system start-stop VW na końcu
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: system start-stop VW na końcu
Różnice minimalne jak w zjazdach narciarzy alpejskich w Sochi 
Dla człowieka nieodczuwalne.

Dla człowieka nieodczuwalne.
Pozdrawiam!
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
fikcyjne oszczędności , a ile wytrzyma rozrusznik odpalając silnik 30-40 razy dziennie ? a akumulator ( przecież dlaczegoś producenci aku wyłączają z gwarancji auta często palone ( karetki, taxi, itp).
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
aawol, dokładnie masz rację. Wg mnie to kolejny wymysł nowoczesnej techniki który przekładając się na minimalne oszczędności na paliwie wygeneruje koszty wymiany aku i napraw rozrusznika.
Ponadto, jeśli pokonujesz krótkie odcinki po mieście to system się prawie wogóle nie będzie aktywował (tym bardziej zimą).
Z racji częstych delegacji, jeździłem wielokrotnie autami z wypożyczalni z takim systemem i tylko utwierdziło mnie to w przekonaniu że z punktu widzenia użytkownika auta jest to kompletnie zbędne, a wręcz poniekąd irytujące na początku (do puki się nie przyzwyczaisz).
Oczywiście ekolodzy będą mieć zgoła inne zdanie....
Ponadto, jeśli pokonujesz krótkie odcinki po mieście to system się prawie wogóle nie będzie aktywował (tym bardziej zimą).
Z racji częstych delegacji, jeździłem wielokrotnie autami z wypożyczalni z takim systemem i tylko utwierdziło mnie to w przekonaniu że z punktu widzenia użytkownika auta jest to kompletnie zbędne, a wręcz poniekąd irytujące na początku (do puki się nie przyzwyczaisz).
Oczywiście ekolodzy będą mieć zgoła inne zdanie....
- rob555
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
OOooo tak...system start-stop, DPF, katalizatory SCR, Adblue...uhm...az rece zacieram bo roboty do naprawy bedzie 30X wiecej niz przy zwyklym 1.9tdi 

- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Re: Odp: system start-stop VW na końcu
a jak częśto trzeba będzie wymieniać olej przez przerwanie cyklu wypalania ;-) poezjarob555 pisze:OOooo tak...system start-stop, DPF, katalizatory SCR, Adblue...uhm...az rece zacieram bo roboty do naprawy bedzie 30X wiecej niz przy zwyklym 1.9tdi
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
- Początkujący
- Auto:: brak
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
Jeździłem ostatnio nowym golfem 7 z systemem ss i o dziwo auto gasło na nie dogrzanym silniku. Poza tym system zaliczył jedną wtopę nie zapalił raz tylko pojawił się komunikat: uruchom silnik ręcznie :-)
- Tomek
- Przeglądacz
- Auto:: chwilowo bmw e46
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
jak dla mnie start/stop nie jest stworzony po to aby oszczędzać dla nas paliwko ale żeby spełniać normy ekologów. Tu chodzi jedynie o emisję CO2 do atmosfery.
Pozdrawiam
ZWzPD
ZWzPD
- rob555
- Przeglądacz
Dzisiejsze silniki emituja naprawde sladowe ilosci CO2 zwlaszcza na postoju...Tomek pisze:jak dla mnie start/stop nie jest stworzony po to aby oszczędzać dla nas paliwko ale żeby spełniać normy ekologów. Tu chodzi jedynie o emisję CO2 do atmosfery.
A akumulatory ktore to beda siadac o wiele szybciej w produkcji i utylizacji sa o wiele bardziej NIEEKOLOGICZNE niz te kilka gram CO2

Robi sie ludzi w bambuko i za ich zgoda i za ich pieniadze...diabel by tego nie wymyslil.
Czekamy na dalsze "udogodnienia"
Z perspektywy własciciela warsztatu tylko moge rece zacierac...robota sie szykuje ogromna.
Natomiast sam prywatnie mam dylemat co kupic do jazdy a nie do stania w serwisie...
zostaje tylko stara Lada

- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Zróbmy grupową wyprawę do Rosji - każdy przywiezie po sztuce 2105 lub 2107 ( mój faworyt) i będziemy sobie mykać żaglówkami....
to są auta!!

ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
A ja tam wolę FSO 125p., oczywiście 1,5 l.
12 lat temu oddałem takie cudo z lekkim żalem jakiemuś młodzikowi. Auto było z 81 roku, przejechane Bóg wie ile (licznik nie nabijał dystansu od kilku ładnych lat) i gdyby nie zaawansowana ruda na błotnikach to naprawdę była by "igła"
12 lat temu oddałem takie cudo z lekkim żalem jakiemuś młodzikowi. Auto było z 81 roku, przejechane Bóg wie ile (licznik nie nabijał dystansu od kilku ładnych lat) i gdyby nie zaawansowana ruda na błotnikach to naprawdę była by "igła"

- rob555
- Przeglądacz
Hehe....inzynierowie Łady wiedzieli jak zrobic rozrzad na łancuszku co wytrzymuje lata...nie to co TSI 
Ladne 2103 1500s to bym z checia przygarna...pierwsze auto jakie prowadzilem siedzac u ojca na kolanach w wieku ok 5 lat

Ladne 2103 1500s to bym z checia przygarna...pierwsze auto jakie prowadzilem siedzac u ojca na kolanach w wieku ok 5 lat

- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
ja tak miałem ze Skoda 105rob555 pisze:pierwsze auto jakie prowadzilem siedzac u ojca na kolanach w wieku ok 5 lat

1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Fiacik 125 1.6 1991r moje pierwsze autko, uff jakie wspomnienia, i ta kanapa z tyłu ;-)
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls