są jakieś niższe od tych jakie do tej pory miałam w innych autach i nie chciała bym przegiąć. Dodam że jeżdżę na co dzień ze sporym obciążeniem
ciśnienie w oponach
- Kami
- Użytkownik
- Auto:: VW Touran 2005,
- Imię:: Kami
- Podziękował: 6 razy
ciśnienie w oponach
Witajcie , jakie powinnam mieć ciśnienie w oponach w moim Tuptusiu?Mam koła 205/55 R 16
są jakieś niższe od tych jakie do tej pory miałam w innych autach i nie chciała bym przegiąć. Dodam że jeżdżę na co dzień ze sporym obciążeniem
Dziękuję za podpowiedzi.
- gibek73
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
100kg to jeden dorosły (rosły) facet, więc to nie jest sporo, dlatego ja uważam (moje subiektywne odczucie), że jeżeli jeździesz sama z tym obciążeniem to 2,3bara wystarczy (przód i tył)
ALE... jak już masz zapakowane minimum 3 osoby i te 100kg dodatkowe w bagazniku - to warto wrzucić się na te 2,6 bara
2,7 nic nie zmieni, ale lepiej pompować zgodnie z zaleceniami - na stacjach zazwyczaj ustawiasz ile chcesz , zakładasz wąż na wentyl i samo pompuje
ALE... jak już masz zapakowane minimum 3 osoby i te 100kg dodatkowe w bagazniku - to warto wrzucić się na te 2,6 bara
2,7 nic nie zmieni, ale lepiej pompować zgodnie z zaleceniami - na stacjach zazwyczaj ustawiasz ile chcesz , zakładasz wąż na wentyl i samo pompuje