Cześć,
Padł mi głośnik niskotonowy prawy i wysokotonowy... też prawy. /czy to ma jakieś powiązanie? / W związku z tym muszę wymienić.
Wymieniać obie strony czy tylko jedną?
Może mi ktoś polecić coś w rozsądnych pieniądzach?
Chciałbym też wygłuszyć drzwi, bo podobno to daje najlepszy efekt.
Czy te dystanse ze starych głośników są do odzyskania czy się kupuje nowe?
Z góry dziękuję za pomoc
rowaj pisze:Padł mi głośnik niskotonowy prawy i wysokotonowy... też prawy. /czy to ma jakieś powiązanie? / W związku z tym muszę wymienić.
Oczywiście że ma, są zasilane z jednej końcówki radia. Nie wiem w jakich okolicznościach sie to stało ale do sprawdzenia przewody od radia do głośnika niskotonowego i kostki przyłączeniowe a na samym końcu radio. Sprawdź to i dalej się będzie myśleć.
wyjmij radio i podłącz na ten kanał jakiś inny głośnik - dowiesz sie co nie działa. Co do samych głośników to założyłem budżetowo głośniki Magnat i jestem mega zadowolony. Po kabelku też pokazuje błędy radia....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
Jakie radio posiadasz? Sprawdź czy BALANCE nie jest przypadkiem skręcony na jedną stronę. Jeżeli to fabrycznie radio to diagnostyka kablem powinna coś pokazać.
Address 56: Radio Labels: 1K0-035-1xx-56.lbl
Part No: 1K0 035 186 L
Component: Radio BVX 012 0022
Coding: 0010400
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 2F670D65BE066D1
4 Faults Found:
00821 - Antenna 2 for Radio (R93)
011 - Open Circuit
00872 - Bass Speaker Rear Left (R15)
011 - Open Circuit
00871 - Bass Speaker Front Right (R23)
011 - Open Circuit
00873 - Bass Speaker Rear Right (R17)
011 - Open Circuit
rowaj pisze:Address 56: Radio Labels: 1K0-035-1xx-56.lbl
Part No: 1K0 035 186 L
Component: Radio BVX 012 0022
Coding: 0010400
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 2F670D65BE066D1
4 Faults Found:
00821 - Antenna 2 for Radio (R93)
011 - Open Circuit
00872 - Bass Speaker Rear Left (R15)
011 - Open Circuit
00871 - Bass Speaker Front Right (R23)
011 - Open Circuit
00873 - Bass Speaker Rear Right (R17)
011 - Open Circuit
Głośników tylnych nie było nigdy.
Polecasz te głośniki?
Balance w normie.
Masz w kodowaniu radia zakodowane tylne glosniki stad te bledy. Zmien kodowanie tylko na glosniki przednie.
dystanse nowe , dodatkowo okleiłem bitumem żeby nie brzęczały.... użyłem dystansów z tworzywa . Co do tańszej opcji to szczerze powiem to była najtańsza której zaufałem - dobre hertz, jbl kosztują dwa razy tyle.... Magnata stosowałem kilka razy w różnych autach i zawsze miałem o nich dobrą opinię - a powiem więcej - w garażu mam domowej roboty kolumnę z wykorzystaniem magnatów wyjętych z audi - głośniki z okolic 2000-2002 działają do dziś pomimo lat w aucie i teraz w garażu gdzie się kurzy i pyli, bywa wilgoć w powietrzu i bywa mróz ( garaż jest sporadycznie ogrzewany i używany jako stolarnia)
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
Pytanie , czemu nowe dystanse , oryginalnych nie można wykorzystać ?? Trzeba roznitować głośnik
żeby go wyjąć ?? Mam uszkodzony prawy przedni i jak an razie się opierałem z jego wymianą ale w końcu przyjdzie na to czas
Widzę, że sytuacja wymaga lepszego opisu: Prawy niskotonowy głośnik przy ściągnięciu był jakby to powiedzieć wypchnięty /ta membrana/. Grały tak jakby średnie tony, ale bassu nie było.
Głośnik wysokotonowy przy głośniejszej muzyce zaczyna trzeszczeć.
Myślicie, żeby dalej sprawdzić radio?
Jeśli chodzi o dystanse, to są nitowane do drzwi. Rozwierciłem nity, ale zastanawiam się czy da się ich użyć jeszcze raz, bo wydają się być zgrzane z głośnikiem.