Zakup samochodu

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Zakup samochodu

Post autor: stann »

Koledzy zawsze pomagaliście dlatego i tym razem Was poproszę o pomoc.
Chodzi o kupno nowego samochodu z salonu. Teściu mojej siostry chce kupić nowy samochód do wybory ma 3 są to:
1) opel astra w benzynie
2) citroen c4 w benzynie
3) Ford Focus w benzynie.
Doradźcie proszę który z tych samochodów byście wybrali i dlaczego, a od którego byście trzymali się z daleka. Teściu mojej siostry będzie nim jeździł przede wszystkim w mieście dlatego silnik wybrał benzynę. Co to wyposażenia to standardowe, jest on mało wymagającym użytkownikiem i na pewno nie będzie modził :hahaha:
Na co zwrócić uwagę kupując samochód w salonie, bo nie mam pojęcie. Może kiedyś będzie mnie stać i sobie też kupie z salonu nowego Touranka :lol:
Za każdą intratne wskazówkę ładnie podziękuję :drinks:
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Re: Zakup samochodu

Post autor: Tomas »

Ja bym porównał osiągi silników. I to w jeździe próbnej.

Następnie porównaj wyposażenia auta i okresy gwarancyjne. Ale myślę że najważniejsza jest jazda, wtedy się poczuje który najbardziej odpowiada.

Ja np dzięki temu wiem że 1.2 105 koni w Skodzie Rapid daje radę.
Awatar użytkownika
Jacekp54
Zaawansowany
Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
Imię:: Jacek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Jacekp54 »

Co do okresów gwarancyjnych szczególnie zwróć uwagę na kruczki napisane drobnym drukiem, bo producenci mają takie haczyki że niestety łatwo ją utracić. No i oczywiście jakie naprawy obejmuje.
Obrazek
Obrazek
Obrazek REMONT WIZUALNY >> CZ. 1 CZ. 2
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
Imię:: Michał
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Szwedziu »

Nie wiem jakiej postury jest teść ale ja bym z astry zrezygnował.
Ja mam 190cm i miałem przed tourankiem corse D. żeby prowadzić musiałem odsunąć fotel na maxa do tyłu i nikt już za mną nie siadł. Tłumaczyłem, że corsa jest mała.

Ale jak usiadłem za kierownicą insigni szwagra to spytałem go jak można tym wo gule jeździć. Czułem się gorzej niż w corsie. Natomiast jak kiedyś jechałem z tyłu to na wybojach ładowałem głową po suficie :D

pozostałych nie znam to nie pomoge
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Szwedziu ty pogromco opli :) Stan a kijanke patrzyles? Nie wiem jak w PL ale w UK to ma fajne warunki gwatancji. Kumpel wlasnie sie.przemierza do takiej miejskiej kijanki.
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
Imię:: Michał
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Szwedziu »

Moja wina, że biorą jakieś modelki do testowania aut :P
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

Nie wiem na jakiej podstawie teść wybrał tych 3 faworytów do zaparkowania w swoim garażu, jeśli ja bym coś z nowych aut planował i do tego przy założeniu że na okres powiedzmy około 10 lat to wybierałbym z oferty: Audi, VW, Skoda, Volvo, BMW. Ale być może czynnik cenowy w tym wypadku odgrywa decydującą role, wtedy pewnie oprócz Skody i VW reszta z wymienionych przez mnie marek kosztuje znacznie więcej.

Jeśli coś z francuskich to może Peugeot 308? Muszę przyznać że nowe Peugeoty mają bardzo udany design, cenowo pewnie podobnie do Citroena i Forda, kultura techniczna raczej po stronie Peugeota.
Image Jeśli jednak tylko wymienione auta wchodzą w grę, to brałbym Focusa, sam miałem swego czasu nówkę z salonu i poza jakością serwisu, problemami z silnikiem diesla i korozją nie miałem żadnych zastrzeń, można nawet powiedzieć że byłem zadowolony. Serwis to wiadomo, tu lepszy tam gorszy, więc nie jest to 100% wykładnikiem, silniki benzynowe Forda w porównaniu do diesla to bardzo udane konstrukcje (chyba że Ford ma jakieś nowe nie wiadomo co 2-3 cylindrowe z 2 turbinami itp., tego nie wiem), co do korozji to pod żadnym pozorem NIE WOLNO zaniedbać corocznego przeglądu karoserii w ASO!!!

Opel i Citroen to proszenie się o kłopoty. Jest niewielka rzesza użytkowników którzy trafili na bezproblemowe egzemplarze, jednak mnogość historii opisujących mega problemy użytkowników Opli i Citroenów zakończonych często sprzedażą auta budzi grozę. Oczywiście zupełnie inna sytuacja jest jak teść kupuje aby sprzedać jeszcze na gwarancji auto, ale pewnie tak nie planuje, bardziej mu pewnie zależy na długiej bezawaryjności, wygodzie i ekonomiczności zarówno zakupu jak i późniejszej eksploatacji.

Pobieżnie rzuciłem okiem na ceny :

Citroen C4 od 50 tys. zł - http://allegro.pl/citroen-c4-12464?buyN ... =1&order=p

Citroen C4 Picasso - od 42 tys. zł - http://allegro.pl/citroen-c4-picasso-58 ... =1&order=p

Ford Focus od 48 tys. zł - http://allegro.pl/focus-mk3-2010-110752 ... =1&order=p

Opel Astra od 50,5 tys. zł - http://allegro.pl/astra-iv-2010-85033?buyNew=1&order=p

Skoda Octavia od 51,4 tys. zł - http://allegro.pl/skoda-octavia-12677?buyNew=1&order=p

Peugeot 308 od 52,8 tys. zł - http://allegro.pl/peugeot-308-57988?buyNew=1&order=p

VW Golf od 59,9 tys. zł - http://allegro.pl/golf-vii-2012-145065?buyNew=1&order=p
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
grzegomir
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2004
Imię:: grzesiek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: grzegomir »

z tego całego towarzystwa wybrał bym skode... najbardziej przypada mi do gustu... ładny desing no i ten niebieski kolor... środek trochę smutkiem wieje ale ale golf też szałem nie powala... C4 Picasso chyba bym nie zniósł samochodu z zegarami gdzieś z boku, zrobionymi cyfrowo co przy zmęczeniu rozmazuje to wszystko co tam pisze... ford hymm nie mam przekonania złe doświadczenia rodzinne, były kierownik ma nowego 1,6 150km pali 12l/100km no ma ciężką nogę ale u kolegi 5,4 pali podobnie...
c4 no jeszcze można się zastanowić, tylko w porównaniu do skody po co mieć mniej za tą samą kase... astra eee już nic nie powiem, po prostu mi się nie chce... 308 mniej za więcej, też bym zobaczył środek może być ciekawy...

co do zakupu trzeba wybrać coś z listy jechać zapytać się o gwarancję czy jest na kilometry czy lata... czy w latach gwarancji nie można przekroczyć określonej liczby kilometrów... no rabaty od ceny odwiedzić lub podzwonić po minimum 3 salonów... brat teraz jest na etapie poszukiwania nowego fiata ducato, ceny pomiedzy Białymstokiem a Warszawą 12 tys więc można się przejechać i to jest rabat przez telefon... czasami można wyrwać coś z wyposażenia... sprawdzić ile będzie kosztował podstawowy serwis samochodu: wymiana oleju, płynu chłodzącego i jakieś pierdoły... dowiedzieć się czy naprawiając samochód poza serwisem nie utraci się gwarancji, jakaś wymiana elementów zawieszenia, żarówki, wymiana oleju, filtrów...

tak mi się wydaje że to tyle jesli chodzi o podstawy... nikt na forum nie kupował nowego samochodu wypowiadać się
grzegomir
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: badi »

ja bym wybrał Focusa z kilku względów jeździłem przez kilka naście lat fordami głownie Focusami i są to jedyne przypadające wielkością i gustem auta jak dla mnie przy moim 190 cm wzrostu i nie małej wadze, serwis ok nie wiem jak w innych markach ale pewnie tak samo to wszędzie wygląda i focus prawie za każdym razem jak wchodzi na rynek wygrywa z konkurentami walkę na punkty pod względem jakości zawieszenia i komfortu a to chyba jedna z ważniejszych zalet auta pozdro i czekam na info co w końcu wybierze teściu siostry
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Ja mam doświadczenie w skodach i peugeocie. Obydwie marki polecam. Jeśli chodzi o komfort to bardziej Skodę. To wyrośnięty kompakt i najbardziej wygodny z całej grupy.
Trwałość niezaprzeczalna. Wszystkie oktavie w firmie eksploatowane są do 350 tys km. W trybie spacerowym nie jeżdżą. Wymiany tylko eksploatacyjne.
Peugeot tez daje radę. Silnik 1.6 HDi jest naprawdę dobrą konstrukcją. Wystarczy, że ten silnik montowany jest w kilku innych markach: BMW-mini one, volvo, ford, suzuki. Wypisują coś o słabym turbo w tych silnikach ale nasze 307 i 308 przejechały 300 tys km i z turbo nie było problemów. Elektronika jest na bardzo dobrym poziomie praktycznie bezawaryjna.

Koszty serwisów na podobnym poziomie chociaż ceny serwisu i części w skodzie wydają się być niższe.
W razie "w" mogę pomóc uzyskać dobrą cenę na nowy samochód.
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

co do rabatu to jeszcze podpowiem, że dobrą opcją jest wybranie konkretnego auta i wystosowanie mailem do wszystkich salonów zapytania o ofertę, często się można mile zaskoczyć in plus :super:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

jarry pisze:co do rabatu to jeszcze podpowiem, że dobrą opcją jest wybranie konkretnego auta i wystosowanie mailem do wszystkich salonów zapytania o ofertę, często się można mile zaskoczyć in plus :super:
dokładnie tak zrób, sam to praktykowałem i opłaca się jechać np do Piotrkowa Trybunalskiego po samochód gdy dostajesz 2 tys taniej tak jak mój kolega właśnie kupił Octavię
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Bierz Skodę w benzynie. W dobrym salonie na nową Oktawkę dostaniesz naście % upustu, na Rapida (mały i kiepska tapicerka w bazowym modelu) jeszcze więcej. BMW (wiem z autopsji) zaczęły być awaryjne. Jakby coś to wskażę Ci gdzie dawali dobre upusty i sobie porównasz (na priva).
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

Słuchajcie, poczytałem sobie i dziękuję za wasze opinie. Gdybym to ja kupował samochód nowy to wybór by padł na VW Touran oczywiście. Rozmawiałem dzisiaj z teściem siostry i skoda octavia dla niego to za duży samochód. On woli coś ala citroen c4. Teraz jeżdzi właśnie xsara. Mówił że podoba mu sie focus ale ja boję się o jego blachy aby nie zaczęły rdzewieć gdzieś po 5 latach. Chciałby 308 ale mówi że są drogie że około 70 tyś najtańszy muszę sprawdzić bo mi się wierzyć nie chcę.
Kurcze nie wiedziałem że tak ciężko się kupuje samochód z salonu. Trudno coś wybrać. Musze chyba jakieś testy poszukać, ale ciężko coś znaleźć o silnikach benzynowych bo zazwyczaj testy są na dieslach. Ta informacja aby maila wysłać do kilku salonów w okolicy z zapytaniem jest dobra, chociaż tesciu siostry nie obsługuje kompa i będę pewnie musiał ja to zrobić. A co powiecie o Seatach?//
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

Seat to VW a co ma z nim być dobre fury ale seaty są droższe od skody a octavia nie jest wcale taka duża to tylko złudzenie takie bo jest liftback i tyle
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
ODPOWIEDZ