Demontaż klamek zewnętrznych
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Demontaż klamek zewnętrznych
Witajcie, podrzuci ktoś informację czy mogę je zdemontować bez odkręcania boczków? Potrzebuje je zdemontować do lakierowania. Nie znalazłem nigdzie informacji na ten temat. Dzięki 

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Demontaż klamek zewnętrznych
Tak, otwierasz drzwi i na wysokości klamki masz zaślepkę a za nią śrubkę na torx 20-Trzymasz za klamke tak jak byś otwierał drzwi(drzwi oczywiście otwarte) odkręcasz śrubkę aż poczujesz lekki opór i wyciągasz obudowe wraz z wkładką zrzucasz cięgno z klamki puszczasz klamke przesuwasz lekko do siebie i gotowe.Montaż w odwrotnej kolejności
Powyżej kolega wrzucił manuala ze zdjęciami 

- lukasz22i
- Użytkownik
sto2 pisze:http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5543
Tu masz jak zdając klamkę. Pozdrawiam.
Dzięki Panowieturek pisze:Tak, otwierasz drzwi i na wysokości klamki masz zaślepkę a za nią śrubkę na torx 20-Trzymasz za klamke tak jak byś otwierał drzwi(drzwi oczywiście otwarte) odkręcasz śrubkę aż poczujesz lekki opór i wyciągasz obudowe wraz z wkładką zrzucasz cięgno z klamki puszczasz klamke przesuwasz lekko do siebie i gotowe.Montaż w odwrotnej kolejnościPowyżej kolega wrzucił manuala ze zdjęciami

-- 24 lut 2014, o 16:27 --
Witam ponownie, może ktoś pomoże w temacie tych klameczek.
Zdemontowałem wszystkie bez większych problemów, wrzuciłem w lakier, zamontowałem no i jest problem. Wszystkie klamki otwierają drzwi jak wcześniej z tym że przednie klamki otwierają je dopiero za drugim razem. Tzn. tylne pociągam i drzwi się otwierają, pociągam przednie i nic, puszczam, pociągam jeszcze raz i dopiero się otwierają. Ktoś wie o co chodzi?
Trochę to dziwne, jak założyłem prawą przednią to zaniepokoiło mnie to i pomyślałem że coś źle zrobiłem, wypiąłem ją z drzwi i wsadziłem na nowo ale bez zmian. Zabrałem się za klamkę kierowcy, zamontowałem i to samo co od strony pasażera, tylne obie pracują jak wcześniej czyli dobrze.
Ktoś coś podpowie?

- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Bez obrazy ale nie wprowadzajcie kolegów w błąd
Trzymasz za klamke tak jak byś otwierał drzwi dosłownie ciągniesz do końca i odkręcasz śrubkę aż poczujesz lekki opór i wyciągasz obudowę wraz z wkładką, wpychasz klamke z powrotem i zrzucasz cięgno z klamki a montaż w odwrotnej kolejności z tym ze wazne jest aby włożyć klamke dosunąć do drzwi i założyć cięgno tak aby miało delikatny luz, naciągniecie linki zbyt mocno możne skutkować blokada drzwi a wtedy jest problem, jak nie ma wkładki to jeszcze zrzucisz linke ale jak nie sprawdzisz a poskładasz wszystko i trzaśniesz drzwiami to jest problem

- JEDARO
- Expert
kolego nikogo nie wprowadzam w błąd jakbyś nie zauważył to jest manual zrobiony przez ze mnie i nikt mu nie każe na max naciągać tam jest kilka stopni możliwości założenia tej linki na klamkęturek pisze:klamke przesuwasz lekko do siebie i gotowe.Montaż w odwrotnej kolejnościPowyżej kolega wrzucił manuala ze zdjęciami
- lukasz22i
- Użytkownik
Turek, miałem jak piszesz. Klamkę pasażera z przodu poskładałem, zamknąłem drzwi, niby ok. Pojechałem na miasto, zamknąłem auto, wracam z kobietą i d*pa, nie można otworzyć drzwi pasażera, ani klamką z zewnątrz ani tą od środka. Pod domem trochę tą klamką poszarpałem i drzwi puściły, od razu zdemontowałem klamkę żeby sytuacja się nie powtórzyła i poskładałem na nowo. Niby jest ok ale to podwójne otwieranie irytuje. Dzisiaj spróbuję to jeszcze raz ogarnąć, czyli co - nie naciągać tej linki tylko lekki luz? Wydaje mi się że tak próbowałem ale wtedy klamka bardzo lekko chodzi w pierwszej fazie, bez takiego wyraźnego oporu. Dodatkowo nie wracała szybko do swojego położenia tylko trzeba było jej trochę pomóc.
- JEDARO
- Expert
kolego musisz lekko napiętą mieć to linkę bo luźna może powodować otwieranie na 2 razy a za mocno jak będzie to tak jak napisałeś zatrzaśniesz spokojnie dasz rade
- lukasz22i
- Użytkownik
JEDARO pisze:kolego musisz lekko napiętą mieć to linkę bo luźna może powodować otwieranie na 2 razy a za mocno jak będzie to tak jak napisałeś zatrzaśniesz spokojnie dasz rade

-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2005r
- Imię:: Sebastian
- Podziękował: 2 razy
turek pisze:Tak, otwierasz drzwi i na wysokości klamki masz zaślepkę a za nią śrubkę na torx 20-Trzymasz za klamke tak jak byś otwierał drzwi(drzwi oczywiście otwarte) odkręcasz śrubkę aż poczujesz lekki opór i wyciągasz obudowe wraz z wkładką zrzucasz cięgno z klamki puszczasz klamke przesuwasz lekko do siebie i gotowe.Montaż w odwrotnej kolejnościPowyżej kolega wrzucił manuala ze zdjęciami
Kolego plastik ten co kluczyk sie w niego wklada musze najpierw zdjac czy luzujac srubke samo zejdzie? Walcze i walcze z ta klamka i nie idzie.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Tak z naciskiem na luzująć nie wykręcając bo potem trza się nagmnastykować a nie daj jak wpadnie do drzwi .Sebek380 pisze:Kolego plastik ten co kluczyk sie w niego wklada musze najpierw zdjac czy luzujac srubke samo zejdzie?

Co prawa od golfa5 ale to samo wybierz wiadomości ważne dla ciebie.
https://www.youtube.com/watch?v=BG4dIFhXB_o
-
- Kandydat
Wykrecalem cala srube i nic nie drgnie, dlatego moje pytanie czy najpierw podwarzyc czyms i zdjac ta zaslepke czy luzujac srube i ciagnac wszystko zejdzie?Dziadek13 pisze:Tak z naciskiem na luzująć nie wykręcając bo potem trza się nagmnastykować a nie daj jak wpadnie do drzwi .Sebek380 pisze:Kolego plastik ten co kluczyk sie w niego wklada musze najpierw zdjac czy luzujac srubke samo zejdzie?
Co prawa od golfa5 ale to samo wybierz wiadomości ważne dla ciebie.
https://www.youtube.com/watch?v=BG4dIFhXB_o
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Najpierw zdjąć zaślepkę, bo nie wyjmiesz klamki. Poza tym wszystkie klamki jakie musiałem ściągnąć, to ten element zawsze schodził bardzo ciężko. Luzując śrubkę/wkręt blokujący zamka musisz mieć klamkę odciągniętą do siebie, i po wykręceniu tej śrubki, nie do końca oczywiście, klamka powinna sama trzymać się w tej "odciągniętej pozycji". A później jakieś plastikowe "podważaki" do rozbierania tapicerki, dużo WD40 i cierpliwości, żeby ściągnąć tą zaślepkę.Sebek380 pisze: Wykrecalem cala srube i nic nie drgnie, dlatego moje pytanie czy najpierw podwarzyc czyms i zdjac ta zaslepke czy luzujac srube i ciagnac wszystko zejdzie?
-
- Kandydat
gordon pisze:Najpierw zdjąć zaślepkę, bo nie wyjmiesz klamki. Poza tym wszystkie klamki jakie musiałem ściągnąć, to ten element zawsze schodził bardzo ciężko. Luzując śrubkę/wkręt blokujący zamka musisz mieć klamkę odciągniętą do siebie, i po wykręceniu tej śrubki, nie do końca oczywiście, klamka powinna sama trzymać się w tej "odciągniętej pozycji". A później jakieś plastikowe "podważaki" do rozbierania tapicerki, dużo WD40 i cierpliwości, żeby ściągnąć tą zaślepkę.Sebek380 pisze: Wykrecalem cala srube i nic nie drgnie, dlatego moje pytanie czy najpierw podwarzyc czyms i zdjac ta zaslepke czy luzujac srube i ciagnac wszystko zejdzie?
A widzisz to cos musze robic zle bo nawet po wykreceniu sruby klamka nie zostaje w tej pozycji.