TOURAN - from FRANCJA

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
mc_jojtek
Auto:: TOURAN 1,9 TDI; 2007
Imię:: Wojtek

TOURAN - from FRANCJA

Post autor: mc_jojtek »

Witam Panowie

Skusiła mnie oferta pieknego (w kolorze białym LB9A CP) TOURANA 2007 1,9 TDI po lifcie. Auto o jakim marzyłem by móc z rodziną wygodnie podróżować.
Wersja auta 1T2T21 TREND. Jak gdzies dobrze doczytałem w zależności od rynku gdzie zostalo auto wypuszczone - wersja TREND może mieć różna konfigurację - czy jesteście w stanie coś więcej powiedziec z powyższego?
Silnik BXE-JYK => kojarzycie czy posiada on już filtr czastek stałych? Pytam bo męczę się z nim obecnie w swojej ASTRZE H :(
Miałem kilkukrotnie okazje jezdzić tym autem gdyż posiadają go znajomi (auto od roku w PL wcześniej ściągnięty z FRANCJI) i obecnie przymierzają się do innego nowszego auta, stąd też chcą go sprzedać. To co mnie przeraża to 260 000 przejechanych km - pomimo tego że nie widac zbyt dużego zuzycia podstawowych elementów jak kierownica, podłokietnik, fotel czy przyszybie.

Powiedzcie, macie doświadczenie z tym modelem auta, czego się obawiać, na co zwrócić uwagę - co z tymi km; pojezdzi jeszcze troche to auto?
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: TOURAN - from FRANCJA

Post autor: pabloxxx »

fabrycznie nie było filtra.
co do przebiegu to zależy jak był użytkowany,
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

Sprawdź vin, gdyż we Francji malo kiedy prowadzą pełen serwis i bywa tak ze nie wiesz zbytnio co było robione w aucie. Auto powinno mieć juz dwa razy wymieniony rozrząd, to auto nie posiada dfp-u, wraz z historia dowiesz się jakie powinien mieć wyposazenie, kiedy zostało wyprodukowane i sprzedane na jaki rynek. Podłączony kompa i zrób scan po czym dowiesz się w jakiej kondycji ma wtryski, sprawdź czy nie słychać dwumasy, i jak zawieszenie.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartek0-01 »

Nie posiada filtra czastek
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Adrian2.0
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM '08r
Imię:: Adrian

Post autor: Adrian2.0 »

Ja mogę podpowiedzieć, że kupiłem tourana również z Francji 2008r. tylko 2.0. Przebieg w dniu zakupu 202, aktualnie 258. Po pierwsze sprawdź turbo, bo to najbardziej dało mi się we znaki, wymieniłem komplet sprzęgła, rozrząd no i sprężarkę. Poza tym rozrusznik może chylić się ku końcowi, alternator. Za to zawieszenie jest ok, widocznie dobre drogi tam mają. Jeśli chodzi o karoserię to pewnie odpryski na froncie jakieś będą i koniecznie zwróć uwagę na zderzaki i lampy, żabojadki lubią wjeżdżać w siebie ;)
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

Co do km to nie patrz na to bo jakby u nas ON kosztowal 1.43 to walilbys kilometrow jak szalony na rodzinnych wyjazdach. Ja kupilem paska od zaby z przturlikanymi 270 tys km (f-ry byly prawie do ostatniego km) i turlikalem sie tym samochodem 3.lata bezawaryjnie i teraz moja siostra go exploatuje a ponad 400 k na liczniku. Jak chlopaki dobrze mowia zobacz po VINie podepnij kompa i bedziesz wiedzial na czym stoisz. Wiadomo ze jasnowidzem nikt nie jest ale bedzies mial pewnosc ze nie kupiles padliny.
mc_jojtek
Auto:: TOURAN 1,9 TDI; 2007
Imię:: Wojtek

Post autor: mc_jojtek »

Panowie podzialam jak podpowiadacie i zobaczymy co w aucie piszczy. Widziałem foty jak zostal ściągnięty (załączam). Poduszki całe, walnięty prawy błotnik oraz prawe drzwi. O dziwo zderzak, maska nie ruszona. Zdaje sobie sprawde ze zabojady tak jak makaroniarze walą jak popadnie, oblece tez auto leptoskopem zobacze jak lakier. Jak kojarze ok 120-150 mikronow powinna być jego grubość?
Mam VIN, można go tu na forum gdzieś "prześwietlić" ?

WVGZZZ1TZ7W095134

Dzięki za wszelkie info
Załączniki
touran_2007.jpg
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: pabloxxx »

http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... ead#unread
tutaj spróbuj dać vin
wracając do tematu przebiegu, posiadając kabelek i chwilę czasu sprawdzisz w jakim stanie jest motorownia, pompowtryski, zrobisz logi,
a 260 kkm dla silnika to nic.
ODPOWIEDZ