na wolnych obrotach leci zimne powietrze

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rafik »

Cześć koledzy tak dla potomności znalazłem szperając u wujka google :) sklep ,w którym można kupić nowe części do podgrzewaczy :) może się kiedyś komuś przyda http://ogrzewania.net.pl/index.php?kat= ... %20Top%20V
TDI To Doch Idze
cinczyk
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: cinczyk »

Witam. Ja niestety mam problem z grzaniem na wolnych obrotach.... silnik 90 stopni a na wolnych obrotach wieje chlodem, pompka od dogrzewacza wymieniona jednak nie przynioslo rezultatu a mechanik juz odsyla mnie do ASO. Brak bledow po skanowaniu Vag-iem, i przegladajac liczne tematy o podobnej problematyce w zasadzie nie mam pojecia co pozostalo mi do sprawdzenia
Awatar użytkownika
jarek.zloty
Początkujący
Auto:: 2.0 TDI ,140kM , 2007 rok
Imię:: Jarek
Podziękował: 4 razy

Post autor: jarek.zloty »

Najlepiej napisz do Jarrego to fachowiec od ogrzewania polecam go mi pomogl
Jarek mój VW TOURAN 2.0 TDI , 140kM , 2007r
http://i1380.photobucket.com/albums/ah1 ... jgsf48.jpg
cinczyk
Początkujący

Post autor: cinczyk »

Dzisiaj odebralem autko z ASO w Białymstoku i zgodnie twierdzą, że wszystko w samochodzie działa w jak najepszym porządku...:/ a ogrzewanie to się pojawia to znika:/ akurat w ASO nie grzało tylko przy zdaniu pojazdu natomiasto później grzało jak należy (tak twierdzą mechanicy i diagności). Po odebraniu pojazdu ponownie nie grzało, po wkręceniu pojazdu na obroty około 3000/min ocieplało się jednak to nie to. moim zdaniem powinno grzać cieplej a na HI grzało letnim... na postoju ponownie się ochłodziło. Przypomne tylko, że pompka przy dogrzewaczu została wymieniona, wszystkie silniczki itp zostały sprawdzone a ich działanie potwierdzone przez diagnostę ( nie jednego zresztą i nie u jednego mechanika). Klapy nawiewu też dzialają prawidłowo, więc nie wiem co może być przyczyną "skazy" na moim Touranie...:/ czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z podobna zagwostką?
marekp
Początkujący

Post autor: marekp »

Do sprawdzenia pompa wody, czy nie obluzował się wirnik.
Awatar użytkownika
Stefano
Początkujący

Re: na wolnych obrotach leci zimne powietrze

Post autor: Stefano »

cinczyk pisze:Dzisiaj odebralem autko z ASO w Białymstoku i zgodnie twierdzą, że wszystko w samochodzie działa w jak najepszym porządku...:/ a ogrzewanie to się pojawia to znika:/ akurat w ASO nie grzało tylko przy zdaniu pojazdu natomiasto później grzało jak należy (tak twierdzą mechanicy i diagności). Po odebraniu pojazdu ponownie nie grzało, po wkręceniu pojazdu na obroty około 3000/min ocieplało się jednak to nie to. moim zdaniem powinno grzać cieplej a na HI grzało letnim... na postoju ponownie się ochłodziło. Przypomne tylko, że pompka przy dogrzewaczu została wymieniona, wszystkie silniczki itp zostały sprawdzone a ich działanie potwierdzone przez diagnostę ( nie jednego zresztą i nie u jednego mechanika). Klapy nawiewu też dzialają prawidłowo, więc nie wiem co może być przyczyną "skazy" na moim Touranie...:/ czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z podobna zagwostką?
Co będziesz jeżdził po ASO, zawracał ludziom głowę i jeszcze za to płacił???!!!

Stary dobry sposób; na wężu zasilającym do nagrzewnicy, trzeba dołożyć na test 'przedłużkę' z kawałkiem węża i przeźroczystego wkładu - rurki, np. z uciętej strzykawki, do której przykładamy na zewnatrz kawałek czarnej nitki, dłuzszej od strzykawki, a końce wkładamy do środka i przyciskamy po obydwu stronach wężami. Końce nitki mają być na tyle długie, by były widoczne w srodku przezroczystej rurki. Po wmontowaniu tego prostego patentu w układ grzania widać po ruchu płynu, a w nim nitki, czy działa elektryczna pompka płynu na postoju, jak szybko przemieszcza sie płyn pompowany przez mechaniczną pompę w silniku, czy w układzie chłodzenia nie ma powietrza i oczywiscie znamy wtedy kierunek przepływu.
Zrób tak jak piszę, dużo roboty nie ma, potrzeba tylko kawałek gumowego węża i przezroczystą wstawkę. Napisz co widziałeś w 'wizjerze' na róznych obrotach silnika, a to moze ci pomóc w ustaleniu przyczyny kiepskiego ogrzewania.
Pozdrawiam.
Dogrzewacze i ogrzewania postojowe; Webasto, Eberspacher. TEL 601052155
bolcar

Post autor: bolcar »

Witam
Mam taki problem nie grzeje na wolnych obrotach, pompka obiegowa wymieniona w zeszłą zimę dzisiaj jeszcze raz sprawdzona w 100% działa i prąd do niech dochodzi wszystkie przewody drożne temperatura stanie na 90 i ani drgnie w jedną lub drugą. Jeszcze jest jeden objaw pompka na razy wyje wtedy chodzi na sucho, wymieniony korek na nowy ale była podróba . Założyłem korek z innego auta na 10 kilometrów było ok potem znowu leci zimne . Zamówiłem korek w ASO za 43 zeta jutro ma być zobaczymy co będzie . Może ktoś miał podobny problem ?
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

A diagnozowałeś auto ? Może to problem z silniczkami V158 i 159. Miałem tak z miesiąc temu- nie było grzania na prawe stronie, po czyszczeniu potencjometra w silniczku ciepłe powietrze wróciło.
bolcar

Post autor: bolcar »

Witam
Wymieniłem korek na orginał z aso za 31 zeta i auto dwa dni już grzeje zobaczymy co będzie dalej .
ODPOWIEDZ