Synchronizacja wałka BMM

kurakk
Początkujący
Auto:: Touran 5T1 2.0 CR DFGA
Imię:: Krzysztof

Synchronizacja wałka BMM

Post autor: kurakk »

Witam.Mam zdaje się dość nietypowy problem.Od niedawna jestem w posiadaniu Touranka 2007 z silnikiem BMM. Jak go kupowałem to oczywiście posprawdzałem kompem i synchronizacja była -3.9, spalanie na kompie na ciepłym ok 0,5l/h http://vaglog.rtnet.pl/kurakk_149049.html. Myślałem,ustawie sobie przy wymianie rozrządu ale okazało się,że rozrząd wymieniony był więc tylko chciałem to skorygować jak najbliżej do 0.0. Udało się ustawić 0.0 ale silnik jakby zaczął bardziej klepać więc próbowałem dać mu -1.0 ale się nie dało bo od razu pokazywało wartość ponad -5.0, -5.7 albo znów 0.0. Ustawiłem więc znowu na 0,0 i silnik nie klepał,chodził tak jak wcześniej na -3,9 i tak zostawiłem. Pojeździłem ze 2 tyg. i postanowiłem sprawdzić i było dalej 0.0, a że wybierałem się jakieś 70 km autostradą to postanowiłem sprawdzić jeszcze po powrocie. No i wtedy zobaczyłem wartość -5.9 http://vaglog.rtnet.pl/kurakk_158768.html. Sprawdziłem znowu na drugi dzień i było 0.0. 2 dni temu znów wróciłem z autostrady podłączam i początkowo było 0.0 ale chwile poczekałem i wskoczyło znowu -5.9 i potem juz było cały czas.Próbowałem kilka razy gasić i zapalać ale cały czas -5.9. Wczoraj rano odpalam i znowu 0.0. Czy ktoś miał może takie cuda?Dodam jeszcze że na wolnych jak dam gaz w podłogę to raz silnik zatrzymuje się na niecałych 3 tyś a raz idzie do końca i nie wiem od czego to zależy.Jak jadę to jest ok, nie wiem czy jakaś blokada?Czy może ma to jakiś związek z tą synchronizacją?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: Synchronizacja wałka BMM

Post autor: Muti »

Do sprawdzenia wiązka g40(szukaj na forum po G40), na próbę trzeba położyć nową bokiem i sprawdzić. Jak dalej będzie to samo, to czujnik do wymiany.

Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
kurakk
Początkujący
Auto:: Touran 5T1 2.0 CR DFGA
Imię:: Krzysztof

Post autor: kurakk »

Ok, dzięki, sprawdzę.Natomiast zastanawiam się czy jeśli byłaby wiązka uszkodzona to nie powinien walić błędami?Bo mam czysto i przy regulacji też nie rejestrował błędów. Czyli raczej nie ma powodów do niepokoju? Z tego co poczytałem mogą być problemy z rozruchem,których jak na razie nie ma i to tyle.Bałem się,że coś z napinaczem,a to już groziłoby poważną awarią. Czy może też zabrudzenie tego czujnika dawać takie objawy?
A jak jest z tymi obrotami silnika, dlaczego raz kręci do 3 tyś a raz do oporu?Podczas jazdy jest ok,chodzi mi na postoju.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Tak, może być też zabrudzony:)

Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ODPOWIEDZ