rowaj pisze:Widzę, że sytuacja wymaga lepszego opisu: Prawy niskotonowy głośnik przy ściągnięciu był jakby to powiedzieć wypchnięty /ta membrana/. Grały tak jakby średnie tony, ale bassu nie było.
Głośnik wysokotonowy przy głośniejszej muzyce zaczyna trzeszczeć.
Myślicie, żeby dalej sprawdzić radio?
Sprawdź to radio, bo może być tak że masz faktycznie uszkodzoną końcówkę mocy i na tym kanale podaje STAŁE NAPIĘCIE na głośnik co jest dla głośnika zabójstwem. A z tego co piszesz to 99% tak jest o czym świadczy wypchnięta membrana. Podłączysz nowe i sie długo nimi nie na cieszysz.
JustMar pisze:Pytanie , czemu nowe dystanse , oryginalnych nie można wykorzystać ?? Trzeba roznitować głośnik
żeby go wyjąć ?? Mam uszkodzony prawy przedni i jak an razie się opierałem z jego wymianą ale w końcu przyjdzie na to czas
Fabryczny głośnik jest zintegrowany z dystansem NIE DA SIĘ GO ODDZIELIĆ !!! Przez to jak będziesz rozglądał sie za nowymi głośnikami musisz dokupić też dystanse.
A takie podawanie ciagle napiecia na glosnikpowoduje ciagle szumy glosnika czy cos, bo nic dziwnego u siebie nie zaobserwowalem... jak to sie diagnozuje?
rowaj pisze:A takie podawanie ciagle napiecia na glosnikpowoduje ciagle szumy glosnika czy cos, bo nic dziwnego u siebie nie zaobserwowalem... jak to sie diagnozuje?
Gdy radio jest włączone słychać buczenie z głośnika i membrana jest cały czas wypchnięta. Utrzymywanie sie tego stanu przez dłuższy czas powoduje uszkodzenie(spalenie) głośnika.
Rada - wymiana końcówki mocy.
No ale jak na razie na 100% nie wiemy bo nie sprawdziłeś tego o czym pisałem ja i kolega aawol a mianowić podpięciu innego głośnika w celu sprawdzenia.
Jak masz boczek rozebrany no to masz dostęp do kabli i głośnika! To zamiast fabrycznego podłącz na próbę jakiś inny głośnik i zobacz czy gra normalnie a w momencie podłączania nie wypycha bądź wciąga membrany!
ja kupowałem w serwisie skody - bo było najbliżej - pasują idealnie koszt około 17 złotych za woreczek 10 szt.... Widziałem na alledrogo oferty po 3-4 złote za sztukę ale to szukanie naiwnych.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę