Mam problem z moim Touranem.
Od jakiegoś czasu pojawia się przy odpalaniu:
00573 - Steering Torque Sensor (G269) 008 - Implausible Signal
poddałem się sam i zaprowadziłem do elektro-mechanika.
Pierwsza diagnoza problem z akumulatorem kupiłem drugi problem na tydzień znikł po tygodniu błąd na nowo.
Sprawdzenie okazało się, że napięcie podczas rozruchu spada do 7.2V i akumulator jest do bani oddałem do reklamacji oczywiście reklamacja trwa 2 tygodnie, więc żeby jeździć musiałem kupić drugi.
Problem po 3 dnia od oddania akumulatora i zakupu drugiego znacznie lepszego pojawił się na nowo.
Mechanik wymienił czujnik skrętu kierownicy. Miną dzień i problem ponownie się pojawił to zabrał czujnik i stwierdził, że problem jest w maglownicy wymienił maglownice.
Miną tydzień i problem uporczywie powrócił mam zamiar go znowu oddać ale boję się, że teraz każe mi wymienić samochód
Sprawdzałem napięcie przy rozruchu na tym akumulatorze podczas rozruchu najniższe jakie mi wskazuje multimetr to 10,2V czy to za mało??
Cały czas mam wrażenie, że problem dotyczy spadku. Nigdy kierownica nie zapaliła się podczas jazdy zawsze podczas odpalania. Jak cofnę kluczyk to w 98% kontrola znika w 2% trzeba to powtórzyć bo komputer wyłącza wspomaganie.
Za jakiś pomysł będę bardzo wdzięczy bo zbankrutuje. Ewentualnie jeśli znacie kogoś dobrego w okolicy Mińsk Mazowiecki -> Warszawa to będę wdzięczny za namiary. W ostateczności pojadę do ASO ale najpierw karzę wrócić mechanikowi z maglownicą.