Cieknąca skrzynia biegów

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Matthewski
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Mateusz

Cieknąca skrzynia biegów

Post autor: Matthewski »

Witam, mam problem z wyciekiem z manualnej 6 biegowej skrzyni biegów. Touran jest z 2003 roku, silnik 1.9 TDI AVQ. Z tego co udało mi się ustalić to nie jest to olej silnikowy - nie cieknie na uszczelnieniu wału. Pocenie się występuje od spodu skrzyni na dekielku ze znaczkiem VW oraz na 2 zaślepkach które są obok niego. Moje pytanie brzmi czy mogę odkręcić dekielek i te dwie zaślepki, uszczelnić, poskładać nie uszkadzając czegoś - mam tu na myśli czy coś nie wypadnie itp. Załączam zdjęcie poglądowe.
Załączniki
1.jpg
Ostatnio zmieniony pt lis 21, 2014 13:35 przez Matthewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Re: Cieknąca skrzynia biegów

Post autor: JEDARO »

te twoje pseudo zaślepki zaznaczone strzałkami to są korki do wymiany oleju ich się nie uszczelnia tylko dokręca właściwym momentem:
zielona strzałka spustowy
żółta do nalewania

a czerwone kółeczko to zaślepka jest
Wyleci olej ;)
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Matthewski
Kandydat

Jasne że wiem że jest to spust i wlew kontrolny oleju. Tak jak pisałem zdjęcie poglądowe. Chodzi mi o te zaślepki które są w pobliżu dekielka ze znaczkiem VW - te na czerwonej linii. Z tego co się już dowiedziałem po zdjęciu dekielka ze znaczkiem nie można ruszać lewarka zmiany biegów ponieważ dekielek ten jest podporą bodajże wałka ale pewny nie jestem. Proszę o informację osoby które miały z tym styczność.
Awatar użytkownika
markoos
Początkujący
Auto:: Touran MY2006 1.9 TDI BKC
Imię:: Marek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: markoos »

Te zaslepki to kolki blokujace walek mechanizmu zmiany biegow, ten po prawej sluzy tez do spuszczania oleju przy wymianie (po uprzednim zablokowaniu mechanizmu od gory, trzeba wyjac filtr powietrza, wcisnac reka dzwigienki i przekrecajac wcisnac trzpien blokujacy), zeby je uszczelnic trzeba wymienic oringi okolo 1cm srednicy, (jak je wyjmiesz nie mozesz dotykac mechanizmu zmiany biegow bo sie wszystko poprzestawia), czyli odkrecic srube wyjac kolek zmienic oring i wlozyc kolek z powrotem... co do dekielka z vw to nie ruszalem i nie wiem, ktos inny moze sie wypowie.. a zeby wlac olej musisz wykrecic czujnik cofania i przez ten otwor wlac, bo w tej skrzyni ten gorny korek nie jest do sprawdzania poziomu jak niektorzy mysla. rzeczywisty wymagany poziom oleju jest w polowie otworu i niemozliwe by by bylo tak olej wlac...
wlesniew
Początkujący
Auto:: AVQ 2004
Imię:: Wojtek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: wlesniew »

Ciekaw jestem jakie są efekty uszczelniania skrzyni, wymiany oringów, bo mam podobne objawy. Skrzynia mokra od dołu, olej czysty, wszystkie śruby dokręcone.
Matthewski
Kandydat

Kolego pytaj w przyszłym tygodniu bo dre skrzynie w celu wymiany kompletnego sprzęgła to przy okazji uszczelnię skrzynię.
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

wlesniew pisze:Ciekaw jestem jakie są efekty uszczelniania skrzyni, wymiany oringów, bo mam podobne objawy. Skrzynia mokra od dołu, olej czysty, wszystkie śruby dokręcone.
W skrzyni biegów manualnej jako uszczelniacze są zastosowane simernigi nie ma nigdzie oringów, może to tylko przejęzyczenie ale napisałem dla ścisłości.
W skrzyni 6-biegowej GNE jako uszczelniacze są zastosowane 3 simeringi. Dla zainteresowanych podam nr.
"Spocenie" może również pojawić się na łączeniu obudowy skrzyni!
Awatar użytkownika
Lucas_ge
Początkujący
Auto:: TOURAN, DFGA + DSG, 2017
Imię:: Łukasz
Podziękował: 4 razy

Post autor: Lucas_ge »

W takim razie, jeśli to możliwe, proszę o podanie tych numerków simeringów winetu_vip. Kupię sobie wcześniej, bo skrzynia spocona, a będę robił dwumasę, to przy okazji się przyda wymienić :))
Był AVQ 2003 delikatnie podkręcony, jest DFGA 2017 DSG
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

Lucas_ge pisze:W takim razie, jeśli to możliwe, proszę o podanie tych numerków simeringów winetu_vip. Kupię sobie wcześniej, bo skrzynia spocona, a będę robił dwumasę, to przy okazji się przyda wymienić :))
Tak jak pisałem wcześniej simeringi te są do skrzyni GNE. Zdjęcia z nr. u mnie na chomiku. Na forum nie idzie wrzucić załączników.
http://chomikuj.pl/winetu_vip/Samoch*c3 ... rzynia+GNE
Awatar użytkownika
Lucas_ge
Początkujący
Auto:: TOURAN, DFGA + DSG, 2017
Imię:: Łukasz
Podziękował: 4 razy

Post autor: Lucas_ge »

Dzięki Winetu_vip, ale z tego co widzę, to to są uszczelniacze półosi i wału, a tutaj mowa jest o uszczelnieniach na kołkach blokujących wałek mechanizmu zmiany biegów, jak na zdjęciu w pierwszym poście (na czerwonej linii). Stamtąd są w tym przypadku pocenia się. Zobacz też w moim przypadku.
A z tego co udało mi się doszukać w etce i w necie, to uszczelnienia te to faktycznie są oringi i nie występują osobno, a tylko z kołkiem. Numer VW to 0A4 301 427 A, a jedyne co znalazłem, niestety tylko w archiwum, jest tutaj , albo gdzieś w USA na ebay-u.
Dość trudno chyba to kupić nie korzystając z ASO.
Ja na razie odczyściłem (odtłuściłem) i zasmarowałem dookoła sylikonem. Zobaczymy czy zda to egzamin. Kiedy auto pojedzie na dwumasę, sprawdzę czy zadziałało.
Załączniki
Cieknące kołeczki w skrzyni (800 x 600).jpg
Był AVQ 2003 delikatnie podkręcony, jest DFGA 2017 DSG
ODPOWIEDZ