zgrzyt przy wrzucaniu dwójki

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
tipos
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

zgrzyt przy wrzucaniu dwójki

Post autor: tipos »

Witam..
Mam taki problem. Jak posmigam chwile swoim dieselkiem <1,9> to kiepsko wchodzi mi 2. jak jest zimny to wszystko ok, nawet na wysokich obrotach. jak sie pojezdzi to trzeba wolno zmieniac bo inaczej chrupnie. ma ktoś pomysł co i jak?
badut
Kandydat

Post autor: badut »

Witam, mam podobny problem z piątym biegiem, kiedy jeżdżę tylko po mieście krótkie trasy wtedy wszystko jest OK. Dziś wybrałem się na dłuższą przejażdżkę po około 40-50 km nastąpił problem z wrzuceniem piątego biegu. Wyczuwalny jest silny opór przy zmianie z IV na V lub z VI na V, bieg tak jakby wchodził tylko do połowy, czasami po kilku próbach uda się zapiąć V. Chce jeszcze zaznaczyć że takie działanie skrzyni dzisiejszego dnia miało miejsce sporadycznie, późnym popołudniem przejechałem jeszcze raz podobną trasę, efekt taki sam jak wcześniej.
Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Jeśli problemy występują tylko z jednym biegiem to przyczyną może być synchronizator danego koła. Trudności włączania nasilają się gdy różnica prędkości kół zębatych jest większa.
Żeby to zdiagnozować podczas zmiany biegu trzeba dłużej trzymać wyciśnięte sprzęgło i próbować wrzucać feralny bieg. Jeśli uda się to dopiero po pewnym czasie, to wskazuje na synchronizator. Jeżeli nie będzie to możliwe przez dłuższy czas, to może być problem z niepełnym wysprzęglaniem i przenoszeniem obrotów na wałek skrzyni. Jednak ta przypadłość powinna w takim przypadku również występować na innych biegach.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
badut
Kandydat

Witam, dziś doszły dodatkowe biegi :( IV oraz VI. Zastanawiam się nad wymianą oleju, problemy zaczynają po przejechaniu około 50km czyli jak przypuszczam po rozgrzaniu oleju w skrzyni.
Awatar użytkownika
tipos
Początkujący

U mnie problem tak jak był tak jest. po nagrzaniu i przepędzeniu auta z I na II moge wrzucić tylko bardzo delikatnie, w innym wypadku chrupnie. zamówiłem już olej i zrobie wymiane moze jeszcze w tym tygodniu.
1.9 tdi 2007
badut
Kandydat

olej spuszczony, na moje oko zeszło około 1,5 litra. Teraz mam mega problem, wlewam nowy olej przez korek wlewowy i po wlaniu około 300ml zaczyna przelewać tym właśnie otworem. Co mam zrobić? może trzeba w jakiś specjalny sposób wlewać?
badut
Kandydat

Olej wymieniony, wszystko pięknie działa.
Awatar użytkownika
tipos
Początkujący

Dziś wymieniłem olej i problemy z wrzucaniem dwójki w moim touranie mineły. Mam nadzieje ze na stałe. Poprawiła sie sytuacja z pozostałymi biegami, wchodzą spokojniej. Weszło 1,5L castrol TAF-X <olej zalecany do torana klasa GL4+>
1.9 tdi 2007
siedlar
Kandydat

synchronizator

Post autor: siedlar »

DZwięk zgrzytania podczas zmiany biegów może być spowodowany wytartym / uszkodzonym / synchronizatorem / . To element wykonany z ,,miękkiego,, metalu i jego zużycie po 150 250tys to normalka - pozdrawiam
siedlar
66rout

Post autor: 66rout »

Witam. Mam ten sam problem. Po rozgrzaniu oleju w skrzyni biegów mam problem z wrzuceniem 5 biegu, czasem muszę dużo pokombinować żeby go wrzucić. Przy zimnym silniku nie ma żadnych problemów. Nie długo złożę wizytę u mechanika i zobaczymy. Mam tylko nadzieję, że obejdzie się bez demontażu całej skrzyni.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

66rout pisze:Witam. Mam ten sam problem. Po rozgrzaniu oleju w skrzyni biegów mam problem z wrzuceniem 5 biegu, czasem muszę dużo pokombinować żeby go wrzucić. Przy zimnym silniku nie ma żadnych problemów. Nie długo złożę wizytę u mechanika i zobaczymy. Mam tylko nadzieję, że obejdzie się bez demontażu całej skrzyni.
nam też jest miło Cię powitać w naszym gronie 8)
66rout

Post autor: 66rout »

Wizyta u mechanika
- wymiana oleju nic nie pomogła
- wymiana synchronizatora plus zabierak /koszt części 750 + 150/ - jest ok
Na szczęście do 5 i 6 można się dostać bez demontażu skrzyni.
I tyle z mojej strony w temacie.
ODPOWIEDZ