Niestety nie jestem specjalistą, ba - jestem ignorantem i dlatego szukam pomocy na forum. Elektryk wymienił czujnik G40 i policzył sobie dodatkowo 60 złotych za ,,diagnostykę komputerową''. To daje mi - jak sądzę - podstawy do poniedziałkowej wizyty u niego i grzecznej prośbie o dokonanie naprawy, bo to co zrobił naprawą nie było.
Muti pisze:Ale wydaje mi się,że @himi pisze o czujniku wału G28,a nie wałka G40,to wtedy gaśnięcie z jego powodu jest możliwe. Gdyby nie te regularne czasy,to stawiałbym na wiązkę,a tak temat robi się bardziej skomplikowany.
Po tym jak auto zgaśnie pokazuje jakiś komunikat na MFD,czy tylko standardowo zapalają się kontrolki jak po zapłonie?
Nie ma komunikatu. Pojawia się kontrolka aku i żółta...ESP. Nie udaje się uruchomić silnika. Auto po wyłączeniu i zamknięciu z pilota po jakiś 3 minutach (nie szybciej) odpala idealnie i już więcej nie gaśnie. Wyłączenie następuje tylko raz, te 3-4 minuty po pierwszym zapłonie po dłuższym postoju.
No więc dziś już samochód gaśnie regularnie co 5 minut. Bez względu na to, czy to pierwszy zapłon czy drugi. Tak to wygląda. Od momentu zapłonu mija 5 minut i będzie widać jak auto gaśnie. Dziwne stuki w tle to - właśnie nie wiem dlaczego - stuki mojego nawiewu, który....został wyłączony. Sam już nie wiem co się z tym samochodem dzieje.
Po zgaśnięciu na filmie próbuję odpalić, też widać reakcję.
himi, taka prośba, posty możesz edytować zamiast pisać trzy po sobie. W ten sposób nabija się posty i narusza regulamin.
Ciekawe, że po zgaśnięciu nie zapala się kontrolka smarowania.
Zapytaj pana elektryka czy ma oscyloskop i wie jak się podłączyć pod czujnik wału G28 i czujnik wałka G40.
Ta regularność jest trochę dziwna i czy czasami nie zależy od sterownika silnika, tzn. jego usterki...
Ja sprawdziłbym jeszcze co dzieje się z zasilaniem pompy paliwa i czy jak gaśnie to słychać zamknięcie przepustnicy - po chwili czasu od zgaśnięcia powinna powrócić do pozycji spoczynkowej, czyli otwartej - słychać wtedy klaknięcie?
Jestem ciekawy czy sterownik "świadomie" gasi silnik, czy jest to "niezamierzone"
Turanek pisze:himi, taka prośba, posty możesz edytować zamiast pisać trzy po sobie. W ten sposób nabija się posty i narusza regulamin.
Ciekawe, że po zgaśnięciu nie zapala się kontrolka smarowania.
Zapytaj pana elektryka czy ma oscyloskop i wie jak się podłączyć pod czujnik wału G28 i czujnik wałka G40.
Ta regularność jest trochę dziwna i czy czasami nie zależy od sterownika silnika, tzn. jego usterki...
Ja sprawdziłbym jeszcze co dzieje się z zasilaniem pompy paliwa i czy jak gaśnie to słychać zamknięcie przepustnicy - po chwili czasu od zgaśnięcia powinna powrócić do pozycji spoczynkowej, czyli otwartej - słychać wtedy klaknięcie?
Jestem ciekawy czy sterownik "świadomie" gasi silnik, czy jest to "niezamierzone"
A czy problemy z pompą lub sterownikiem silnika nie powinny być wykazywane pod komputerem?
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Sprawdź na ile możesz to co napisałem.
No niestety, ale jak sterownik sam zaczyna cudować, to trudno, żeby jeszcze sam się zdiagnozował. Znam to z autopsji mojego ex Czarnucha, kiedy sporadycznie nie zapalał, później coraz częściej. Ponieważ zauważyłem, że nie zapalała się kontrolka świec i nie słychać było pompy paliwa, zacząłem wszytko sprawdzać i doszedłem do tego, że sterownik nie wystawiał masy dla sterownika świec i pompy paliwa. Podłączenie innego sterownika potwierdziło moje przypuszczenia. Tę przypadłość z tamtego czasu VW zna, w sieci są warsztaty naprawiające sterowniki, jak mnie pamięć nie myli, to chodziło o kondesator(y).
Auto jutro podstawiam ponownie do panów z Bosha w Lesznie, gdzie wymieniono czujnik. Poczekam co powiedzą widząc na kompie znów te same błędy. Znalazłem w sieci polecany warsztat w Poznaniu http://dobrymechanik.net/mechanicy/pozn ... erwis.html. Zastanawiam się tylko, czy jestem w stanie dokulać się Touranem do Poznania....
Był Touran 1,9 TDI
1 Fault Found:
01314 - Engine Control Module
004 - No Signal/Communication - Intermittent - MIL ON
Freeze Frame:
Mileage: 6240 km
Temperature: 15.0°C
Voltage: 11.90 V
Voltage: 11.90 V
-------------------------------------------------------------------------------
Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MIN.clb
Part No: 1K0 959 433 C
Component: KSG 0540
Coding: 00E802087F2D8404084B0100
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: 30650E19A338729
No fault code found.
Address 52: Door Elect, Pass. Labels: 1K0-959-702-MAX1.lbl
Part No: 1T0 959 702 A
Component: Tuersteuergeraet 09 0111
Coding: 0000116
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 36693801415C5C9
1 Fault Found:
00121 - Outside Warning Light/Door exit Light Passenger Side
012 - Electrical Fault in Circuit
Address 56: Radio Labels: 1K0-035-1xx-56.lbl
Part No: 1K0 035 186 C
Component: Radio BNO 0213
Coding: 0040400
Shop #: WSC 01324 785 00200
VCID: 2649E84191FC2C9
2 Faults Found:
00856 - Radio Antenna
007 - Short to Ground
00875 - Treble Speaker Front Right (R22)
011 - Open Circuit
End ---------------------------------------------------------------------
EDIT - elektrycy stwierdzili, że przyczyną wygaszania silnika było wadliwe ,,odcięcie zapłonu'' taki antyzłodziej. Samoróbka, którą zamontował poprzedni właściciel. Po jego usunięciu auto śmiga aż miło na razie. Jutro jednak sprawdzę pod kompem, czy zniknęły błędy ECU. A w środę inny elektryk i próba wyjaśniania pozostałych błędów, które wyszły dziś na skanie. Serwis Bosha stwierdził dziś, że ,,żadnych błędów nie widzi'', a podpinali komp 10 minut po Miki76:)
Był Touran 1,9 TDI
jak w boschu mają stare oprogramowanie i nie inwestują to najlepszy elektryk bez odpowiedniego sprzętu nic nie zrobi w dzisiejszych czasach a dla mnie nie ma problemu jak ktoś z forum potrzebuje pomocy to może pisać i na ile będę mógł to pomogę choćby w diagnozie
Dlatego stawiałem na sterownik silnika. Zobacz na błędy, współpracujące sterowniki miały przerwy w komunikacji ze sterownikiem silnika, z Gatewayem włącznie
no właśnie tak też sobie myślałem jak zobaczyłem to zabezpieczenie i cały czas sypało błędami co prawda niektóre na pewno zostały te od silniczków klap nastawnych i te od drzwi i radia ale najważniejsze że chodzi lecz może kolega nie potrzebnie wydał kasę na wymianę czujnika
Tak, wyywalili na stałe. Auto jutro trafia do elektryka poleconego przez Miki76. Przyjrzymy się przyczynom pozostałych błędów. Przy okazji pomyslimy o nowym zabezpieczeniu. Co do czujnika to rozmowa była dziwna. Zapewniali , ze ,,bylo zwarcie,, na czujniku. Nie drazylem, bo wiedziałem ze kasy za czujnik nie odzyskam. Blad faktycznie generowal, ale mogl nim rzucac z powodu wadliwego odcinacza zaplonu.
Był Touran 1,9 TDI