Problem z maglownicą.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
elenium115
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Problem z maglownicą.

Post autor: elenium115 »

Witam,
Mam problem z moim Touranem.
Od jakiegoś czasu pojawia się przy odpalaniu:
00573 - Steering Torque Sensor (G269) 008 - Implausible Signal

poddałem się sam i zaprowadziłem do elektro-mechanika.

Pierwsza diagnoza problem z akumulatorem kupiłem drugi problem na tydzień znikł po tygodniu błąd na nowo.
Sprawdzenie okazało się, że napięcie podczas rozruchu spada do 7.2V i akumulator jest do bani oddałem do reklamacji oczywiście reklamacja trwa 2 tygodnie, więc żeby jeździć musiałem kupić drugi.
Problem po 3 dnia od oddania akumulatora i zakupu drugiego znacznie lepszego pojawił się na nowo.
Mechanik wymienił czujnik skrętu kierownicy. Miną dzień i problem ponownie się pojawił to zabrał czujnik i stwierdził, że problem jest w maglownicy wymienił maglownice.
Miną tydzień i problem uporczywie powrócił mam zamiar go znowu oddać ale boję się, że teraz każe mi wymienić samochód :(

Sprawdzałem napięcie przy rozruchu na tym akumulatorze podczas rozruchu najniższe jakie mi wskazuje multimetr to 10,2V czy to za mało??

Cały czas mam wrażenie, że problem dotyczy spadku. Nigdy kierownica nie zapaliła się podczas jazdy zawsze podczas odpalania. Jak cofnę kluczyk to w 98% kontrola znika w 2% trzeba to powtórzyć bo komputer wyłącza wspomaganie.

Za jakiś pomysł będę bardzo wdzięczy bo zbankrutuje. Ewentualnie jeśli znacie kogoś dobrego w okolicy Mińsk Mazowiecki -> Warszawa to będę wdzięczny za namiary. W ostateczności pojadę do ASO ale najpierw karzę wrócić mechanikowi z maglownicą.
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Re: Problem z maglownicą.

Post autor: stach »

tak tylko sobie myślę
może ty nie masz żadnego problemu z maglownicą ani z czujnikiem ani w ogóle
po prostu masz problem z napięciem
nie jestem pewny nie jestem tak doświadczony jak inni koledzy
czy jest tak że kręcisz masz spadek napięcia i w związku z tym wyskakuje błąd ale jak przejedziesz już po odpaleniu kilkanaście metrów na wprost to kontrolka kierownicy gaśnie
jeśli jest tak jak myślę to wszystko jest ok tylko masz problem z dużym spadkiem napięcia podczas rozruchu a jeśli tak to sugerowałbym zreanimować rozrusznik
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

sprawdź przede wszystkim kable + - i te co idą do silnika przekładni (grube) dokładnie obejrzyj i przeczyść wszystkie połączenia
elenium115
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: elenium115 »

W rozruszniku szczotki były wymienione 2 miesiące temu.
Kable sprawdziłem wszystkie są porządnie przykręcone nigdzie nie zaśniedziały.

Jak wymieniali mi maglownicę to nie skasowali błędów w komputerze były obydwa ze starej maglownicy. Nie wiem czy to mogło spowodować zapalenie się kierownicy na czerwono.

Skasowałem wszystkie błędy i od tygodnia nic się nie pojawia ani na tablicy ani w kontrolerze mam nadziej, że będzie już z tym spokój.
ODPOWIEDZ