Klima działa - ale tylko 3 minuty

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Klima działa - ale tylko 3 minuty

Post autor: Guder »

Ciąg dalszy moich perypetii z niby naprawioną przez fachowców klimą.

Objawy - klima się normalnie włącza, leci chłodne powietrze z kanałów ale po 3, może 5 minutach sprężarka się wyłącza i już nie odpala się ponownie (przynajmniej nie przez kolejne 15 minut - dłużej nie chciało mi się czekać). Ale wystarczy że się zatrzymam, wyłączę silnik, wyjmę kluczyk ze stacyjki i ponownie silnik by sprężarka od razu się włączyła i znów działała parę minut.

Nie mam niestety czasu by do warsztatu (tym razem innego bo na dotychczasowych "speców" położyłem krzyżyk) i szukam po omacku jakiegoś rozwiązania. Gdzieś czytałem że takie przedwczesne wyłączanie się sprężarki może być wynikiem załadowania zbyt dużej ilości czynnika do klimy i że można ten nadmiar spuścić jakimś zaworkiem. Słyszeliście o czymś takim? A może inne pomysły macie.
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Re: Klima działa - ale tylko 3 minuty

Post autor: sto2 »

Guder pisze:Ciąg dalszy moich perypetii z niby naprawioną przez fachowców klimą.

Objawy - klima się normalnie włącza, leci chłodne powietrze z kanałów ale po 3, może 5 minutach sprężarka się wyłącza i już nie odpala się ponownie (przynajmniej nie przez kolejne 15 minut - dłużej nie chciało mi się czekać). Ale wystarczy że się zatrzymam, wyłączę silnik, wyjmę kluczyk ze stacyjki i ponownie silnik by sprężarka od razu się włączyła i znów działała parę minut.

Nie mam niestety czasu by do warsztatu (tym razem innego bo na dotychczasowych "speców" położyłem krzyżyk) i szukam po omacku jakiegoś rozwiązania. Gdzieś czytałem że takie przedwczesne wyłączanie się sprężarki może być wynikiem załadowania zbyt dużej ilości czynnika do klimy i że można ten nadmiar spuścić jakimś zaworkiem. Słyszeliście o czymś takim? A może inne pomysły macie.
Jeśli będzie za dużo gazu to klima nie ruszy albo ruszy i po chwili stanie Jeśli chcesz spróbować upuścić gazu to odkręć kapsel od nabijania i w środku jest kulka trzeba ją wcisnąć. W innym pojeździe przyczyną włączania się i wyłączania klimy jest mocno zabrudzona chłodnica klimatyzacji.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Guder »

Faktycznie, chłodnica w dolnej części jest zasyfiona i poniszczona tym co zbiera się z drogi, ale cała góra jest w dobrym stanie.

A gdzie ten zawór do podłączania???
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

pod maską. koło lampy
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

A wentylatory ruszają od razu, czy po chwili, jeden czy oba?
Jaro-J
claix
Początkujący
Auto:: touran 1,9 AVQ
Imię:: kris
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: claix »

Sprawdź błędy miałem to samo i problemem był silniczek klapy wewnętrznego obiegu.
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

claix pisze:Sprawdź błędy miałem to samo i problemem był silniczek klapy wewnętrznego obiegu.
Nie w touranie ale w sharanie miałem błąd klapy wewnętrznego obiegu ale klima działała prawidłowo wiec to raczej nie to. Sprawdź wentylatory tak jak pisze trial70.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
ODPOWIEDZ