Touran czy ...?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik
Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
Imię:: Konrad
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Touran czy ...?

Post autor: newcastle26 »

Witam serdecznie po raz drugi :)
Pewnie taki temat już się gdzieś przewinął, ale z powodu dość długiego czasu pracy i dwójki dzieciaków, zwyczajnie nie mam czasu na przejrzenie forum.
Z góry przepraszam, ale chyba tylko w taki sposób dostanę konkretne podpowiedzi.
Zatem do rzeczy :)
Jako że wielkimi krokami zbliża się moment zmiany samochodu (jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to zrobię to jeszcze w tym roku) postanowiłem zasięgnąć opini Touranowej braci odnośnie zakupu auta.
Pytanie w tytule może być troszke mylące, ponieważ klamka już zapadła. Biorąc pod uwagę bardzo mocne argumenty mojej żony będzie to Touran :>
Brałem pod uwagę również Mazdę 5 i Zafirę II i jeśli ktoś będzie miał argumenty za tymi właśnie samochodami, też chętnie się z nimi zapoznam.
Niestety mój budżet jest mocno ograniczony więc na samochód mogę przeznaczyć ok 21-23 tyś. Oczywiście wolałbym kupić auto za ok 20 i reszte przeznaczyć na doinwestowanie samochodu, ale rozsądna ofertę za trochę wiecej też rozważe :)
I tu pierwsze pytanie: czy za takie pieniądzę da się kupić w miarę fajny egzemplarz?
Jako że wszystkie moje dotychczasowe samochody były zasilane LPG, tym razem chce diesla. I bardzo bym chciał o pojemności 1,9 l.
I tu kolejne pytanie: jaki jest koszt regeneracji wtrysków w Touranie z takim silnikiem? Czy w tych samochodach występuję jeden rodzaj wtrysków, czy może wkładane były wtryski różnych firm, a co za tym idzie, z jakimi warto kupić samochód a na jakie uważać?
Na jakiej zasadzie działa ogrzewanie niezależne?
Czy jest coś, na co warto zwrócić szczególną uwagę przy zakupie Tourana?
Jak to jest z podpięciem pod komputer? Czy jest możliwe abym sciągnął jakiś program, kupił kabel i sam to zrobił, czy jednak zdecydowanie zostawić to komuś, kto się na tym zna?
Pewnie im bliżej zakupu tym więcej pytań będę zadawał czy prosił o ocene samochodu ale narazie chyba to wszystko.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie :)
A ha, czy trzeba bać się automatycznej skrzyni biegów? Nie ukrywam że biorę pod uwagę manualna, ale kto wie... :)
W życiu piękne są tylko chwile - RR
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Touran czy ...?

Post autor: Damian15 »

Znajdź chwilę czasu a na forum znajdziesz więcej informacji niż się tego spodziewasz. Nie wiem dlaczego każdy zakłada że jak diesel to od razu wtryski do roboty...
Awatar użytkownika
tomcio1600
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 AVQ
Imię:: Tomasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: tomcio1600 »

Mazdy 5 w dieslu nie kupuj !! Mieliśmy "6" z silnikiem 2.0 - auto ogólnie spoko, duże, wygodne, dynamiczne, ale silnik diesla 2.0 to nieporozumienie... Szczerze - odpuść temat. Zafira jest sporo mniejsza od Tourana (acz kolwiek w cenie Tourana możesz szukać Zafiry B).

W cenie jakiej podałeś spokojnie możesz kupić zadbany egzemplarz z 1.9 TDI. Po podłączeniu pod kompa (VCDS i kabelek VAG-COM) spokojnie możesz zdiagnozować auto i określić jego formę :)
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM

Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik

Oczywiście pisząc Zafirę II miałem na myśli Zafirę B. Patrząc na ogłoszenia, widzę że w tych pieniądzach można kupić Opla lepiej wyposażonego i młodszego od Tourana, ale... No właśnie. Jakoś tak mi nie podchodzi ta Zafira. Jak mam wydać na samochód 20 tysięcy (a muszę przyznać że to dla mnie dosyć spora kwota) to nie chę pożniej wyglądać przez okno i się zastanawiać czy dokonałem słusznego wyboru :)
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

kupisz Tourana to też będziesz wyglądał przez okno i zastanawiał czy jeszcze stoi :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

Miki76 pisze:kupisz Tourana to też będziesz wyglądał przez okno i zastanawiał czy jeszcze stoi :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
hahahah HIT PETARDA
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy

Post autor: WJ »

Miki76 nie strasz kolegi ;) Na Zafiry i inne Mazdy też jest "popyt".
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

to był taki mały żarcik :P
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

Jeśli chodzi o Zafirkę to polecam to forum
http://klubzafira.pl/
masz tu wszystko o tym Oplu -poczytaj, popatrz ,popytaj... :)
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik

Miki przedni dowcip :)
Oczywiście czytałem o tym że na Tourany jest dość spory popyt po ciemnej stronie księżyca, ale jakoś moja wiara w ludzi każe mi się łudzić że na mojego się nie skuszą :)
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz

Post autor: tomix »

newcastle26 pisze:Miki przedni dowcip :)
Oczywiście czytałem o tym że na Tourany jest dość spory popyt po ciemnej stronie księżyca, ale jakoś moja wiara w ludzi każe mi się łudzić że na mojego się nie skuszą :)
Wiara to niech lepiej karze nie zalowac na AC.
marek.klis
Początkujący
Auto:: Seat Alhambra 1.9 TDI
Imię:: Marek

Post autor: marek.klis »

Ja mam podobny "problem", tylko budżet nieznacznie większy. Też szukam coś dla rodziny 2+2.
Ale nie ograniczam się do wyboru tylko jednego modelu. Co się pierwsze znajdzie w dobrym stanie to kupię (szukam od ok 1.5 miesiąca i póki co same kwiatki w stylu tego Tourana z Chrzanowa). A pod uwagę biorę zarówno Zafire B i Tourana (plus inne jeśli się trafią w dobrym stanie). Tylko że mam zawężony wybór bo ja wiem, że musi być z automatem...

Z Twoim budżetem to poszedłbym na forum zafiry (klubzafira.pl i zafiraklub.pl) - jest tam dwóch "klubowych" importerów. Wydaje mi się że z Twoim budżetem prędzej kupisz dobrą Zafirę B niż Tourana.

Powodzenia w poszukiwaniach! :)
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Ja dla 2+2 kupiłem 3 lata temu Tourana. Z czasem charakter mojej pracy sprawił, że przez ponad połowę roku ujeżdżam króciutkie trasy po mieście. Zajechałem tym roczny akumulator. Diesel nie spełniający się w trasie ogólnie staje się kapryśny. Wygoda i przestronność Tourana są świetne. Rekompensuje to lekką siermiężność tego samochodu wewnątrz. Prowadzi się dobrze, siedzi w nim genialnie. Ale argumenty przytoczone powyżej sprawiły, że potrzebowałem autka benzynowego, mniej kapryśnego. 10 letni diesel co jakiś czas zgłaszał już potrzeby, a to przegub poszedł (lawetą z Poznania 70 km), a to turbo miałem do czyszczenia, a to elektronika zaczęła szaleć i 400 złotych pożarło mi szukanie powodu.... Wpompowałem w auto w pół roku prawie 5k. Sprzedałem za grosze. Taki los.

Od tygodnia jeżdżę trzyletnią hondą civic sedan. Rodzina się mieści. Bagaże? Hmmm, tu będzie słabiej, bo kuferek niewielki mimo, że sedan. Pewnie, że ciaśniej niż w touranie, ale jest wygodnie. Wreszcie mam dynamikę na drodze i motor, który potencjalnie daje spokojnie spać w kwestii awaryjności. Nie to, co zturbizowane wydmuszki 1,2 czy 1,4. A że w mieście woła ode mnie 8-9 litrów....No cóż:)
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

na Twoim miejscu zainteresował się autami kolegów z forum - kowet , dodi lub droższy ale wypieszczony od muti choć jeszcze nie jest na sprzedaż. będziesz miał kasę na ewentualne naprawy a przy tym auto z pewnego źródła. Jeśli szukasz w PL to licz się z tym że jak potwierdzi się oryginalny przebieg to był bity, jak nie bity to kręcony i tak 95%ogłoszeń. Za granicą za ładnego tourana z 2005-2006r trzeba liczyć wg mnie ok 5-6tyś euro... więc w kwocie którą szukasz wg mnie kupisz coś z początku produkcji 2003-2004.
Awatar użytkownika
newcastle26
Użytkownik

a czy wychodzily tourany z silnikiem benzynowym 2,0? kiedys przmknal mi takowy na aukcji (150 KM), chodz powiem szczerze ze nigdzie nie moge doczytac :oops:
ODPOWIEDZ