Witam
mam pytanie
byłem ostatnio u mechanika i chciałem uruchomić klimatyzacje
gdy go kupiłem tylko naladowalem i od początku nie dzialala wymieniłem tez zawor w papie.
teraz gdy byłem u mechaniora powiedziel mi ze pompa jest zajechana bo ma w sobie za dużo oleju teraz już nie pamiętam ile ale było to dużo za dużo i stwierdził ze jest zajechana . możliwe to .
a gdy w układzie jest więcej niż powinno freonu to klima jak się zachowuje bo jak jest za mało to nie będzie chlodzic.
Czy to mozliwe zeby pompa klimy miala za duzo oleju??
-
milosz1985
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9TDI 6biegow
- Imię:: milosz
- Podziękował: 1 raz
-
cholo
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BLS
- Imię:: Robert
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Czy to mozliwe zeby pompa klimy miala za duzo oleju??
olej krazy w calym ukladzie klimatyzacji czyli chlodnica, parownik, rurki, sprezarka itp.
oleju powinno byc max 150ml ale ile jest dokladnie nie jestes w stanie okreslic bo nie da sie go calego sciagnac. jak bedzie za duzo to klima moze co najwyzej slabiej chlodzic, no chyba ze bedzie duzo za duzo ale to raczej malo prawdopodobne.
podczas serwisowania klimatyzacji maszyna sciaga olej (ile da rade) i taka sama ilosc uzupelnia.
jezeli w ukladzie jest za duzo czynnika to sprezarka moze sie nie wlaczyc lub zbyt szybko wylaczyc (btw. zeby spuscic czynnik wystarczy wcisnac zaworek).
wszystko wyjdzie jak podlaczysz uklad pod maszyne serwisowa klimatyzacji, ona sciagnie czynnik i troche oleju, zrobi test prozniowy i ponownie napelni prawidlowa iloscia czynnika.
co do oleju to zawsze mozna ustawic w maszynie zeby tylko sciagnela ale nie dolala ale robisz to na wlasna odpowiedzialnosc
oleju powinno byc max 150ml ale ile jest dokladnie nie jestes w stanie okreslic bo nie da sie go calego sciagnac. jak bedzie za duzo to klima moze co najwyzej slabiej chlodzic, no chyba ze bedzie duzo za duzo ale to raczej malo prawdopodobne.
podczas serwisowania klimatyzacji maszyna sciaga olej (ile da rade) i taka sama ilosc uzupelnia.
jezeli w ukladzie jest za duzo czynnika to sprezarka moze sie nie wlaczyc lub zbyt szybko wylaczyc (btw. zeby spuscic czynnik wystarczy wcisnac zaworek).
wszystko wyjdzie jak podlaczysz uklad pod maszyne serwisowa klimatyzacji, ona sciagnie czynnik i troche oleju, zrobi test prozniowy i ponownie napelni prawidlowa iloscia czynnika.
co do oleju to zawsze mozna ustawic w maszynie zeby tylko sciagnela ale nie dolala ale robisz to na wlasna odpowiedzialnosc