"Ekspert" twierdzi też, że widać tam opiłki grafitu i świadczy to o tym że kompresor do wymiany. Zastanawiam się czy kupić używany kompresor za ok. 400 zł czy regenerować ten który mam za 700 zł, różnica znaczna ale chciałbym przez najbliższe kilka lat mieć spokój z kompresorem
kompresor klimatyzacji Używany czy regeneracja?
-
damian211
- Początkujący
- Auto:: 1,9 tdi 2007
- Imię:: Damian
kompresor klimatyzacji Używany czy regeneracja?
Witam, od kiedy zrobiło się cieplej mam problem z klimatyzacją objawia się to tym, że działa ona zazwyczaj ona tylko w momencie ostrego przyspieszania, ale nie generalnie nie ma reguły. Postanowiłem więc zmienić zawór sterowania sprężarką. Jestem po zmianie zaworu sterowania klimy, zaworek dość mocno zasyfiony mniejszymi i większymi opiłkami.
"Ekspert" twierdzi też, że widać tam opiłki grafitu i świadczy to o tym że kompresor do wymiany. Zastanawiam się czy kupić używany kompresor za ok. 400 zł czy regenerować ten który mam za 700 zł, różnica znaczna ale chciałbym przez najbliższe kilka lat mieć spokój z kompresorem
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: kompresor klimatyzacji Używany czy regeneracja?
Rożnica znaczna ale przy "regenerowanym" masz prawdziwą gwarancję a nie zapewnienie pana z Alleg... że jest w super stanie a po miesiącu padnie i będziesz na nowo wymieniał, czyścił i zagazowywał układ a koszty będę większe niż różnica w cenie zakupu 
Jaro-J
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
gdzieś takie ceny wynalazł?
ja kupiłem używkę w tamtym roku na alegroszu z wysyłka za 160zł i działa do dziś.
nowe są czasem po ok 450zł
ja kupiłem używkę w tamtym roku na alegroszu z wysyłka za 160zł i działa do dziś.
nowe są czasem po ok 450zł
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kupujac uzywke grasz w loterie. Jak trafisz dobrze to bedziesz zadowolony- jak zle to kasa w bloto. Ja mialem tak przy passacie- kupilem uzywke, goscie zamontowali i ponoc ciesnienia nie dawal bo byl uszkodzony. Na szczescie kupiony zostal lokalnie i zworcony z opisem sytuacji. Pieniazki odzyskane byly- ufff. Drugi kupilem regenerowany i z gwarancja przy okazji jak bylem w W-wie (jakos tak wyszlo). jak beda mieli ''na stanie '' taki sam to temat od reki zalatwiony bedzie. Ale madry czlowiek po szkodzie
Regenerowany 100% pewnosci (teoretycznie), uzywany 50/50.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Te opilki się zdarzają. Właśnie one są problemem z zaworem i w konsekwencji ciśnieniem. Ja bym podmienil zawór i spróbował.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
damian211
- Początkujący
Zaworek zmieniony, klima nie działa. Wczoraj się orientowałem co i jak, na sprężarkę po regeneracji nie dostane gwarancji ponieważ, kiedy powiedziałem że ta uszkodzona puściła taki syf to układ jest zawalony i gwarancji nie będzie
. I teraz rodzi się pytanie, czy warto się pakować w regenerowaną czy kupić np. taką http://allegro.pl/sprezarka-sanden-pxe1 ... 15369.html (o identycznych numerach jak moje) ,dobrze wyczyścić układ klimy i liczyć że nic się jej nie stanie, czy może wersja zalecana czyli cały układ od nowa
?
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
jak chcesz to jutro poszukam mam gdzieś namiar na gościa od sprawdzonych sprężarek mi zaproponował od razu od nowszego modelu i powiedział żebym układ wyczyścił możesz sobie w profilu mojego autka zobaczyć jaki model na jaki zamieniłem 
-
damian211
- Początkujący
Model sprężarki nie raczej nie istotny, byle wiało chłodem
Z chęcią poproszę o namiary, jeżeli sprawdzony to mniejsze ryzyko no i cena też spoko. Rozumiem, że zmiana sprężarki nie wymagała jakiś większych kombinacji?
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Re: Odp: kompresor klimatyzacji Używany czy regeneracja?
No to niezly "fachowiec". W pasku jak mi sprezarka padla to uklad byl wyczyszczony (oczywiscie o tyle o ile sie dalo) filterek klimy wymieniony ( male gowienko i 100 pln kosztowalo) i kompresor hula do tej pory. Oczywiscie gwarancja byla od chwili zakupu.damian211 pisze:Wczoraj się orientowałem co i jak, na sprężarkę po regeneracji nie dostane gwarancji ponieważ, kiedy powiedziałem że ta uszkodzona puściła taki syf to układ jest zawalony i gwarancji nie będzie. ?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
dexter23pl
- Expert
wyczyścic co sie da to możesz sam. filozofi niema.
właściwie to tylko dwie rurki z trzech można przeczyścić.
właściwie to tylko dwie rurki z trzech można przeczyścić.
-
damian211
- Początkujący
Problem nie leży po stronie "fachowca" bo to panowie od regeneracji stwierdzili, że gwarancje dają tylko wtedy gdy odeśle starą z zepsutym sprzęgłem a jeśli są opiłki na zaworku to gwarancji nie ma, ja jestem świadomy tego, że czyszczenie tak czy inaczej + nowy osuszacz. Generalnie mając maszynę do klimy, cała praca nie jest ciężka a największym paradoksem tych wszystkich ekspertów od klimy przy wymianie zaworków, sprężarek itd. jest to, że kiedy ściągają zawartość układu to( o ile układ jest szczelny) odzyskują cały czynnik dla siebie, a po chwili kasują jak za normalne ładowanie klimy 
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
a największym paradoksem tych wszystkich ekspertów od klimy przy wymianie zaworków, sprężarek itd. jest to, że kiedy ściągają zawartość układu to( o ile układ jest szczelny) odzyskują cały czynnik dla siebie, a po chwili kasują jak za normalne ładowanie klimy
[/quote]
To zależy w jakim warsztacie , jeśli masz pełny układ a chcesz wymienić zaworek , wyciąga czynnik, wymieniasz go sobie jedziesz spowrotem i nabijanie , koszt 50 zł . Pozdrawiam .
To zależy w jakim warsztacie , jeśli masz pełny układ a chcesz wymienić zaworek , wyciąga czynnik, wymieniasz go sobie jedziesz spowrotem i nabijanie , koszt 50 zł . Pozdrawiam .
- sooper
- Kandydat
- Auto:: Passat B6
- Imię:: ...
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
a da się jeździć bez czynnika ? przecież kompresor w tych sprężarkach pracuje cały czas, nawet gdy nie mamy włączonej klimatyzacji. 
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Kolo się kreci, ale sprzęgło jest rozlączone, także środek się nie kręci.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
dexter23pl
- Expert
eeee tak chyba było tylko jak sprzęło było elektromagnetyczne.Muti pisze:Kolo się kreci, ale sprzęgło jest rozlączone, także środek się nie kręci.
NzTT
A tu takowego nie ma. ?