rama wzmocnienia przedniego -jak dobrać

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

rama wzmocnienia przedniego -jak dobrać

Post autor: aawol »

Jak niektórzy pewnie wiedzą zaliczyłem wpadkę i rozbiłem lekko przód auta. Jestem na etapie poszukiwania części i stoję przed dylematem zakupu ramy, kraty wzmocnienia przodu. Chodzi o metalowo plastikową konstrukcję trzymającą chłodnice, lampy, atrapę. przeszukując alledrogo znajduję trochę tych części ale nikt nie podaje numerów i stąd moje pytanie. Czy w rocznikach produkcji mogły występować jakieś różnice ( chodzi mi o przedlifta)? Jakieś różnice uzależnione od wyposażenia ( różne chłodnice do różnych silników? i stąd różne mocowania?). Mam książkę sam naprawiam ale brakuje tam szczegółów. Kraków nie jest bogaty w szroty więc używkę szukam z wysyłką ale chciałbym uniknąć pomyłki. Czy ktoś może ma doświadczenie jak sie za to zabrać?
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

jedynie różnica mogła być w silnikach diesel - benzyna... kupuj wzmocnienie od diesla, napewno będzie pasować... chłodnice masz całe?
Awatar użytkownika
aawol

tak chodnice są OK wzmocnienie połamało się przy prawej lampie. Wczoraj jeszcze poszedłem do garażu i sprawdziłem numery : 1T0 805 303 A, no i zonk..... z ram podpisanych numerem wystawionych do sprzedaży nie ma ani jednej. Kilka osób które nie podały numeru zostały zapytane i czekam na odpowiedzi.... Trochę jakby się martwię. Jest też pula zamienników - wedle opisu wszystkie w doskonałej jakości lepsze od oryginału.... Cena zamienników przeważnie niższa niż używek w oryginale co jakby już o czymś świadczy....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

zamienników wzmocnienia raczej bym nie polecał... może byc problem ze spasowaniem szpar potem...
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Dokładnie jak Paweł pisze, bierz lepiej używkę niż zamiennik, ja już się przejechałem.
Awatar użytkownika
aawol

nie nie zamiennika nie rozpatruję, wiem że cena idzie za jakością, gorzej że używek o moim numerze nie ma a nie wiem czym się różnią .....
ZWzPD - ale jaja!!!!

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

wszystkie od diesla napewno sa takie same a numer mogą byc rózne ze względu na roczniki np.
ckcaddy
Przeglądacz
Auto:: caddy 1,9 TDI bsu
Imię:: wojtek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ckcaddy »

Po sarence miałem ten sam problem tzn. musiałem kupić między innymi pas przedni. Z tego, co wiem to do caddeg i tourana przed lifta pas przedni jest taki sam i nie było różnych wersji. Tyle tylko, że ja wszystkie części jakie potrzebowałem kupowałem na miejscu u sprzedającego, a wszystkie uszkodzone miałem na pace T4 do porównania (wyszło mi że koszty przesyłek będą porównywalne do kosztów paliwa).
Przy zakupie pasa przedniego trzeba uważać na wątpliwej jakości zamienniki i na używane oryginały składane z kilku rozbitych (widziałem takie w „dobrej” cenie). Ja pas przedni i chłodnice kupiłem w tej firmie AUTO -BUD ul. Wrocławska 58, 55-010 Radwanice (k.Wrocławia) tel. 071-311-75-00 tel. kom. 0 604-536-710 i wszystko jest ok. Jak zadzwonisz to gość Ci podpowie jakie części będą pasować sprawiał wrażenie, że wszystkie VW zna na pamięć.
caddy(lepsza wersja tourana) life 1,9 TDI 75/139 KM BSU, skrzynia JCY, typ handlowy 2KBD52, model CA, 2009, bordo metalik, średnio 6,2l/100km, dołożone RNS 510, tempomat, kierownica skóra multi, światła dzienne w trybie amerykańskim 64%, MFA+, czarne światła AL przód
Awatar użytkownika
aawol

moja ma numer 1T0 805 303 A a według katalogu VAGCAT.com powinienem mieć
1T0 805 588 D. No i na allegro wzmocnienia często są z tym numerem .
ALe jak tak mówicie to spróbuję się dogadać z kimś i kupić
ZWzPD - ale jaja!!!!

auto touran aawol
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

radwanice..

Post autor: tomix »

ckcaddy pisze:Po sarence miałem ten sam problem tzn. musiałem kupić między innymi pas przedni. Z tego, co wiem to do caddeg i tourana przed lifta pas przedni jest taki sam i nie było różnych wersji. Tyle tylko, że ja wszystkie części jakie potrzebowałem kupowałem na miejscu u sprzedającego, a wszystkie uszkodzone miałem na pace T4 do porównania (wyszło mi że koszty przesyłek będą porównywalne do kosztów paliwa).
Przy zakupie pasa przedniego trzeba uważać na wątpliwej jakości zamienniki i na używane oryginały składane z kilku rozbitych (widziałem takie w „dobrej” cenie). Ja pas przedni i chłodnice kupiłem w tej firmie AUTO -BUD ul. Wrocławska 58, 55-010 Radwanice (k.Wrocławia) tel. 071-311-75-00 tel. kom. 0 604-536-710 i wszystko jest ok. Jak zadzwonisz to gość Ci podpowie jakie części będą pasować sprawiał wrażenie, że wszystkie VW zna na pamięć.
to normalne zaglebie czesci Radwanice, Siechnice szczegolnie chlodnice. zapytam z ciekawosci bo widze ze jestes ze switokrzyskiego to ile ta wysylka miala kosztowac ze ci sie na przedmiescia Wroclawia oplacalo jechac ? Pozdrawiam
ckcaddy
Przeglądacz
Auto:: caddy 1,9 TDI bsu
Imię:: wojtek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ckcaddy »

miałem wiele innych części do kupienia i stwierdziłem, że muszę je najpierw zobaczyć przed zakupem, sprawdzić czy ktoś mi nie wciska zamienników lub klejonych/naprawianych (np zderzak przód w moim kolorze). Po drodze miałem kilka punktów do odwiedzenia. Sumując koszty przesyłki wszystkich części nawet kupując kilka pozycji w jednym punkcie, wyszło, że koszt paliwa będzie niewiele droższy, a wszystkie części dokładnie sprawdzone. Do tego startowałem z Krakowa to jest jakaś stówka mniej x2.
caddy(lepsza wersja tourana) life 1,9 TDI 75/139 KM BSU, skrzynia JCY, typ handlowy 2KBD52, model CA, 2009, bordo metalik, średnio 6,2l/100km, dołożone RNS 510, tempomat, kierownica skóra multi, światła dzienne w trybie amerykańskim 64%, MFA+, czarne światła AL przód
Awatar użytkownika
aawol

koledzy kto pomoże i wyjaśni - szukam ramy przedniego pasa ale bezskutecznie bo moja rama ma numer jakiego nie ma w handlu. Ramy w handlu mają inne numery i w żadnym razie nie pasuje to do numeru pobranego z VAG-CAT.
Moja rama to 1T0805303 A, na allegro znalazłem 1T0805203 A natomiast katalog VAG-CAT podaje że powinien być tam numer 1T0805588 D, no i co teraz z tym zrobić jak sprawdzić czy różne numery oznacza różne części, lub kogo zapytać .
ZWzPD - ale jaja!!!!

auto touran aawol
ODPOWIEDZ