Darek jeszcze nie zadecydowałem. Wybiorę chyba standardową. Zastanawiam sie tylko czy opłaca się brać bez dożywotniej aktualizacji czy dopłacić z 300 zł i mieć dożywotnią aktualizację. Czasu mam mało bo za 2 tygodnie wyjazd.JEDARO pisze:Jak Staszek na co się zdecydowałeś ?
Nawigacja standardowa czy w radiu
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Re: Nawigacja standardowa czy w radiu
- stann
- Użytkownik
Żebym wiedział ile kosztuje rocznie taka mapa, to by było dobrzewujo_sam pisze:Przelicz koszt aktualizacji map i bedziesz mial odpowiedz.
- adas110780
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
http://www.garmin24.pl/pl/c/Aktualizacje-map/146stann pisze:Żebym wiedział ile kosztuje rocznie taka mapa, to by było dobrzewujo_sam pisze:Przelicz koszt aktualizacji map i bedziesz mial odpowiedz.
http://www.mapamap.pl/aktualizacje
https://www.tomtom.com/pl_pl/shop/mapupdateservice/
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/s ... mapy/n35m2
- stann
- Użytkownik
Koledzy, słuchajcie mam do wyboru 3 nawigacje, liczę tutaj na waszą pomoc.
1) Garmin 2597 LMT
2) TomTom go 500
3) Becker Active 50
Wszystkie maja niby LMT, Garmin ma antenę razem z zasilaniem. I teraz moje pytanie czy ja za tą transmisje coś płacę i na jakiej zasadzie ona jest. Czy nawigacja mnie informuję np. po niemiecku jak jestem w niemczech że są utrudnienia czy automatycznie zmienia sama trasę.
W TomTomie LMT działa przy pomocy smartfona , chyba wykorzystywane jest internet za który muszę płacić. Tak??
TomTom niby ma fajny wyświetlacz bo mogę go powiększać i zmniejszać i przesuwać w Garmin tylko przesuwać palcami i zmniejszać i zwiększać za pomocą przycisków wyświetlanych na ekranie.
Beckera jako tako nie widziałem może ktoś go miał albo coś słyszał.
Jak macie jakieś inne propozycje to czekam na nie. Dzięki z góry
A i jeszcze jedno czy ten Yanosik, działa też poza granicami Polski i czy można go tam używać?? Skąd go najlepiej ściągnąć.
1) Garmin 2597 LMT
2) TomTom go 500
3) Becker Active 50
Wszystkie maja niby LMT, Garmin ma antenę razem z zasilaniem. I teraz moje pytanie czy ja za tą transmisje coś płacę i na jakiej zasadzie ona jest. Czy nawigacja mnie informuję np. po niemiecku jak jestem w niemczech że są utrudnienia czy automatycznie zmienia sama trasę.
W TomTomie LMT działa przy pomocy smartfona , chyba wykorzystywane jest internet za który muszę płacić. Tak??
TomTom niby ma fajny wyświetlacz bo mogę go powiększać i zmniejszać i przesuwać w Garmin tylko przesuwać palcami i zmniejszać i zwiększać za pomocą przycisków wyświetlanych na ekranie.
Beckera jako tako nie widziałem może ktoś go miał albo coś słyszał.
Jak macie jakieś inne propozycje to czekam na nie. Dzięki z góry
A i jeszcze jedno czy ten Yanosik, działa też poza granicami Polski i czy można go tam używać?? Skąd go najlepiej ściągnąć.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Za transmisje traffica nic nie placisz. Np w UK jak masz wypadek to zaraz po zgloszeniu go idzie informacja na danym odcinku na wyswietlacze przy trasie oraz na traffica (jest specjalna jednostka zajmujaca sie autostradami i wszystkim tym zwiazanym). Komunikaty ida ci bezposrednio z nadajnika na trasie do odbiornika w kablu i wyswietlaja sie na navi. Po kliknieciu ikony traffic masz mape z utrudnionym odcinkiem do przejazdu i zwiazanymi z tym informacjami oraz zapytanie o okinieciu przeszkody. Wszystko masz w j.polskim (tak jak zapewne ustawisz jezyk navi).
O wszystkim co.jest na trasie ty decydujesz (objezdzac czy nie). Navi autpmatycznie tego nie robi.
O wszystkim co.jest na trasie ty decydujesz (objezdzac czy nie). Navi autpmatycznie tego nie robi.
- wujo_sam
- Specjalista
Przeslij mi na maila twoj stacjonarny numer to ci wyjasnie co i jak. Ja stawiam na Garmina.
- stann
- Użytkownik
Byłem dzisiaj w media to gościu zachwalał w ogóle nawigacje TomToma. Ze niby lepsze maja mapy szybciej działają bo nie są na windowsie, lepszy uchwyt maja bo w Garmin sie wyrobi i odpadnie nawigacja w czasie podróży, lepszy wyświetlacz jak w smartfonach, wybieranie głosowe niby po polsku.
A czy trzeba dokupić kartę Sd aby zaktualizować mapy ??
A czy trzeba dokupić kartę Sd aby zaktualizować mapy ??
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Stann,
Jeżel TomTom wymaga łączenia przez smartfona, to na bank będziesz płacił za internet. Więc jeżeli ją wybierzesz to musisz pamiętać, że jak będzie wyjeżdzał poza granicę PL to u swojego komórkowa wykupić pakiet internetowy na zagranicę, żeby po powrocie rachunek za telefon, nie spowodował zawału
Yanosika sciągniesz to zależy jaki masz system w smartphonie ale jeżeli wejdziesz na ich stronę www to będziesz miał linki skąd pobrać pod jaki system. Tyle, że pamiętaj Yanosik też jest po necie. I jak czytam na ich stronie wychodzą poza PL.
Co do gościa z Mediamarkt to niech nie pier.... idę o zakład, że próbuje Ci jakąś starszą wersję sprzedać i pozbyć się towaru, bo ma go na sklepie. A uchwyt to niech sobie wsadzi. Teraz wszystko jest produkowane made in china, a jak uchwyt się wyrobi to kupisz zwykły. Patrz i porównuj funkcję jakie mają nawigacje np wg mnie asystent pasa ruchu jest przydatny, traffic też.
Chyba, że Ci sprzeda w bardzo dobrej cenie, to tyle, że sprawdź czy da się ją jeszcze zaaktualizować za free np przez rok. Wtedy można się zastanowić i poczytać o danym modelu. Druga kwestia, to ze śmiganiem map to różnie bywa i ile łapie satelitów chociaż miałem kiedyś MIO i odbierała na ten czas chyba wszystkie i tak przy kiepskiej pogodzie było brak sygnału GPS Więc tak też bym nie szałał, bo co z tego, że mapy będą w miarę płynie szły.
Co kart SD - to zależy od modelu. W jednych modelach navi tak, musisz mieć kartę SD kosztuje grosze, żeby ściągnąć plik instalacyjny z nowymi aktualizacjami albo podłączasz navi za pośrednictwem kabla (będzie w zestawie) do komputera - logujesz się poprzez www i działasz.
Co lepsze dla mnie bez różnicy.
Jeżel TomTom wymaga łączenia przez smartfona, to na bank będziesz płacił za internet. Więc jeżeli ją wybierzesz to musisz pamiętać, że jak będzie wyjeżdzał poza granicę PL to u swojego komórkowa wykupić pakiet internetowy na zagranicę, żeby po powrocie rachunek za telefon, nie spowodował zawału
Yanosika sciągniesz to zależy jaki masz system w smartphonie ale jeżeli wejdziesz na ich stronę www to będziesz miał linki skąd pobrać pod jaki system. Tyle, że pamiętaj Yanosik też jest po necie. I jak czytam na ich stronie wychodzą poza PL.
Co do gościa z Mediamarkt to niech nie pier.... idę o zakład, że próbuje Ci jakąś starszą wersję sprzedać i pozbyć się towaru, bo ma go na sklepie. A uchwyt to niech sobie wsadzi. Teraz wszystko jest produkowane made in china, a jak uchwyt się wyrobi to kupisz zwykły. Patrz i porównuj funkcję jakie mają nawigacje np wg mnie asystent pasa ruchu jest przydatny, traffic też.
Chyba, że Ci sprzeda w bardzo dobrej cenie, to tyle, że sprawdź czy da się ją jeszcze zaaktualizować za free np przez rok. Wtedy można się zastanowić i poczytać o danym modelu. Druga kwestia, to ze śmiganiem map to różnie bywa i ile łapie satelitów chociaż miałem kiedyś MIO i odbierała na ten czas chyba wszystkie i tak przy kiepskiej pogodzie było brak sygnału GPS Więc tak też bym nie szałał, bo co z tego, że mapy będą w miarę płynie szły.
Co kart SD - to zależy od modelu. W jednych modelach navi tak, musisz mieć kartę SD kosztuje grosze, żeby ściągnąć plik instalacyjny z nowymi aktualizacjami albo podłączasz navi za pośrednictwem kabla (będzie w zestawie) do komputera - logujesz się poprzez www i działasz.
Co lepsze dla mnie bez różnicy.
- wujo_sam
- Specjalista
Albo ma tipa za sprzedanwgo TomToma
Uchwyt jak uchwyt niczym sie nie rozni jeden od drugiegp wiec w czym ten TT mialby byc lepszy.
- stann
- Użytkownik
Bo magnetyczny nibywujo_sam pisze:Albo ma tipa za sprzedanwgo TomTomaUchwyt jak uchwyt niczym sie nie rozni jeden od drugiegp wiec w czym ten TT mialby byc lepszy.
-- 1 wrz 2014, o 21:02 --
Dziś kupiłem nawigację GARMIN 2597 LM. Jest wypaśna, dzięki wujo_sam