Nowa dwumasa LUK i już hałasuje

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Nowa dwumasa LUK i już hałasuje

Post autor: tomix »

kowalwalcz pisze:Witam Panowie,

Może macie doświadczenia z walką o swoje podczas egzekwowania reklamacji ? Otóż zakupiłem w InterCars na fakturę dwumasę Luk'a. Radość trwała do dzisiaj czyli około 1 miesiąc od założenia oraz około 1000-1300km. Znów hałasuje jak poprzednia dwumasa, przez przejechany miesiąc wszystko było jak trzeba. Jakie sprzęgło w końcu kupić aby zapomnieć o problemie ?
Proszę o wypowiedź kto wymieniał u siebie sprzęgło bądź też ma doświadczenie w reklamacji.
Nadal mam stare sprzęgło czy warto je zregenerować i założyć ? bo jak uznają reklamację to dostanę podobny (wadliwy) towar i znów trzeba będzie wszystko rozkręcać
Z reklamacja będzie cieżko pewnie, masz rachunek z warsztatu który to montować ? Ja ostatnio jakies 5misiecy temu kupiłem do siebie używane ze sprzeglem , koszt 500 zł, niby przejechane 30 tys tak sprzedający mówił przez tel, ok mam blisko jadę , oglądam faktycznie stan wzorowy, cena pasuje i do tej pory wszystko jak należy, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Luk ma inną konstrukcję i przez to ma większe luzy i prawdopodobienstwo halasowania. Do manuali tylko zestawy Sachs łącznie z wysprzeglikiem, bo u mnie nowy wysprzeglik luka halasuje bardziej niż Sachs po 120..

Wysłane przez Tapatalk z mojego S4.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Kowal. Masz gwarancję na towar, jednak jeżeli jednak mechanik dał ciała to InterCars się wypnie. Coś czuję, że pan wymieniacz coś zepsuł albo wadliwy towar. Osobiście mam od lat jednego mechanika i go nie zmieniam. Tani nie jest, czasami ma jakąś malutką wpadkę ale jak dotąd samochód mi nie stanął. Sprzęgło z dwumasą u niego wymieniałem, cały komplet Sachs - bo taki był wcześniej. Nic nie trzęsie i nie hałasuje.
Szukajcie a znajdziecie.
kml_84
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150 DFEA DSG 2019
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: kml_84 »

Piotr1979 jak mechanik może dać ciała przy wymianie dwumasy? Przy rozrządzie rozumiem że trzeba mieć o tym pojęcie, ale przy wymianie dwumasy wszystko jest plug&play - odkręcasz 6 śrub, ściągasz stare koło i w to miejsce wkładasz nowe (mówię o DSG - czyli żadnego ustawiania tarczy sprzęgłowej). Jeśli coś miałby zrobić źle to by mu się później skrzynia nie złożyła.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Tylko nie wiadomo czy włożył koło dostarczone przez autora wątku czy jakieś inne :>
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

kowalwalcz pisze:Witam Panowie,

Może macie doświadczenia z walką o swoje podczas egzekwowania reklamacji ? Otóż zakupiłem w InterCars na fakturę dwumasę Luk'a. Radość trwała do dzisiaj czyli około 1 miesiąc od założenia oraz około 1000-1300km. Znów hałasuje jak poprzednia dwumasa, przez przejechany miesiąc wszystko było jak trzeba. Jakie sprzęgło w końcu kupić aby zapomnieć o problemie ?
Proszę o wypowiedź kto wymieniał u siebie sprzęgło bądź też ma doświadczenie w reklamacji.
Nadal mam stare sprzęgło czy warto je zregenerować i założyć ? bo jak uznają reklamację to dostanę podobny (wadliwy) towar i znów trzeba będzie wszystko rozkręcać
moja reklamacja skończyła się w sądzie (podczas reklamacji regenerowanego koła) a teraz podobnie jak u Ciebie nowe koło dwumasowe też do d--py i sprawa znowu trafiła do sądu (inny sprzedawca) zobaczymy czy tym razem coś wywalczę. Obecnie założone następna dwumasa i jest OK.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

Czyli dwumas do *upy. Oddawaj na gwarancji, może się uda coś wywalczyć.
Awatar użytkownika
czarny73
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
Imię:: Wojtek
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Post autor: czarny73 »

Ja miałem podobnie po przejechaniu coś po nad 1000 km dwumas zaczął się zachowywać jak ten zużyty i nie zreklamowali powiedzieli że oni to rozbiorą wyślą ale LUK i tak reklamacji nie przyjmie bo za mało km przejechane .A jak nie przyjmie to mnie obciążą kosztami . Sprzedawca powiedział ,że już nie pierwszy raz wysyłali i zawsze była odmowa ,mówił tylko jeżdzić i jak się rozsypie całkowicie to wtedy może się uda reklamacja :omatko: .Także 2 tyś wywaliłem bo nie miałem co z nimi zrobić na to wygląda .
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

czarny73 pisze:Ja miałem podobnie po przejechaniu coś po nad 1000 km dwumas zaczął się zachowywać jak ten zużyty i nie zreklamowali powiedzieli że oni to rozbiorą wyślą ale LUK i tak reklamacji nie przyjmie bo za mało km przejechane .A jak nie przyjmie to mnie obciążą kosztami . Sprzedawca powiedział ,że już nie pierwszy raz wysyłali i zawsze była odmowa ,mówił tylko jeżdzić i jak się rozsypie całkowicie to wtedy może się uda reklamacja :omatko: .Także 2 tyś wywaliłem bo nie miałem co z nimi zrobić na to wygląda .
to po co w takim razie jest gwarancja, co ona obejmuje skoro nowa część hałasuje po niewielkim przebiegu... masakra :omatko: co za chory kraj... przecież to nie jest 20zł czy 50 tylko 2tyś!! ktoś kto sprzedaje takie części powinien bez wahania wymienić na nowy wolny od wad...
bastek1281
Początkujący
Auto:: VW Touran1,9TDI 2005r
Imię:: Sylwek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: bastek1281 »

Żal mi kolegi bo wiem jak to jest z tymi sprzeglami
Ostatnio zmieniony wt sty 28, 2014 19:16 przez bastek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Kontakt:

A co tu ma do rzeczy VW? Dwumasy są w prawie każdym z nowszych aut... a że ktoś coś zakombinował to sprzedał koledze wadliwą dwumasę (celowo lub niecelowo).
Piotr1979
Specjalista
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

kml_84 pisze:Piotr1979 jak mechanik może dać ciała przy wymianie dwumasy? Przy rozrządzie rozumiem że trzeba mieć o tym pojęcie, ale przy wymianie dwumasy wszystko jest plug&play - odkręcasz 6 śrub, ściągasz stare koło i w to miejsce wkładasz nowe (mówię o DSG - czyli żadnego ustawiania tarczy sprzęgłowej). Jeśli coś miałby zrobić źle to by mu się później skrzynia nie złożyła.
A dowcip o Polaku co jedną metalową kulkę zgubił, a drugą popsuł, zna? Wszystko się da zepsuć. Wystarczy czegoś nie dokręcić albo ukręcić, czegoś nie włożyć. Po drodze można zepsuć inną część, również można coś zamienić- ukraść jak kolega napisał. Współpracowałem z wieloma warsztatami i nawet najlepszym zdarzały się wpadki często niby banał, który urastał potem do rangi problemu - jak to w życiu.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik
Auto:: turek na YETI 4x4
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: żółwik »

co do regeneracji to nie polecam
przerabiałem to w tamtym roku praktycznie od poczatku była lipa a reklamacja prawie niemożliwa kupiłem więc teraz nowe i narazie ok. na tamto poszło 800+300 i ponownie 1650+300 drogo . Jak już to używka z rozbitka tylko jak to ocenić czy dobra , jak sam zrobisz to jeszcze lepiej .
kiedyś na aledrogo chodziło koło dsg po reklamacyjne za 1000zł z małym przelotem .
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

[quote="żółwik"]co do regeneracji to nie polecam
"Jak już to używka z rozbitka tylko jak to ocenić czy dobra , jak sam zrobisz to jeszcze lepiej .
Najlepiej wizualnie od tego trzeba zacząć, a reszta to już dogadanie się ze sprzedacym ze jak coś nie tak to zwrot. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

Jeśli sprzęgło było zamontowane bez wykorzystania specjalistycznego przyrządu, który jest: niezbędny do wywołania wstępnych naprężeń w docisku sprzęgła i
pozwala na prawidłowe ustawienie tarczy względem łożyska prowadzącego i oporowego,to sprzęgło będzie hałasowało. Kolega w Oplu Vectrze 1,9 CDTI , w ciągu 2 tygodni 4 razy wywalał sprzęgło. Po 4 razie i z wykorzystaniem tegoż przyrządu nastała cisza:)
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
ODPOWIEDZ