Szukam kontaktu - Touran 1.6 MPI (BSE) woj Lubelskie
Szukam kontaktu - Touran 1.6 MPI (BSE) woj Lubelskie
Witam.
Posiadam Tourana z silnikiem benzynowym - jak w temacie. Mam problem z prawidłowym działaniem sondy lambda i nie tylko. Z problemem walczę już ponad miesiąc i po wielu testach przy użyciu komputera i analizatora spalin doszedłem do wniosku, że ktoś grzebał w oprogramowaniu sterownika silnika. Mój Touran jest sprowadzony z Włoch i tam miał założoną instalację gazową. Być może przy okazji zostało zmodyfikowane oprogramowanie sterownika silnika.
Mieszkam w Bychawie woj. Lubelskie i poszukuje kogoś z okolicy, kto posiada Tourana z takim samym silnikiem. Chciałbym się podłączyć skanerem do złącza diagnostycznego i odczytać interesujące mnie parametry pracy silnika.
Tourany z tymi silnikami występują dosyć rzadko i do tej pory nie udało mi się takiego namierzyć.
Posiadam Tourana z silnikiem benzynowym - jak w temacie. Mam problem z prawidłowym działaniem sondy lambda i nie tylko. Z problemem walczę już ponad miesiąc i po wielu testach przy użyciu komputera i analizatora spalin doszedłem do wniosku, że ktoś grzebał w oprogramowaniu sterownika silnika. Mój Touran jest sprowadzony z Włoch i tam miał założoną instalację gazową. Być może przy okazji zostało zmodyfikowane oprogramowanie sterownika silnika.
Mieszkam w Bychawie woj. Lubelskie i poszukuje kogoś z okolicy, kto posiada Tourana z takim samym silnikiem. Chciałbym się podłączyć skanerem do złącza diagnostycznego i odczytać interesujące mnie parametry pracy silnika.
Tourany z tymi silnikami występują dosyć rzadko i do tej pory nie udało mi się takiego namierzyć.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: Szukam kontaktu - Touran 1.6 MPI (BSE) woj Lubelski
Zagadaj do chłopaków z grupy lubelskiej albo jak masz blisko do Kijowa to z Dodim
podyktowane z podróży za pomocą HTC
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Re: Szukam kontaktu - Touran 1.6 MPI (BSE) woj Lubelskie
ja chętnie Ci podłącze ale do mnie masz spory kawałek... odezwij sie do chłopaków z Lublina...
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Dodi się przeprowadził?cheles pisze: jak masz blisko do Kijowa to z Dodim

Mirek zmień profil z TSI na MPI
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Nie ma to jak pisać w telefonie ze słownikiemadmin pisze:Dodi się przeprowadził?cheles pisze: jak masz blisko do Kijowa to z Dodim

- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Póki co na naszych lubelskich spotkaniach, same
były. Jak kogoś spotkam to dam znać i zapraszamy na nasze minispoty.
A to musi być Touran ?, Może łatwiej Golfa będzie odszukać ?

A to musi być Touran ?, Może łatwiej Golfa będzie odszukać ?
Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2014 11:00 przez viscum, łącznie zmieniany 1 raz.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
GioW pisze: Leszka nie zna Łukowa tylko Kijów

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Odp: Szukam kontaktu - Touran 1.6 MPI (BSE) woj Lubelski
Nawet nie zauważyłem zmiany.
Już zmieniłem.Mirek zmień profil z TSI na MPI
Jeśli nikogo nie znajdę bliżej io może wybiorę się do Łukowa. Na razie dzięki za propozycję.ja chętnie Ci podłącze ale do mnie masz spory kawałek
Nie wiem o których chłopakach mowa. Jak mogę się z nimi skontaktować?odezwij sie do chłopaków z Lublina
Chciałbym się podłączyć do Tourana ponieważ podejrzewam, że problem jest w sterowniku. Mój Touran ma kod sterownika 06A 906 033 KR. W Golfie będą pewnie inne dwie ostatnie litery.A to musi być Touran ?
Sprawdzałem Audi A3 z takim samym silnikiem, ale miał inną końcówkę literową. Tam wskazania bieżące pracy silnika były poprawne (sonda lambda podejmowała pracę zaraz po uruchomieniu silnika - u mnie jest z tym problem). A3 miał inne oprogramowanie w sterowniku i nie mogłem dokładnie zweryfikować z moim
Dziękuję za zainteresowanie moim problemem
- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Spoty regionalne, wątek Lublin, ale z aktywnych nikt nie tego silnika
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Jesteś w100% pewien, że przyczyna nie tkwi jednak w sondzie? do tych silników przychodzi dość specyficzna sonda podgrzewana, 5 przewodowa podobno produkuje takie tylko NGK a jej symbol to LZA 07 - V2 (niestety jest dość droga) i jest to sonda regulacyjna, w tych silnikach mamy jeszcze sondę diagnostyczną.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
Właśnie identyczną dokupiłem (nie była tania) choć jak sprawdziłem to i stara była dobra. Sonda na 100% sprawna. Ta druga diagnostyczna też jest sprawna.
Może w skrócie przybliżę mój problem:
Po uruchomieniu gorącego silnika sonda regulacyjna nie podejmuje pracy przez okres około 5 minut. W tym czasie sterownik też nie załącza jej grzałki. Po około pięciu minutach grzałka zostaje wysterowana i sonda po chwili zaczyna regulację. Problemem jest to że w ciągu tych pierwszych pięciu minut mieszanka paliwowa jest bardzo bogata - CO ok 3,5%. Po uruchomieniu sondy skład mieszanki wraca do normy i CO spada na 0,1%. Problemu nie ma na długiej trasie, ale na krótkich silnik pali jak smok.
Może w skrócie przybliżę mój problem:
Po uruchomieniu gorącego silnika sonda regulacyjna nie podejmuje pracy przez okres około 5 minut. W tym czasie sterownik też nie załącza jej grzałki. Po około pięciu minutach grzałka zostaje wysterowana i sonda po chwili zaczyna regulację. Problemem jest to że w ciągu tych pierwszych pięciu minut mieszanka paliwowa jest bardzo bogata - CO ok 3,5%. Po uruchomieniu sondy skład mieszanki wraca do normy i CO spada na 0,1%. Problemu nie ma na długiej trasie, ale na krótkich silnik pali jak smok.