Pytanie o fotelik dla dziecka :)
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Re: Pytanie o fotelik dla dziecka :)
A co sądzicie o mocowaniu fotelika? Czy mocowanie bez isofixa jest na tyle bezpieczne że w czasie wypadku pasy utrzymają fotelik wraz z dzieckiem? Mam dwójkę dzieci i przed kupieniem tourana nie miałem isofixa w samochodzie więc kupiłem fotele bez ixofixa Foteliki te które mam to maxi cosi tobi 9-18 kg i maxi cosi Rodi 15-3 kg.
Montując te foteliki mam odczucie takie że nie chronią one w odpowiedni sposób dziecka w razie wypadku. Pas od nich jest luźny i nie da się ustawić go tak aby fotelik był w zupełności sztywny. Zawsze się troszkę rusza. Czy gdybym miał taki fotel z isofixem to czy byłby on nieruchomy??
Zastanawiam się nad zamianą tych fotelików na foteliki z isofixem.
Co wy o tym sądzicie?
Montując te foteliki mam odczucie takie że nie chronią one w odpowiedni sposób dziecka w razie wypadku. Pas od nich jest luźny i nie da się ustawić go tak aby fotelik był w zupełności sztywny. Zawsze się troszkę rusza. Czy gdybym miał taki fotel z isofixem to czy byłby on nieruchomy??
Zastanawiam się nad zamianą tych fotelików na foteliki z isofixem.
Co wy o tym sądzicie?
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Z isofixem fotelik jest sztywny bo trzyma się właśnie na tych prowadnicach przyczepionych do foteli Tourka. Możliwe, że Twoje fotele są źle dopasowane do Tourka, w innym aucie mogą trzymać się dobrze a tutaj będą latać. Nie każdy fotelik pasuje do wszystkich aut.
Jeśli masz fundusze to zachęcam do zmiany na isofix, jeśli nie to spróbuj jeszcze jakoś to dopasować.
Jeśli masz fundusze to zachęcam do zmiany na isofix, jeśli nie to spróbuj jeszcze jakoś to dopasować.
- Robcio
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9TDI Trendline
- Imię:: Robert
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Stann... isofix jest mocowaniem pewnym i wygodnym, bez watpienia fotelik zamontowany jest bardziej sztywno (mozna powiedziec, ze nieruchomo). Nie wiemy jaki masz luz po zamontowaniu fotelikow pasami, ale taki sposob ich montazu rowniez jest dopuszczalny i o ile porzadnie sciagniesz oraz zblokujesz pas zaciskami, to tez powinno byc ok.
Wymiana dwoch fotelikow to niemaly wydatek, wiec Ty decydujesz.
Wymiana dwoch fotelikow to niemaly wydatek, wiec Ty decydujesz.
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<

- stann
- Użytkownik
No macie rację. Isofix to isofix. Który z fotelików polecacie? Myślę że kupiłbym najpierw dla starszej córki jakiś w przedziale 15-36kg. Może wezmę coś takiego Recaro Monza Nova Seat fix. Może ma ktoś do sprzedania jakiś fotelik z isofixem??
- GioW
- Expert
Ja Monze polecam, to będzie mój następny fotelik jak młody wyrośnie z Young Expert Plus 

- stann
- Użytkownik
Janek a jak sprawuje się ten Recaro Young Expert Plus? Jesteś zadowolony? On jest na isofixie?
- GioW
- Expert
Jak dla mnie bomba. Jest na isofixie ale... on jest wbudowany w bazę która została mi po nosidełku Young Profi Plus, stąd decyzja o zakupie tego fotelika. Bazę i nosidełko kupiłem używane za śmieszne pieniądze stąd decyzja aby fotelik (już nówkę) zakupić pasujący pod tą bazę. Z racji tego, że jestem zakochany w rajdach tylko marka Recaro do mnie przemawia
Następnym zakupem będzie zapewne Recaro Monza Nova Seatfix.
Jeśli nie ma się takiej bazy to lepiej od razu zakupić Recaro Monza Nova IS 9-36kg z Isofixem.
Wszystkie Monzy mają fajny bajer w postaci wbudowanych głośniczków w zagłówki, dzięki czemu możemy podpiąc mp3, dvd itp. pod fotelik i tylko dzieciak słyszy to co chce a my mamy spokój
P.S. w przyszły weekend mam w planach odwiedzić Focusa więc jak coś możesz podjechać i sobie obczaisz na żywca a nawet jak chcesz to przymierzysz dzieciaczka

Następnym zakupem będzie zapewne Recaro Monza Nova Seatfix.
Jeśli nie ma się takiej bazy to lepiej od razu zakupić Recaro Monza Nova IS 9-36kg z Isofixem.
Wszystkie Monzy mają fajny bajer w postaci wbudowanych głośniczków w zagłówki, dzięki czemu możemy podpiąc mp3, dvd itp. pod fotelik i tylko dzieciak słyszy to co chce a my mamy spokój

P.S. w przyszły weekend mam w planach odwiedzić Focusa więc jak coś możesz podjechać i sobie obczaisz na żywca a nawet jak chcesz to przymierzysz dzieciaczka

- koscielskipl
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 TDI BKD, 2006
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Ja polecam zerknąć sobie na firmę CYBEX. Kolega ma takie cuś (dokładnie model Sirona) i bardzo sobie chwali. Bardzo wysoka jakość wykonania. Ich foteliki zdobywają wszystkie możliwe nagrody.
Ja zbieram teraz na takie cudo dla młodego.
http://cybex-online.com/pl
Ja zbieram teraz na takie cudo dla młodego.
http://cybex-online.com/pl
- mb_asasello
- Początkujący
- Auto:: Touran 2004 1,9 TDI
- Imię:: Maciek
Odn. powyższych - mam 2 foteliki, młodsza córka obecnie jeździ w Recaro Young Sport - bardzo polecam, 9-36 kg, duże możliwości konfiguracji, wcześniej w nim starsza jeździła. Nie do zajechania. Już kilkukrotnie prany, nadal wszystko w bdb stanie. Łącznie już chyba z 5 lat jest używany.
Starsza jeździ w Cybex Solution X - tutaj kierowałem się testami, bardzo dobre wyniki. Oba bez Isofix, ale to wynikało tylko z tego, że wcześniej jeździłem Omegą i nie zwracałem na to uwagi. Teraz pewnie szukałbym analogicznych z Isofix.
Starsza jeździ w Cybex Solution X - tutaj kierowałem się testami, bardzo dobre wyniki. Oba bez Isofix, ale to wynikało tylko z tego, że wcześniej jeździłem Omegą i nie zwracałem na to uwagi. Teraz pewnie szukałbym analogicznych z Isofix.
- kazan13
- Zaawansowany
- Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
- Imię:: Zbyszek
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
szukam fotelika i zainteresowałem się tą Monzą ale niestety jest to "fotelik z osłoną tułowia"( patent wydawał się super bezpieczny ale - moim zdaniem - ogranicza ruchy i swobodę dziecka w foteliku ), fotelik nie ma swoich pasów tylko dziecko zapinane jest pasem samochodowym ( fotelik siedzi na isofixie) .... zrobili crashtest z dachowaniem i przy drugim obrocie auta na dach dziecko wypada/wysuwa się ... lipa , fotelik musi być ze swoimi 4 lub 5-cio punktowymi pasami , poniżej filmik :stann pisze:Jeśli nie ma się takiej bazy to lepiej od razu zakupić Recaro Monza Nova IS 9-36kg z Isofixem.
http://fotelik.info/pl/testy/2013/grupa ... index.html
miałem swojego faworyta i pupa, szukam czegoś na mus z isofixem i 9-36 kg t
Z Cybexa to jest tylko Juno 2-fix z iso ... jest osłona tułowia ( dobre, bezpieczne rozwiązanie dopóki nie ma dachowania) więc też lipa
świetny jest recaro young sport ale niestety bez iso a bazy spod innych recaro nie pasują

Ostatnio zmieniony pt gru 20, 2013 11:31 przez kazan13, łącznie zmieniany 1 raz.
- GioW
- Expert
Z tego co widzę na filmiku to nie jest test Recaro Monza IS. Zresztą ten fotelik można zakupić bez ochrony biodrowej i wtedy pas przylega do tułowia dziecka.
Tylko oczywiście jest to pas samochodowy. Jeśli Twój maluch jest na tyle duży, że ten pas mu nie będzie przeszkadzał to można zakupić ten model... ja jednak zdecydowałem się rozbić ten przedział i najpierw kupiłem 9-18 (Young Expert) a później zakupię 15-36 (Monza Nova 2 Seatfix).
Myślę, że dla młodszego dziecka (mój w tym przypadku ma 10m-cy) to pięciopunktowe pasy są o wiele lepsze.
Tylko oczywiście jest to pas samochodowy. Jeśli Twój maluch jest na tyle duży, że ten pas mu nie będzie przeszkadzał to można zakupić ten model... ja jednak zdecydowałem się rozbić ten przedział i najpierw kupiłem 9-18 (Young Expert) a później zakupię 15-36 (Monza Nova 2 Seatfix).
Myślę, że dla młodszego dziecka (mój w tym przypadku ma 10m-cy) to pięciopunktowe pasy są o wiele lepsze.
Ostatnio zmieniony pt gru 20, 2013 11:37 przez GioW, łącznie zmieniany 1 raz.
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
nie patrz na wagę dziecka tylko na jego wzrost gdyż jak sam się przekonałem dzieci są różne są foteliki recaro i stm z pasami lecz jak dziecko jest wysokie to pasy robią się za krótkie w przypadku podniesienia zagłówka w foteliku na max najlepiej podjedź do jakiegoś sklepu z fotelikami i przymierz dzieckokazan13 pisze:szukam fotelika i zainteresowałem się tą Monzą ale niestety jest to "fotelik z osłoną tułowia", który nie ma swoich pasów tylko dziecko zapinane jest pasem samochodowym ( fotelik siedzi na isofixie) .... zrobili crashtest z dachowaniem i przy drugim obrocie auta na dach dziecko wypada/wysuwa się ... lipa , fotelik musi być ze swoimi 4 lub 5-cio punktowymi pasami , poniżej filmik :stann pisze:Jeśli nie ma się takiej bazy to lepiej od razu zakupić Recaro Monza Nova IS 9-36kg z Isofixem.
http://fotelik.info/pl/testy/2013/grupa ... index.html
miałem swojego faworyta i pupa, szukam czegoś na mus z isofixem i 9-36 kg
świetny jest recaro young sport ale niestety bez iso a bazy spod innych recaro nie pasują