drzwi od kierowcy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
piszczyk1973
Początkujący
Auto:: touran 1,9 2007
Imię:: Daniel
Podziękował: 4 razy

drzwi od kierowcy

Post autor: piszczyk1973 »

witam ,proszę o pomoc potrzebuję wyregulować drzwi a nie bardzo wiem jak,trochę są opadnięte i podczas jazdy strasznie szumią .
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: drzwi od kierowcy

Post autor: sto2 »

Moje się opuściły i pukały o próg i zaczęły korodować ale nie szumiały.
Ja swoje podniosłem w ten sposób ,że na dolnym zawiasie(trzeba odkręcić 2 śruby od drzwi) podłożyłem 2 blaszki odpowiednio przycięte i wszystko się wyrównało jak na razie jest :ok:
A co do szumienia to raczej odciśnięte uszczelki bo u mnie przy opuszczonych drzwiach nic nie szumiało.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący
Auto:: Touran 1.6, 2004
Imię:: Michał
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: mikelangelo »

Witam,
Mam ten sam problem. Drzwi są obwieszone ok. 0.5 cm i szumią. Wiem, że szum bierze się z nieszczelności uszczelek - na myjce ciśnieniowej trochę przecieka. Znalazłem na eBayu nowe zawiasy i zastanawiam się, czy wymiana pomoże? Próbowałem szarpnąć drzwi w górę i w dół, ale nie widzę luzu.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Michał
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Mam wyrobiony dolny zawias, ale tylko w niewielkim zakresie obrotu. Ostatnie 15-20 cm do zamknięcia. Na takiej drodze otwieranego skrzydła czuć było luz w pionie. Zamek drzwi uderzał w ucho na słupku. Żeby drzwi zamknęły się za pierwszym razem trzeba było je podnosić w ostaniej chwili. Dwie czy trzy podkładki z blaszki z amelinium 0,5 pod dolny zawias naprawiły sytuację. A szumieć nadal szumi :)
pozdrawiam Grzegorz
ODPOWIEDZ