osłona przegubu
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Re: Odp: osłona przegubu
Ja wczoraj kupilem w skodzie -plichta i 110 zł ori... Na dniach zakładam
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: osłona przegubu
Cześć,
jestem miesiąc po wymianie osłony (70 zł komplet) i zaczęlo cos stukać przy jednoczesnym skręcaniu i hamowaniu. Pojechałem na szarpaki, które jednak nic nie wykazały - zawieszenie OK.
Mechanik zauważył jednak wydostajacy się smar z NOWEJ osłony i teraz najgorsze: złapał za tą osłonę i zaczął przesuwać ją razem z przegubem wzdłuż lewo - prawo, widać wyraźnie luz i ten stuk.
Mój "mechanik" najwyraźniej coś spartolił/niedokręcił/źle przymocował ?!?
Do tego część gumowej osłony od koła jest luźna, chyba brakuje tej opaski metalowej (była mocowana bo byłem przy tym).
Co może być przyczyną tego luzu (ok 5mm tak na oko) ? Faktycznie niedokładne skręcenie?
jestem miesiąc po wymianie osłony (70 zł komplet) i zaczęlo cos stukać przy jednoczesnym skręcaniu i hamowaniu. Pojechałem na szarpaki, które jednak nic nie wykazały - zawieszenie OK.
Mechanik zauważył jednak wydostajacy się smar z NOWEJ osłony i teraz najgorsze: złapał za tą osłonę i zaczął przesuwać ją razem z przegubem wzdłuż lewo - prawo, widać wyraźnie luz i ten stuk.
Mój "mechanik" najwyraźniej coś spartolił/niedokręcił/źle przymocował ?!?
Do tego część gumowej osłony od koła jest luźna, chyba brakuje tej opaski metalowej (była mocowana bo byłem przy tym).
Co może być przyczyną tego luzu (ok 5mm tak na oko) ? Faktycznie niedokładne skręcenie?
- Marq
- Użytkownik
- Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
- Imię:: Marek
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Przerabiałem ten temat, objawy identyczne, osłony LOBRO. Mechanikowi daj spokój bo zapewne opaski były zaciśnięte prawidłowo, te plastikowe osłony są b.sztywne i „prężą” w końcu coś musi puścić. Polecono mi i zamontowałem przeguby GSP – 803037, to co ważne mają gumowe osłony, na lewym mam przejechane ok.18tyś.km a na prawym ok.6tyś.km i wszystko jest ok.! Koszt ok.90zł za komplet.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Nie za bardzo mogę się zgodzić z opinią kolegi. Zakładałem też plastikowe osłony LOBRO i jakoś nie stwierdziłem że są sztywne i prężą.Jedna i druga strona osłony ma swoje miejsce w którym trzeba założyć opaskę. Sztywne bo z innego materiału, guma jest guma a plastik jest plastik.Marq pisze:Przerabiałem ten temat objawy identyczne, osłony LOBRO. Mechanikowi daj spokój bo zapewne opaski były zaciśnięte prawidłowo, te plastikowe osłony są b.sztywne i „prężą” w końcu coś musi puścić. Polecono mi i zamontowałem przeguby GSP – 803037, to co ważne mają gumowe osłony, na lewym mam przejechane ok.18tyś.km a na prawym ok.6tyś.km i wszystko jest ok.! Koszt ok.90zł za komplet.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Mówiąc plastik to po prostu osłona przegubu jest plastikowa a co do luzu to nie ma nic do tego. Jeśli jest luz na boki to nie dotyczy to osłony raczej luzu na przegubie zewnętrznym lub wewnętrznym ewentualnie nie dokręcony przegub na śrubie głównej.Blupol pisze:...o jakich "plastikach" mówicie?
I co ma ten plastik do luzu...?
hm
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Acha, moja osłona jest gumowa. Jestem umówiony z mechanikiem, dam znać co i jak 
-- 6 cze 2014, o 21:55 --
Jakiś szajs, jestem umówiony na ponowny montaż ale innej firmy.
Biedny przegub, ale do 3 razzy sztuka mam nadzieję.
PS. tak sobie myślę dlaczego ta osłona ześlizguje się z przegubu - moze jest za krótka? Przy max skręconych kołach w prawo nie wytrzymuje...?
-- 10 cze 2014, o 12:00 --
Osłona zmieniona - solidna, gruba guma i sie nie zsuwa póki co
Tak więc uwaga na platikowe wynalazki!

-- 6 cze 2014, o 21:55 --
Kolega ma rację - faktyczne są z miękkiego plastiku. Odłona wymieniona znów na LOBRO i... znów się ześliznęła do połowy ( po kilkudziesięciu km), a opaski metalowej brakMarq pisze:Przerabiałem ten temat, objawy identyczne, osłony LOBRO.

Jakiś szajs, jestem umówiony na ponowny montaż ale innej firmy.
Biedny przegub, ale do 3 razzy sztuka mam nadzieję.
PS. tak sobie myślę dlaczego ta osłona ześlizguje się z przegubu - moze jest za krótka? Przy max skręconych kołach w prawo nie wytrzymuje...?
-- 10 cze 2014, o 12:00 --
Osłona zmieniona - solidna, gruba guma i sie nie zsuwa póki co

Tak więc uwaga na platikowe wynalazki!
- ADIKHUGO
- Początkujący
- Auto:: był golf jest touran
- Imię:: ADAM
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam dzisiaj zauwazylem ze obie oslony przegubu mam pekniete. Interaz pytanie do szanownych panów co się na tym znają i juz to przerabiali. Jak sciagnac przegub ? czy sie go wybija mlotem jak to pokazuja w passacie? i montaz tez prez srube i młot? 
bo nie chcial bym uszkodzic cos. robiłem juz w różnych samochodach ale tourana mam nie długo i pierwszy raz mnie czeka taka robota. prosze o odp i z góry dziekuje:)

bo nie chcial bym uszkodzic cos. robiłem juz w różnych samochodach ale tourana mam nie długo i pierwszy raz mnie czeka taka robota. prosze o odp i z góry dziekuje:)
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2.0 BKD 2004
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Odswieze nieco temat, gdyz czeka mnie wymiana oslon przegubu z przedniego lewego kola. Pytanie brzmi czy trzeba ystawic po tym zbieznosc?
" Nasza największa siła leży w delikatności i czułości naszego serca.” Rumi
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Nie. Nie zmienia sie geo. Wyciagnac polos rozebrac wymienic manszete i zlozyc w calosc.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Tomi
- ____________________
- Auto:: Touran 5t, 2.0tdi 150,dsg
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Tak jak Wesol napisal, nie trzeba robic zbieznosci...Tomasz29 pisze:Pytanie brzmi czy trzeba ystawic po tym zbieznosc?
Apropo, ostatnio kupowalem w pewnej hurtowni oslone zewnetrzna i zaproponowali mi jakas za 29 zl (po znizkach), pytam czy nie maja czegos lepszego...
oni: tak jest oryginal za 32 zl

-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2.0 BKD 2004
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzieki za odpowiedzi.
Jaka marke polecacie? riveulle moze skf? czy to jak sie uda to posmiga?
Jaka marke polecacie? riveulle moze skf? czy to jak sie uda to posmiga?
" Nasza największa siła leży w delikatności i czułości naszego serca.” Rumi