Jaki silnik wybrać ?
-
- Kandydat
- Auto:: VW
- Imię:: R
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jaki silnik wybrać ?
Chciałbym kupić Touran z silnikiem 1,9 TDI, jednak martwią mnie późniejsze koszty eksploatacji i ewentualnych napraw, rozważam również zakup wersji benzynowej. Samochód użytkował będę na krótkie odcinki do 5 km, sporadycznie dłuższe trasy. Interesują mnie roczniki 2008-2010 mój budżet na zakup wynosi max 33 tys. na zakup. Martwi mnie koszt późniejszych napraw diesla, ciągłych problemów z FAP, lejących wtrysków, wysypki turbo oraz wymiany koła dwumasowego. Jeśli rozważać zakup benzynki to jak wygląda z dalszą eksploatacją kosztami, spalaniem, ewentualnym zagazowaniem, który silnik najbardziej optymalny i jaki koszt dobrej isntalacji. Dzięki wszystkim za rady. Chętnie poczytam wasze doświadczenia i przygodami (awariami) waszych samochodów w obu wersjach napędzania.
Mam na oku ten samochód co o nim sądzicie i czy warto rozważyć jego zakup ? http://moto.gratka.pl/tresc/16565089.html
Mam na oku ten samochód co o nim sądzicie i czy warto rozważyć jego zakup ? http://moto.gratka.pl/tresc/16565089.html
Polecam rolety kraków oraz Biuro rachunkowe Warszawa
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Re: Jaki silnik wybrać ?
W takim razie w ogóle odpuść sobie diesla, nie ma kompletnie sensu.romaszek pisze:Martwi mnie koszt późniejszych napraw diesla, ciągłych problemów z FAP, lejących wtrysków, wysypki turbo oraz wymiany koła dwumasowego.
1.6 mpi + LPG będzie lepszym rozwiązaniem.
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
sam nie wie co to auto ma.
Pisze full , a niema fulfisa, multi,
W ogłoszeniu pisze ASR a zaznczone w aukcji jest ESP
Podjedz obczaj jak wygąda.
Co do benzyny do zagazowania to wszystko prawie się opłaca zagazować co nie ma w nazwie FSI
1.6 8V jest zwykły silnik bez bajerów lpg bez problemu znosi oraz niema dwumasy, koszt kompletu sprzęgła ok 350zł VALEO
Pisze full , a niema fulfisa, multi,
W ogłoszeniu pisze ASR a zaznczone w aukcji jest ESP
Podjedz obczaj jak wygąda.
Co do benzyny do zagazowania to wszystko prawie się opłaca zagazować co nie ma w nazwie FSI
1.6 8V jest zwykły silnik bez bajerów lpg bez problemu znosi oraz niema dwumasy, koszt kompletu sprzęgła ok 350zł VALEO
-
- Kandydat
Jeśli bym się zdecydował na samochód, który podałem w linku bardzo mi się podoba na jakie koszty muszę liczyć przy ewentualnej awarii co pada najczęściej i przy jakim przebiegu ? Rozglądałem się za 1,6 benzyna ale tylko parę ofert sprzedaży silników MPV czy to jest to samo co MPI ?
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Zwykły silnik 1.6 ma korek wlewu oleju z prawej strony a FSI z lewej, do FSI nie ma sensu zakładać gazu.
- aki
- Władca postów
- Auto:: VW/AUDI
- Imię:: Artur
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Zwykły MPI jest tez mniej awaryjny niż FSI.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
-
- Kandydat
Gdybym się zdecydował na diesla 1,9 czy 2,0 TDI czy nie zniszczę go użytkując go na odcinki 2-5 km ?
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
moze wez pod uwage taxi albo bilet miesieczny, rower w okresie letnim, szkoda czasu na szukanie i zakup auta bedzie sie marnowalo, skoro tak malo bedziesz jezdzil. Pozdrawiamromaszek pisze:Gdybym się zdecydował na diesla 1,9 czy 2,0 TDI czy nie zniszczę go użytkując go na odcinki 2-5 km ?
-
- Kandydat
Niestety ale to odpada.tomix pisze:moze wez pod uwage taxi albo bilet miesieczny, rower w okresie letnim, szkoda czasu na szukanie i zakup auta bedzie sie marnowalo, skoro tak malo bedziesz jezdzil. Pozdrawiam
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Marek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
od 8 lat katuje tak rozne diesle na takich dystansach i nie mam jakos zadnych problemow.tomix pisze:romaszek pisze:Gdybym się zdecydował na diesla 1,9 czy 2,0 TDI czy nie zniszczę go użytkując go na odcinki 2-5 km ?

-
- Kandydat
Dużo jest informacji, że jednostki 1,9 są fabrycznie felerne czy to prawda i unikać ich ?
-
- Użytkownik
- Auto:: Był Touran jest Jetta
- Imię:: Michał
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Diesle są ok, ale dla ludzi świadomych, czym jest taki motor. Diesel katowany trasami miejskimi prędzej czy później będzie wymagał inwestycji. Bankowo dwumas dostanie mocniej niż w trasach, aku zimą będzie cię denerowował (ładowanie w mieście jest żadne). Co do ,,felernych'' diesli - nie ma już doskonałych silników. 2.0 miały problemy z głowicami, wtryskami. 1,9 z korbowodami etc. Stara zasada - jak dbasz tak masz. A kupuj z głową (najlepiej z zimnym okładem) bo na autach używanych można się dramatycznie przejechać gdy doradcą jest fascynacja egzemplarzem.
Żeby nie było - sam jeździłem Touranem 1,9 na pompowtryskach - dziś nawet nie wiem którą odmianą silnika. Teraz mam octavię - też 1,9 BXe z 2010 roku. Też jeżdżę sporo po mieście, ale 2x na tydzień minimum samochód ma trasę po 80-100 km. Diesel musi jeździć i tyle.
Gdybym miał kupować ponownie to celowałbym w 2,0 CR. Dobre jednostki z odpowiednią mocą dla Tourana. Mocno będę myślał w przyszłym roku, czy nie wrócić do Tourana właśnie z takim motorem. 1,9 to dla Tourana nieco za mało. Octavia z tym motorem odpycha się znacznie lepiej.
Żeby nie było - sam jeździłem Touranem 1,9 na pompowtryskach - dziś nawet nie wiem którą odmianą silnika. Teraz mam octavię - też 1,9 BXe z 2010 roku. Też jeżdżę sporo po mieście, ale 2x na tydzień minimum samochód ma trasę po 80-100 km. Diesel musi jeździć i tyle.
Gdybym miał kupować ponownie to celowałbym w 2,0 CR. Dobre jednostki z odpowiednią mocą dla Tourana. Mocno będę myślał w przyszłym roku, czy nie wrócić do Tourana właśnie z takim motorem. 1,9 to dla Tourana nieco za mało. Octavia z tym motorem odpycha się znacznie lepiej.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
- aki
- Władca postów
Dokładnie, zasada posiadania diesla to po prostu jeździć trasy po to są te auta stworzone, w miejskiej puszczy z czasem się cos sypnie. Ja często jeżdże trasy rzędu 800 do 1200 km i sobie chwale diesla w CR 170 Ps. Do kościoła i zakupy jednak polecalbym silniki TSI jak i TFSI.
- Rafalgd1
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Odp: Jaki silnik wybrać ?
Rafalgd1 pisze:Panowie z tym miastem to nie przesadzajcie , ja dieslem po miescie smigam caly czas i nic sie nie dziejetrzeba tylko odpowiednio obslugiwac i dbac
to jest moja krotka recepta
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
BKC 136KM -322Mm
- aki
- Władca postów