90 stopniach, przedewszystkim zrób porządek w ustawieniu synchronizaci wałka -grupa 4 i 4 poz żeby było jak najbliżej zera a nie -2,9 . Opisz jeszcze kiedy pojawiają sie drgania- zimny czy ciepły, zauważyłas coś dziwnego przy tym? Jak zacznie Ci drgac to próbuj wyłączyć wszystkie odbiorniki prądu a potem wszystko co możesz wlacz i na końcu klime. Opisz potem czy są roznice i kiedy a jak w ogóle to do powitalni zajżyj ;-)
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI 105

Post autor: JacaTouran »

huragan1971 pisze:Witam.Panowie jestem tu nowy i na początku chciałem Powitać wszystkich Forumowiczów.
Podepnę się pod temat...czytam dużo postów na temat drgań(niewielkich) w Touranie 1.9TDI i tak szczerze mówiąc nie znalazłem rozwiązania tego problemu w moim aucie a jest to 4 letni Touran(2010 r.) i od dłuższego czasu odczuwam lekkie drgania na tzw. "postoju" jest to na prawdę denerwujące i uciążliwe,bo co jakiś czas samochód tak jakby lekko podskakiwał a przebieg to dopiero niewiele ponad 51000 mill (niecałe 83000 km). Zauważyłem też,że drgania są nie regularne raz drga a raz nie,ale objaw jest częsty. Jutro podłącze VAG(VCDS) i sprawdzę...może mi ktoś podpowiedzieć co po kolei? Które bloki i jakie mają być tolerancje? Z tego co czytałem muszę sprawdzić wtryski,rozrząd a dalej nie wiem co jeszcze...zrobię to i wrzucę screen i sami ocenicie ok? Czytałem też,że można aktualizować soft..zaznaczam,że od kilku lat mieszkam w UK a ceny wszelkich usług są...kosmiczne jeśli chodzi o warsztaty typowo angielskie,ale na szczęście mamy naszych...rodaków i w dodatku dobrych fachowców,którzy biorą o niebo mniej...czy ktoś wgrywał może nowy soft do Tourana 1.9 TDI 105 w UK? Ile to kosztuje? Zakładam,że to może być tylko to,bo nie sądzę,że może być problem z rozrządem czy nie daj Boże z wtryskami...w końcu auto ma nie duży przebieg...proszę o sugestie i podpowiedzi.Dzięki z góry

Kolego, przestaw synchro rozrządu na -1,5 lub -1. Po tym zabiegu ustaw obroty biegu jałowego w granice 840-850rpm. Po tych zabiegach problem powinien zniknąć. Nic z wtryskami nie kombinuj i softu nie ruszaj. Wszystkie powyższe czynności wykonasz przy pomocy vcds.

Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
huragan1971
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI. 105 ,2010
Imię:: Bogusław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI 105

Post autor: huragan1971 »

Dzięki Panowie..właśnie nie wiem jak przestawić synchro rozrządu....proszę o dokładny opis jak to zrobić oczywiście też obroty biegu jałowego..zauważyłem,że właściwie czy silnik jest ciepły czy zimny drga tak samo,ale te drgania są jakby nierównomierne czasami czuje jakby tak lekko podskakiwał na siedzeniu,ale tak delikatnie jak położę ręce na kierownicy jest to samo,dziwno to trochę i nie sądzę(tak jak tu niektórzy piszą),że dwumasa czy poduszki a może i wtryski,bo to chyba jest w jak najlepszym porządku..zresztą wrzucam jeszcze wszystkie screeny to zobaczcie sami..chyba,że jeszcze coś innego mam zeskanować? Proszę o podpowiedzi...
Załączniki
Slajd1.JPG
Slajd1.JPG
Slajd1.JPG
ODPOWIEDZ