Rozrząd w 1,6 FSI

Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

link
użytkownik Stach47 z tego co sie orientuje jest z Lubina (kilka osob z TKP tez jest z Lubina w razie czego mozesz ich zapytac, moze znaja goscia). Wiem ze niektorzy kupowali u niego i montowali w ASO, wiec musi byc wszystko ok i na forum golfa nikt nienarzekal. Wczesniej sprzedawał je za ok 400 pln. Sprobuj sie potargowac,zaproponuj nizsza cene. Z poprzedniej jego aukcji nikt nie skorzystal. Ma te wariatora co kilka miesiecy i wystawia.

Powodzenia
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
TomTDI
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9TDI AVQ 2003MY
Imię:: Tomek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 83 razy

Post autor: TomTDI »

Nie chcę was martwić, ale nowe łańcuchy tez się wyciągają po 50tys miałem łańcuch 5mm dłuższy. Zresztą w nowych modelach np. octavia III brak już silników z łańcuchem system hamowania móglby załatwić silnik.
Jak pomogłem kliknij na podziękowanie.
fajowiec
Początkujący
Auto:: Highline 1.6fsi 03
Imię:: Pioter
Podziękował: 1 raz

Post autor: fajowiec »

Na mialem historie poniewaz u mnie łancuch sie rozciagnal i przeskoczył rozrzad co uniemozliwilo odpalenie. Mam cudotworce w łominakach ktory zjadl zeby na VW, wymienil rozrzad przy okazji sprawdzajac pompe ktora napina łancuch, jesli jest za malo ojelu to rowniez bedzie problem z rozrz. Tak czy inaczej stwierdzil ze łancuch umiera od hamowania silnikiem i warto sprawdzac jak nie wymieniac co 50 tys jak w motorach. Zamowii ostatnia szt w calej Wawie i okolicach u Rowińskiego bo nastepna dostawa miala byc dop za trzy tyg, wiec to chyba swiadczy o czestotliwosci wymian.
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Kris_Poland »

lancuch to nie tylko problem, bo zamienniki sa zle spasowane niekiedy, ale z napinaczem bym nie szalal, wystarczy samemu sprezynke wzmocnic, 1.6fsi bardzo lubi robic psikusy, jak juz puknie, to gora do remontu... wraz z wymiana calego rozrzadu
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Kris_Poland jak z twoim rozrządem i autem wszystko już działa jak należy?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

pozostal zwariowany wentylator,

natomiast silnik to jak rozwódka po przejsciach...
dobrze ze dół byl przyzwoity, przypominalo to wycieczke do lasu, czym glebiej w las tym więcej drzew i ciemniej, za każdym krokiem pytanie co do licha,
elementy które obstawialiśmy za cale byly trafione, albo tez minimalnie trafione

mam cala nowa gore, głowice która mam po regeneracji(czyli idealna), walki, wraz z zębatkami, nowy rozrząd, bez wariatora bo to zbędny wydatek, mala manipulacja z sprężynka i jest jak nowy, dol dopieszczony, silnik totalnie umyty i odsyfiony, wszelkie doloty wyczyszczone z nagaru, palcami z kolektora wyciagalem gruba maź, osad...
takiego zabrudzenia w takim stopniu dawno nie widzialem

wszelkie nowe czujniki, adaptacje, softy, mapy, totalnie wszystko od zera,
nowa wiązka która tez byla przyczyna problemów zanikania sygnałów czujnikow
wcześniej nowe wspomaganie,

na dzien dzisiejszy jezdze z pelnym FIS-em z wersji Basic
wymienilem rowniez pompe na nowa z właściwym czujnikiem, opcja kabelek zaimplementowana,
zainstalowałem tempomat, właściwy pierścień,
jeden z najnowszych dla tego modelu modul komfortu i gateway
klakson fanfare

to wszystko niby nic, bo tego nie widac:P w porownaniu do tego co bylo z silnikiem, bo na nim nie jeden fachowiec polegl, przeciągnięciu ulegly rowniez zebatki od walkow rozrzadu

kompresje mam powyzej 15 gdzie mialem 12...
chodzi plynniutko jak silniczek elektryczny :)

wada tego silnika jest slaby rozrzad, oby sie cos tam nie urwalo, a juz unikac jak święconej wody akcji na pych czy odpaleniu na biegu, moze sie przestawic ...

praktycznie ten silnik ma slaba konstrukcje zewnętrzna, urywa sie lapa od pokrywy rozrządu, w nowszych modelach ponoc powzmacniali co nieco...

jak sie uporam z wentylatorami to instaluje rcd-310 i bede myslal nad instalacja w wrześniu jakims stereo w wlasnym zakresie....

fakt faktem ze gosc co mi go sprzedal ustawil rozrzad prawie idealnie by autko odjechalo
ale teraz juz wiem ze jesli sie pojawic blad czujnika NOX czy tez sondy to rozrzad moze byc leciutko przestawiony
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

KrissPoland błąd NOX też ci wywalał jaki to był błąd? U mnie przed wymiana rozrządu pojawił się błąd sondy lambda "Oxygen lambda". Po wymianie rozrządu spokój mam z lambdą

Teraz tylko musisz uporać się z wentylatorem i jeździć...
Milona km bezawaryjnych życzę ...
Ostatnio zmieniony śr sie 21, 2013 23:20 przez andrz3j, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

prawdopodobnie byl zle ustawiony gdzies na walkach ;-) minimalnie ale byl.
koperek2
Początkujący

Post autor: koperek2 »

Panowie proszę o radę. kupiłąm tourana miesiąc temu i wiadomo jak to przy nowym/starym aucie wymieniłam rozrząd, filtry, oleje, klocki. No i po wymianie rozrządu po 2 dniach wyświetliła się kontrolka od silnika. Na kompie wyszło, że to czujnik nox sondalambda. Kupiłam używany na allegro z 14 dniowym okresem sprawdzenia. No i właśnie jest 5 dzień po wymianie kiedy znów się zapaliło. Moje pytanie brzmi czy może okazać się że to coś jednak ze źle wymienionym rozrządem? czy może to jakieś inne gawno? No i co tu ronić kupować nowy z vw czujnik koszt ok 530 zł czy co?
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

jak czujniki wczesniej nie sygnalizowaly bledu to wroc do fachowcow co ci ten rozrzad ustawiali... a w miedzy czasie jak masz dostep do vcds czy innego programu zeskanuj sobie autko, lub niech zrobia to ci przy twojej obecnosci w warsztatcie gdzie robilas rozrzad.... tutaj na forum znajdziesz troche przygod, w tym i moja zwiazanych z rozrzadem, poczytaj... ja na poczatek szukalbym winy w rozrzadzie... zlym ustawieniu... lancuchu, osatecznie jakas wada silnka w sytuacji w ktorym rozrzad sie przestawil i doszlo do kolizju zaworow z tlokiem
nikos2323
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Rozrząd 1,6FSI 115

Post autor: nikos2323 »

ja miałem taką przygodę z rozrządem:
Kupiłem auto jak miało 102tyś wszystko ok!
Przejechałem nim do 169tyś pojawiły się stuki na zimnym przy zapalaniu (nie robiłem nic)
Przy 172tys zapalił się czek (czujnik położenia wałka rozrządu)
mechanik pierwszy: wymienił czujnik 142zł (lipa)
mechanik drugi: wymienił drugi czujni 264zł (lipa)
Wkurzyłem się zacząłem szukać mechanika który zna się rzeczywiście na tym silniku!
Znalazłem znajomego który pracuje VW Bełtowski Kraków zabrał auto na diagnozę trwała prawie 5h po czym stwierdził że trzeba wymienić rozrząd wraz z wariatorem co WAŻNE!!
Po wymianie wszystko ok cichutko pracuje jestem zadowolony!
Sam rozrząd nie jest drogi tu najważniejszy jest ten "wariator" koszt go około 1500zł
Piszę może komuś się to przyda!

Mam pytanko do Was czy ktoś kodował może czujnik NOx 03C907807D daje mi popalić!
POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

Re: Rozrząd 1,6FSI 115

nikos2323 pisze:ja miałem taką przygodę z rozrządem:
Kupiłem auto jak miało 102tyś wszystko ok!
Przejechałem nim do 169tyś pojawiły się stuki na zimnym przy zapalaniu (nie robiłem nic)
Przy 172tys zapalił się czek (czujnik położenia wałka rozrządu)
mechanik pierwszy: wymienił czujnik 142zł (lipa)
mechanik drugi: wymienił drugi czujni 264zł (lipa)
Wkurzyłem się zacząłem szukać mechanika który zna się rzeczywiście na tym silniku!
Znalazłem znajomego który pracuje VW Bełtowski Kraków zabrał auto na diagnozę trwała prawie 5h po czym stwierdził że trzeba wymienić rozrząd wraz z wariatorem co WAŻNE!!
Po wymianie wszystko ok cichutko pracuje jestem zadowolony!
Sam rozrząd nie jest drogi tu najważniejszy jest ten "wariator" koszt go około 1500zł
Piszę może komuś się to przyda!

Mam pytanko do Was czy ktoś kodował może czujnik NOx 03C907807D daje mi popalić!
POZDRAWIAM
i myslisz ze masz rozrzad dobrze ustawiony?
moja ekipa fachowcow mierzyla wszytsko lacznie z lancuche i glowica i luzami...
bo ustawic na blokady zlozyc i wyjechac udajac ze jest idealnie to kazdy moze... jak masz NOX to w przyblizeniu o pifko sie zaloze ze masz lipe z rozrzadem :P u mnie jego przestawienie na wylotowym walku zawsze to sygnalizowalo:P pozatym czy ten wariator byl do wymiany konieczny? no tak ale jak juz otwieramy to jedziemy ze wszytskim...
nikos2323
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: nikos2323 »

Ale poleciałeś pesymizmem... Powiem że chyba z tym autkiem Twoim Cię ktoś przekręcił?..
Akurat rozrząd robił mi dobry znajomy i byłem przy tym! JEST OK!
A z Noxem poprzedni urzydkownik też miał problem powiedziął mi o tym a ja go wymieniłem i było ok auto miało 103tyś!
Poprostu znów się posypał przy 173tyś ale teraz nie zamierzam go kupić tylko wyłączyć!
Poza tym nie wszyscy mechanicy to przekręty!
Wymienił mi rozrząd tak jak powinno się go wymieniać a nie co chwile rozbierać ślinik i doktoryzować się!
Zanim go wymieniłem to widziałem jak inni mechanicy drapali się po głowie...
Większość kierowców nie wie jak powinno się ekspoatować auto a potem mają awarie.
Życzę Ci powodzenia i mało awari!
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Re: Odp: Rozrząd w 1,6 FSI

Nikos...

I jak z NOX? Wyłączyłeś?