Spadek temperatury cieczy a pusty bak
- Baranek
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Spadek temperatury cieczy a pusty bak
Przy nie tak dawnych mrozach (-12 do -15 st) zauważyłem dziwną dla mnie rzecz. Otóż pewnego dnia podczas jazdy na trasie spadła w moim Turku (1.9 TDI, 105 KM) temperatura cieczy chłodzącej, tak poniżej kreseczki oznaczającej 70 st. Jechałem przy tym już na rezerwie (włączył się komornik - komputer pokazywał zasięg 80 km). Po zatankowaniu do pełna temperatura szybko wróciła do normy (90 st) i ani drgnęła przez resztę podróży. Od tamtej pory nic takiego mi się już nie przydarzyło.
Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem? Czy spadek temperatury może się w jakiś sposób łączyć z próżnią w baku? Czyżby Turek coś sobie automatycznie ustawiał/rekompensował?
Czy spotkaliście się z takim zjawiskiem? Czy spadek temperatury może się w jakiś sposób łączyć z próżnią w baku? Czyżby Turek coś sobie automatycznie ustawiał/rekompensował?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Re: Spadek temperatury cieczy a pusty bak
jakbyś poczytał forum to wszystko byś wiedział...Baranek pisze:Przy nie tak dawnych mrozach (-12 do -15 st) zauważyłem dziwną dla mnie rzecz. Otóż pewnego dnia podczas jazdy na trasie spadła w moim Turku (1.9 TDI, 105 KM) temperatura cieczy chłodzącej, tak poniżej kreseczki oznaczającej 70 st. Jechałem przy tym już na rezerwie (włączył się komornik - komputer pokazywał zasięg 80 km). Po zatankowaniu do pełna temperatura szybko wróciła do normy (90 st) i ani drgnęła przez resztę podróży. Od tamtej pory nic takiego mi się już nie przydarzyło.
wskazówka Ci spadła ponieważ jak się zaswieciła rezerwa to przestał działac dogrzewacz ( jeden z warunków działania dogrzewacza )...a wiadomo, że jak przestanie działać dogrzewacz to trudno jest w pełni nagrzac auto i temperatura spada czaesto na wolnych obrotach i przy wolnej jeżdzie... po zatankowaniu dogrzewacz sie uruchomił i wszystko wróciło do normy, zresztą tak jak napisałes...
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Dokładnie. Też się pod tym podpisuje.Dodi pisze: wskazówka Ci spadła ponieważ jak się zaswieciła rezerwa to przestał działac dogrzewacz ( jeden z warunków działania dogrzewacza )...a wiadomo, że jak przestanie działać dogrzewacz to trudno jest w pełni nagrzac auto i temperatura spada czaesto na wolnych obrotach i przy wolnej jeżdzie... po zatankowaniu dogrzewacz sie uruchomił i wszystko wróciło do normy, zresztą tak jak napisałes...
- Baranek
- Początkujący
- Podziękował: 1 raz
Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. A forum przeglądałem, tyle że nie jestem na tyle zorientowanym ekspertem motoryzacyjnym, by powiązać ze sobą pewne zjawiska. Stąd moje pytanie.
- żółwik
- Użytkownik
- Auto:: turek na YETI 4x4
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
OJ koledzy
to nie tak , masz uszkodzony termostat - nie domyka
wymień na nowy będzie dobrze , a nawet lepiej bedzie mniej palił bo szybciej się dogrzeje .
Nie ma opcji aby temp. silnika przynajmniej 1,9 spadła przy prawidłowo działajacym termostacie nawet bez dogrzewacza , ogrzewanie też musi działać choć z opóżnieniem tak od 70 C na blacie .
pozdr.
wymień na nowy będzie dobrze , a nawet lepiej bedzie mniej palił bo szybciej się dogrzeje .
Nie ma opcji aby temp. silnika przynajmniej 1,9 spadła przy prawidłowo działajacym termostacie nawet bez dogrzewacza , ogrzewanie też musi działać choć z opóżnieniem tak od 70 C na blacie .
pozdr.
-
grzegomir
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2004
- Imię:: grzesiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
odłącz sobie piec i wyjedź za cholerę nie uzyskasz 70C... musi działać piec żeby uzyskać 90C w chłodniejsze dni... a rezerwa jest przyczyną wyłączania się dogrzewacza...
przecież pisał że to było chwilowe, to jak miał rezerwę to termostat się zaciął a jak zatankował to już działał??żółwik pisze:to nie tak , masz uszkodzony termostat - nie domyka
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =18&t=3721 szeroka lektura kolegi jarry...Baranek pisze:Jechałem przy tym już na rezerwie (włączył się komornik - komputer pokazywał zasięg 80 km). Po zatankowaniu do pełna temperatura szybko wróciła do normy (90 st)
grzegomir
- żółwik
- Użytkownik
-- 14 lut 2014, o 21:47 --
grzegomir przeczytaj co napisałeś , tylko tyle że wszystkim steruje dogrzewacz jak braknie paliwa/ rezerwa to dupa -zimno- a co w autach bez dogrzewacza wszyscy marzną cos tu nie tak na zdrowy rozum,
zasada pracy termostatu i dbania o "ciepło" jest inna .
jak zaswieci rezerwa dogrzewacz się rozłącza i co nic, termostat dba oto aby mały obieg był goracy i tyle sprawdzone na moim choćby dziś właśnie miałem rezerwę i wolniutko po ok 12 km temp na 90 C grzanie od 70C . na poczatku stycznia wymieniałem termostat bo miałem właśnie tak jak kolega pisze bez dogrzewacza max 70C i zimno . Wymieniłem bo doszedłem do wniosku że tak być nie może a przekonało mnie gdy przewiozłem się Fabią kumpla silnik 1,9 bez dogrzewacza i innych bajerów grzejacych który szybko i ładnie grzał już przy 70 C tak jak mój teraz .
zrobi jak chce , koszt niewielki a efekt murowany .[/quote]
grzegomir przeczytaj co napisałeś , tylko tyle że wszystkim steruje dogrzewacz jak braknie paliwa/ rezerwa to dupa -zimno- a co w autach bez dogrzewacza wszyscy marzną cos tu nie tak na zdrowy rozum,
zasada pracy termostatu i dbania o "ciepło" jest inna .
jak zaswieci rezerwa dogrzewacz się rozłącza i co nic, termostat dba oto aby mały obieg był goracy i tyle sprawdzone na moim choćby dziś właśnie miałem rezerwę i wolniutko po ok 12 km temp na 90 C grzanie od 70C . na poczatku stycznia wymieniałem termostat bo miałem właśnie tak jak kolega pisze bez dogrzewacza max 70C i zimno . Wymieniłem bo doszedłem do wniosku że tak być nie może a przekonało mnie gdy przewiozłem się Fabią kumpla silnik 1,9 bez dogrzewacza i innych bajerów grzejacych który szybko i ładnie grzał już przy 70 C tak jak mój teraz .
zrobi jak chce , koszt niewielki a efekt murowany .[/quote]
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Po pierwsze temperatura zew. -12,-15 przy takiej temperaturze trzeba by przetestować bez dogrzewacza , po drugie 90% diesli jest dogrzewanych, jedne maja webasta-dogrzewacze, drugie maja dodatkowe świece do podgrzewania płynu (takie same jak w głowicy), jeszcze inne maja specjalne grzałki (jak w czajnikużółwik pisze:Fabią kumpla silnik 1,9 bez dogrzewacza i innych bajerów grzejących który szybko i ładnie grzał już przy 70 C tak jak mój teraz .
-
grzegomir
- Użytkownik
Baranek pisze: Jechałem przy tym już na rezerwie (włączył się komornik - komputer pokazywał zasięg 80 km). Po zatankowaniu do pełna temperatura szybko wróciła do normy (90 st) i ani drgnęła przez resztę podróży. Od tamtej pory nic takiego mi się już nie przydarzyło.
wytłumaczysz mi te zjawisko bo może i faktycznie nie rozumiem... z tego co ja wiem a może mało wiem to termostat nie pada od tak sobie i nie naprawia sie też tak od sobie... jak by był padnięty to by nie uzyskał temp 90C a on ja miał...grzegomir pisze:przecież pisał że to było chwilowe, to jak miał rezerwę to termostat się zaciął a jak zatankował to już działał??
grzegomir
- żółwik
- Użytkownik
wszystko zadziałało poprawnie poza termostatemgrzegomir pisze:Baranek pisze: Jechałem przy tym już na rezerwie (włączył się komornik - komputer pokazywał zasięg 80 km). Po zatankowaniu do pełna temperatura szybko wróciła do normy (90 st) i ani drgnęła przez resztę podróży. Od tamtej pory nic takiego mi się już nie przydarzyło.wytłumaczysz mi te zjawisko bo może i faktycznie nie rozumiem... z tego co ja wiem a może mało wiem to termostat nie pada od tak sobie i nie naprawia sie też tak od sobie... jak by był padnięty to by nie uzyskał temp 90C a on ja miał...grzegomir pisze:przecież pisał że to było chwilowe, to jak miał rezerwę to termostat się zaciął a jak zatankował to już działał??
było tak : układ dogrzany 90 C ogrzewanie działa zimne powietrze + ogrzewanie kabiny wychładza układ silnik nie daje rady dogrzać termostat nie domyka aby odciąć chłodnicę włacza się dogrzewacz i wsio , brakło paliwa "komornik" dogrzewacz wyłączony temp.układy spada nie ma co uzupełnić strat na układzie i temp leci na 70 C robi się zimno . Powinno być tak w momencie gdy temp na dużym układzie spada termostat zamyka go zostaje mały układ z temp 90 C jest ciepło termostat pilnuje zadanej temp otworzy troche gdy silnik dogrzeje lub zmniejszy sie zapotrzebowanie na ciepło w kabinie, piec w zasadzie jest tu nie potrzebny do niczego chyba że spowodujemy jakimś cudem spadek temp układu na małym obiegu poniżej 70 C bo chyba taka jest max temp.płynu w układzie do której działa piec .
Ja miałem kiedyś tak że bez pracującego dogrzewacza nie było szans na ciepło w aucie i max temp . to 70 C czy to na postoju czy w czasie jazdy , jedynym sposobem na 90 C był dogrzewacz . Po wymianie termostatu 90 C od zera bez dogrzewacza jest trochę póżniej ale jest i jak złapie "pion" to jest ciepło i nie "opada" nawet na postoju .
-
grzegomir
- Użytkownik
no to miałem podobnie jak ty ale jak włączałem ogrzewanie to nie było bata żeby nagrzać go do 90C... temostat był wymieniony i dopiero po uruchomieniu pieca mogłem nagrzać go do 90C...
grzegomir
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Często termostat otwiera się trochę szybciej niż powinien, osiągnięcie zadanej temp jest trudniejsze.grzegomir pisze: z tego co ja wiem a może mało wiem to termostat nie pada od tak sobie i nie naprawia sie też tak od sobie... jak by był padnięty to by nie uzyskał temp 90C a on ja miał...
Wbrew pozorom awarie termostatów są częste.
-
Artur 1978
- Początkujący
Nie zgodzę sie mróz powyżej -10 i bez dogrzewacza d..pa zimno w aucie i brak 90st c na wskażniku. Też wymieniałem termostat ze sprawnego na sprawny i nie pomogło hahaha.żółwik pisze:OJ koledzy
pozdr.
-
grzegomir
- Użytkownik
to patrze ze my z bielska tak mamy, że zmieniamy z dobrych na dobre, hehe i objawy też mamy takie same... ale takie cuda tylko na podlasiu zapraszam na podlasie tu wszystko jest jaśniejsze i prostsze
grzegomir