Zakup benzyniaka
-
wwiewior
- Początkujący
- Auto:: Caddy III,1.6 MPI 2006
- Imię:: Tomek
Zakup benzyniaka
Witam serdecznie.
planuje w najblizszych miesiacach kupic Tourana
jako ze robimy około 10000km/rocznie to chcemy kupic Auto z silnikiem benzynowym.
Bede szukał Tourana w roczniku 2009-2010 tylko nie wiem na jaki silnik sie zdecydowac? ktory jest mniej awaryjny? z tego co wiem sa chyba 2 silniki benzynowe 1.4 oraz 1.6.
Czytałem juz pare postów ale jakos nie moge znalesc odpowiedzi na to pytanie.
Czy mozecie mi napisac ktory silnik oraz na co zwrócic uwage przy zakupie?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
planuje w najblizszych miesiacach kupic Tourana
jako ze robimy około 10000km/rocznie to chcemy kupic Auto z silnikiem benzynowym.
Bede szukał Tourana w roczniku 2009-2010 tylko nie wiem na jaki silnik sie zdecydowac? ktory jest mniej awaryjny? z tego co wiem sa chyba 2 silniki benzynowe 1.4 oraz 1.6.
Czytałem juz pare postów ale jakos nie moge znalesc odpowiedzi na to pytanie.
Czy mozecie mi napisac ktory silnik oraz na co zwrócic uwage przy zakupie?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Zakup benzyniaka
cheles,przepraszam a dlaczego zakup tylko z rynku krajowego? po swojego byłem w Niemczech,czyżbym popełnił błąd? 
Potwierdzam,jeśli chcesz mieć benzynę i święty spokój to tylko 1,6 MPI.Nie jest to demon prędkości,(karku nie łamie) ale odwdzięcza się bezproblemową eksploatacją i niskimi kosztami utrzymania.
Potwierdzam,jeśli chcesz mieć benzynę i święty spokój to tylko 1,6 MPI.Nie jest to demon prędkości,(karku nie łamie) ale odwdzięcza się bezproblemową eksploatacją i niskimi kosztami utrzymania.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
- cheles
- Władca postów
Re: Odp: Zakup benzyniaka
Bo w DE będzie ciężko kupić benzynę wiekszkosc jak czytasz nawet na naszym forum to disel, chyba że kolega sam pojedzie szukać lub komuś zleci.
NzTT
NzTT
-
wwiewior
- Początkujący
Dziękuję za odpowiedz.a jako ze mieszkam w niemczech to musze kupic auto tutaj.czyli ze powinienem szukac 1.6. Czy wszystkie silniki w tych rocznikach sa takie same? Chodzi mi o to oznaczenie MPI? Na co zwraxac uwage przy zakupie? Czy za duzo bajerow to nie zdrowo? Mam na mysli kierownice multifunkcyjna oraz duza Navi? Czy lepiej zaoszczedzic troche na tych bajerach?
- TOMASZ PLUTA
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
- Marq
- Użytkownik
cheles masz racje jest mało Touranów z takim silnikiem ale jak kolega się uprze to znajdzie,mnie to zajęło ok.2-mies. Oczywiście należy wyważyć co się chce i za ile,ja potrzebowałem auta za ok.5000 ojro i takiego kupiłem.Mój jest starszy od takiego jaki kolega chce zanabyć,więc głowy nie dam ale 1,6 MPI montowane były do 2010r.przy czym zwróciłbym uwagę na typ silnika a jest to silnik o symbolu BGU(bardzo dobrze znosi gaz),podobno silnik BSE i BSF mają słabsze głowice(gniazda zaworowe i zawory),polecam forum Octavia Klub Polska.Co do wyposażenia to wiesz jak jest,decydujesz się na auto które ma to czego nie oczekujesz a nie ma tego co byś chciał,na pewne rzeczy trzeba przymknąć oko.Auto ma być z pewnego źródła,proste,z prawdziwym udokumentowanym przebiegiem i bezwypadkowe(oczywiście dopuszczalne są jakieś drobne naprawy lakiernicze np.po obtarciach),krótko mówiąc auto ma być proste no i oczywiście komplet dokumentów i historię serwisowania.Jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości to odpuść sobie.Powiem Ci tak choć zabrzmi to banalnie jak trafisz na auto dla siebie to poczujesz to,auto musi się "śmiać" do nowego właściciela.Mam już 17 samochód i uwierz mi to się sprawdza:).Pytasz dość ogólnie,może żeby zacieśnić temat zadaj konkretne pytania co chcesz wiedzieć to pomożemy.Jeśli Cię to zainteresuje to jutro chętnie napiszę w jakiej konfiguracji zakupiłem swojego Tourana
-
wwiewior
- Początkujący
hmmm.
Kolego Marq mozesz napisac mi w jakiej konfiguracji kupiłes swojego?
tak powiem ze nie jestem w 100% przekonany jaki rocznik kupic.moze warto zdecydowac sie na starsze auto z rocznikow 2006-2008?i wtedy z silnikiem MPI?
poczatkowo szukałem auta z rocznika 2009-2010 poniewaz wyczytałem gdzies w internecie ze do rocznika 2008 Touran miał jakies problemy z silnikiem czy cos takiego.
Auta nie bede gazował, gdyz duzo nie jezdzimy.
Kolego Marq mozesz napisac mi w jakiej konfiguracji kupiłes swojego?
tak powiem ze nie jestem w 100% przekonany jaki rocznik kupic.moze warto zdecydowac sie na starsze auto z rocznikow 2006-2008?i wtedy z silnikiem MPI?
poczatkowo szukałem auta z rocznika 2009-2010 poniewaz wyczytałem gdzies w internecie ze do rocznika 2008 Touran miał jakies problemy z silnikiem czy cos takiego.
Auta nie bede gazował, gdyz duzo nie jezdzimy.
- cheles
- Władca postów
-
wwiewior
- Początkujący
Wow.tylko pogratulowac.
Po czy moge rozpoznac silnik MPI?
Bo jak przegladam jakies ogloszenia to pisze tylko 1.6.
Po czy moge rozpoznac silnik MPI?
Bo jak przegladam jakies ogloszenia to pisze tylko 1.6.
- cheles
- Władca postów
Najlepiej rozkodowac po VIN lub po wlepce wyposażenia znajdziesz ja we wnece zapasu w bagażniku. Tylko dopowiem że mój był w wersji conceptline
NzTT
NzTT
- cheles
- Władca postów
Jak znajdziesz juz egz. To popros o VIN a koledzy z forum pomogą Ci sprawdzic.
NzTT
NzTT
- Marq
- Użytkownik
Kolego silnik jakiego szukasz to 1,6l ,102KM/75kW. Oznaczenie typu silnika(w moim przypadku BGU) znajdziesz na wlepce w bagażniku, na górnej obudowie rozrządu oraz na wewnętrznej stronie okładki książki serwisowej a wygląda (bez pokrywy),tak:
http://zapodaj.net/d8d4ec821e7c6.jpg.html
http://zapodaj.net/e7800eeafa70e.jpg.html
Pełną identyfikację pojazdu ze wszystkimi parametrami (jest tego 13 stron) można uzyskać na : partslink24, ale trzeba być u nich zarejestrowanym,mi sprawdzał to kolega który prowadzi sklep motoryzacyjny
Prosiłeś o prezentację mojego auta, oto ono.
Auto zakupione 04.09.2012 z takiego ogłoszenia:
http://zapodaj.net/9026ab4f5b911.jpg.html
http://zapodaj.net/d9ea8b41c42d5.jpg.html
Ostatecznie cena była ok.10% niższa
Data pierwszej rejestracji 13.12.2004r., wersja Trend,2 właścicieli przy czym pierwszy miał go przez 9mies./przebieg oryginalny zgodny z książką serwisową i sprawdzany w VW,faktury i rachunki z napraw i przeglądów, po wymianie rozrządu (faktura na ponad 500 ojro)
Jestem szczególnie zadowolony z instalacji Webasto (montowana już po zakupie), w największe mrozy w 5 min. temperatura na silniku 90stopni i w środku cieplutko, climatronica, 4-el.szyb,reszta to standard. Instalacja LPG montowana już w Polsce.
Obecnie wygląda tak:
http://zapodaj.net/0a1b71d3b7bfa.jpg.html
W tej chwili mam przejechane 252000km i przez ten czas w temacie silnik wymieniłem, 2 x świece zapłonowe do tego oczywiście regularna wymiana oleju i filtra powietrza i to wszystko. Przygotowuje się do wymiany rozrządu(koszt ok.300zł)
Żadnych problemów.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania-pytaj
-- 29 lip 2014, o 20:48 --
Przedwczoraj byłem Niemczech z kolegą po 1,6l MPI,auto zakupione.Wersja Trend,5-os.,06/2005.,czarny,1 właściciel a właściwie (-ka),przejechane 111tys.km,bezwypadkowy,4-el.szyby itd......Nie był cenową okazją ale co dobre musi kosztować.Wniosek-jak się szuka to się znajdzie.Kolego wiewior życzę powodzenia.
http://zapodaj.net/d8d4ec821e7c6.jpg.html
http://zapodaj.net/e7800eeafa70e.jpg.html
Pełną identyfikację pojazdu ze wszystkimi parametrami (jest tego 13 stron) można uzyskać na : partslink24, ale trzeba być u nich zarejestrowanym,mi sprawdzał to kolega który prowadzi sklep motoryzacyjny
Prosiłeś o prezentację mojego auta, oto ono.
Auto zakupione 04.09.2012 z takiego ogłoszenia:
http://zapodaj.net/9026ab4f5b911.jpg.html
http://zapodaj.net/d9ea8b41c42d5.jpg.html
Ostatecznie cena była ok.10% niższa
Data pierwszej rejestracji 13.12.2004r., wersja Trend,2 właścicieli przy czym pierwszy miał go przez 9mies./przebieg oryginalny zgodny z książką serwisową i sprawdzany w VW,faktury i rachunki z napraw i przeglądów, po wymianie rozrządu (faktura na ponad 500 ojro)
Jestem szczególnie zadowolony z instalacji Webasto (montowana już po zakupie), w największe mrozy w 5 min. temperatura na silniku 90stopni i w środku cieplutko, climatronica, 4-el.szyb,reszta to standard. Instalacja LPG montowana już w Polsce.
Obecnie wygląda tak:
http://zapodaj.net/0a1b71d3b7bfa.jpg.html
W tej chwili mam przejechane 252000km i przez ten czas w temacie silnik wymieniłem, 2 x świece zapłonowe do tego oczywiście regularna wymiana oleju i filtra powietrza i to wszystko. Przygotowuje się do wymiany rozrządu(koszt ok.300zł)
Żadnych problemów.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania-pytaj
-- 29 lip 2014, o 20:48 --
Przedwczoraj byłem Niemczech z kolegą po 1,6l MPI,auto zakupione.Wersja Trend,5-os.,06/2005.,czarny,1 właściciel a właściwie (-ka),przejechane 111tys.km,bezwypadkowy,4-el.szyby itd......Nie był cenową okazją ale co dobre musi kosztować.Wniosek-jak się szuka to się znajdzie.Kolego wiewior życzę powodzenia.