Problem z wycieraczkami
-
sebek1988
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2005r
- Imię:: Sebastian
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Problem z wycieraczkami
Chłopaki mam problem wycieraczka od strony pasażera wyjeżdżała do słupka i nie chowała się ta od strony kierowcy działała normalnie po próbie schowania wycieraczki od strony pasażera ręcznie przestała w ogóle działać. Patrzyłem na bezpieczniki w komorze silnika obok akumulatora bo podobno F3 i F31 są odpowiedzialne za wycieraczki niestety nie znalazłem tam bezpiecznika z oznaczeniem F31 mam tylko do F30 pomoże ktoś ? Touran 2005 1,9 Tdi
-
pawel07777
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Problem z wycieraczkami
W twoim przypadku to bezpiecznik F1-strona pasażera
F-19 strona kierowcy
F-19 strona kierowcy
WITAM [you]
-
sebek1988
- Początkujący
Wymieniłem bezpiecznik f1 rzeczywiście był przepalony myślałem że sprawa została rozwiązana niestety wycieraczka wyjeżdża niestety zostaje przy słupku i tak jak by nie miała siły wrócić gdy trzymam dźwignię wycieraczki w dół powoli wraca na swoje miejsce czym to może być spowodowane? czy po wymianie bezpiecznika trzeba teraz ją jakoś wyregulować?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Niee, masz zatarty trzpień od silnika. Miałem to samo. Silnik do wyjścia, rozebrania, przeszlifowania papierem i posmarowania. Poszukam zaraz zdjęć jak to robiłem, ale nie wiem czy mam na kompie czy nie zostały na starym tel.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
luigisq16
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Potwierdzam. Ostatnio kumplowi naprawiałem.Muti pisze: masz zatarty trzpień
Była zatarta ośka na której zamocowane jest już ramię wycieraczki. Po rozebraniu, wyczyszczeniu i nasmarowaniu gitara. Śmiga aż miło.
luigi sq16 - ZWzPD
-
luigisq16
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
1. Ustaw wycieraczki w tryb serwisowy, odkręć ramię wycieraczki.sebek1988 pisze:Chłopaki jestem zielony może jakiś instruktaż jak się za to zabrać?
2. odkręć blachę zasłaniającą podszybie ( 5 szt. śrub M6 na klucz torx ) i mechanizmy wycieraczek
3. odłącz wtyczkę od silnika wycieraczek.
4. przy wycieraczkach przeciwbieżnych odkręcasz dwie śruby( też torx chyba 20) przy mechanizmie wycieraczek i wysuwasz silnik razem z mechanizmem - gotowe.
Wszystko. Uważaj przy wybijaniu zatartych osiek. Najpierw zawleczka zabezpieczająca. Obudowa aluminiowa i bardzo krucha. Wymień oringi gdyż to one puściły wodę do środka. Wyczyść, nasmaruj, załóż nowe oringi i złóż w odwrotnej kolejności.
luigi sq16 - ZWzPD
-
sebek1988
- Początkujący
Chłopaki jest problem okazało się że urwał się trzpień nigdzie nie mogę zlokalizować kompletnego mechanizmu wycieraczek bez silnika a słyszałem że są problemy z dostępnością tego ktoś coś wie na ten temat? może ktoś wie gdzie mogę kupić? Chciałbym kompletny bo znając moje szczęście niebawem urwie się drugi 
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
-
luki84
- Auto:: vw touran 1.9 TDI 2003
- Imię:: lukasz
Koledzy mam problem z wycieraczkami,rozebrałem,nasmarowałem tulejki były strasznie zatarte ze nie chciała chodzić po zamontowaniu oby dwie nie chcą chodzić.Patrzalem bezpieczniki dwa razy w aucie pod kierownica i kolo akumulatora i nic,co to może być???
- winetu_vip
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Mechanizmy wyciągałeś z podłączonym akumulatorem pewnie...?luki84 pisze:Koledzy mam problem z wycieraczkami,rozebrałem,nasmarowałem tulejki były strasznie zatarte ze nie chciała chodzić po zamontowaniu oby dwie nie chcą chodzić.Patrzalem bezpieczniki dwa razy w aucie pod kierownica i kolo akumulatora i nic,co to może być???
Przydało by sie skasować błędy w bordzie i zobaczyć co pokazuje VCDS!
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
-
luki84
- Auto:: vw touran 1.9 TDI 2003
- Imię:: lukasz
Wyciagnalem mechanizmy z wlaczonym akusem ale juz sie poddalem,czesci wlozylem do bagaznika i w poniedzialek jade do elektryka na komputer...zobaczymy ale nie dalomi to spokoju i polecialem do garazu zamontowac mechanizmy bo wyczytalem ze trzeba zamknac maske
ale i tak nic nie pomoglo
zobaczymy...
-- Pn cze 23, 2014 17:48 --
Panowie!?bylem dzis u 4 elektrykow podpinali sie vagiem pod komputer ,robili co sie dalo i nic dalej nie chodza mechanizmy co to moze byc,czwarty elektryk rozkreca silniczki i patrzy .....
-- Pn cze 23, 2014 17:48 --
Panowie!?bylem dzis u 4 elektrykow podpinali sie vagiem pod komputer ,robili co sie dalo i nic dalej nie chodza mechanizmy co to moze byc,czwarty elektryk rozkreca silniczki i patrzy .....