Witam,
Jako że to mój pierwszy diesel to mam pytanie czy to normalne :-)
że po rozgrzaniu silnika słychać "syczenie" jak wychodzące powietrze po prawej stronie silnika? Słychać to również koło przedniego koła pasażera. W kabinie tego nie słychać ale na zewnątrz słychać.
Czy to jest normalna praca silnika/turbiny czy coś się zepsuło? Może ktoś ma taki silnik i może mi powiedzieć jak jest u niego? Rocznik auta 2010, Touran II.
Pozdrawiam,
Silnik 1.6 TDI 105 KM - syczenie po prawej stronie
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Silnik 1.6 TDI 105 KM - syczenie po prawej stronie
Witam,
po prawej stronie u dolu masz wyjscie z intercoolera gumowym wezem o duzej srednicy (70mm). Jest on polaczony z intercoolerem poprzez nasuniecie tego weza na koncowke IC i zabezbieczenie opaska. Czesto te opaski rdzewieja i pekaja, moze sie tez zdarzyc ze opisywany powyzej przewod gumowy pekl i nastapilo rozszczelnienie ukladu dolotowego. Jest to krotki kawalek przewodu ktory zakreca pod sprezarka klimatyzacji i dalej laczy sie z kolejnym plasikowym elementem ukladu dolotowego wiec zakup nie powinien byc drogi (w razie pekniecia). Sprawdz opaske zaciskowa.
po prawej stronie u dolu masz wyjscie z intercoolera gumowym wezem o duzej srednicy (70mm). Jest on polaczony z intercoolerem poprzez nasuniecie tego weza na koncowke IC i zabezbieczenie opaska. Czesto te opaski rdzewieja i pekaja, moze sie tez zdarzyc ze opisywany powyzej przewod gumowy pekl i nastapilo rozszczelnienie ukladu dolotowego. Jest to krotki kawalek przewodu ktory zakreca pod sprezarka klimatyzacji i dalej laczy sie z kolejnym plasikowym elementem ukladu dolotowego wiec zakup nie powinien byc drogi (w razie pekniecia). Sprawdz opaske zaciskowa.
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
-
rmajda
- Kandydat
- Auto:: Touran, 1,6 TDI, 2010
- Imię:: Rafał
Dzięki za jakiekolwiek sugestie. Czy do tego węża jest dostęp od góry czy raczej od spodu? Ale zakładam że od spodu bo od góry nie widziałem takiego grubego węża.
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Od dolu.
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
-
tomix
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Cykanie sie nasila przy większych obrotach ?? Jak byś dostawał lewe powietrze zapewne by błąd od razu załapal tak było u mnie.rmajda pisze:Dzięki za jakiekolwiek sugestie. Czy do tego węża jest dostęp od góry czy raczej od spodu? Ale zakładam że od spodu bo od góry nie widziałem takiego grubego węża.
-
rmajda
- Kandydat
- Auto:: Touran, 1,6 TDI, 2010
- Imię:: Rafał
Syczenie jest przy wolnych obrotach, jak dodam lekko gazu to się zmniejsza. Tak jakby to było powiązane z układem podciśnienia ??