Ciąg dalszy moich perypetii z niby naprawioną przez fachowców klimą.
Objawy - klima się normalnie włącza, leci chłodne powietrze z kanałów ale po 3, może 5 minutach sprężarka się wyłącza i już nie odpala się ponownie (przynajmniej nie przez kolejne 15 minut - dłużej nie chciało mi się czekać). Ale wystarczy że się zatrzymam, wyłączę silnik, wyjmę kluczyk ze stacyjki i ponownie silnik by sprężarka od razu się włączyła i znów działała parę minut.
Nie mam niestety czasu by do warsztatu (tym razem innego bo na dotychczasowych "speców" położyłem krzyżyk) i szukam po omacku jakiegoś rozwiązania. Gdzieś czytałem że takie przedwczesne wyłączanie się sprężarki może być wynikiem załadowania zbyt dużej ilości czynnika do klimy i że można ten nadmiar spuścić jakimś zaworkiem. Słyszeliście o czymś takim? A może inne pomysły macie.
Klima działa - ale tylko 3 minuty
-
sto2
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Re: Klima działa - ale tylko 3 minuty
Jeśli będzie za dużo gazu to klima nie ruszy albo ruszy i po chwili stanie Jeśli chcesz spróbować upuścić gazu to odkręć kapsel od nabijania i w środku jest kulka trzeba ją wcisnąć. W innym pojeździe przyczyną włączania się i wyłączania klimy jest mocno zabrudzona chłodnica klimatyzacji.Guder pisze:Ciąg dalszy moich perypetii z niby naprawioną przez fachowców klimą.
Objawy - klima się normalnie włącza, leci chłodne powietrze z kanałów ale po 3, może 5 minutach sprężarka się wyłącza i już nie odpala się ponownie (przynajmniej nie przez kolejne 15 minut - dłużej nie chciało mi się czekać). Ale wystarczy że się zatrzymam, wyłączę silnik, wyjmę kluczyk ze stacyjki i ponownie silnik by sprężarka od razu się włączyła i znów działała parę minut.
Nie mam niestety czasu by do warsztatu (tym razem innego bo na dotychczasowych "speców" położyłem krzyżyk) i szukam po omacku jakiegoś rozwiązania. Gdzieś czytałem że takie przedwczesne wyłączanie się sprężarki może być wynikiem załadowania zbyt dużej ilości czynnika do klimy i że można ten nadmiar spuścić jakimś zaworkiem. Słyszeliście o czymś takim? A może inne pomysły macie.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
Guder
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Faktycznie, chłodnica w dolnej części jest zasyfiona i poniszczona tym co zbiera się z drogi, ale cała góra jest w dobrym stanie.
A gdzie ten zawór do podłączania???
A gdzie ten zawór do podłączania???
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
-
claix
- Początkujący
- Auto:: touran 1,9 AVQ
- Imię:: kris
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Sprawdź błędy miałem to samo i problemem był silniczek klapy wewnętrznego obiegu.
-
sto2
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Nie w touranie ale w sharanie miałem błąd klapy wewnętrznego obiegu ale klima działała prawidłowo wiec to raczej nie to. Sprawdź wentylatory tak jak pisze trial70.claix pisze:Sprawdź błędy miałem to samo i problemem był silniczek klapy wewnętrznego obiegu.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM