Problem w moim touranie to głośna praca dmuchawy (wentylatora), objawia się ona przy niskiej temperaturze i słychać ja do momentu 90 c, mam to auto do stycznia tego roku i napoczatku był ten problem ale z przyjściem wiosny problem znikł i powrócił nie dawno. Po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika bardzo często słychać buczenie, dochodzące z silnika. Otwierając maskę, myślałem na początku ze jest to praca wentylatora ale dźwięk dochodzi za silnika a bardziej dmuchawy. Ktoś ma może pomysł co to może być dokładnie, szukam odpowiedzi ponieważ wole zapobiegać niż leczyć. Dodam ze mam 1.9 Tdi 105 2007 r, Climatronic, skrzynia manualna. Drugi problem to tez chyba słabe grzanie kabiny i zastanawiam się czy to wspólny problem.
Głosna praca dmuchawy
-
Kordian
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.9 tdi 2007
- Imię:: Kordian
Głosna praca dmuchawy
Witam, szukałem na forum podobnego tematu i nie mogłem znaleść wiec pozwoliłem sobie założyć nowy
Problem w moim touranie to głośna praca dmuchawy (wentylatora), objawia się ona przy niskiej temperaturze i słychać ja do momentu 90 c, mam to auto do stycznia tego roku i napoczatku był ten problem ale z przyjściem wiosny problem znikł i powrócił nie dawno. Po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika bardzo często słychać buczenie, dochodzące z silnika. Otwierając maskę, myślałem na początku ze jest to praca wentylatora ale dźwięk dochodzi za silnika a bardziej dmuchawy. Ktoś ma może pomysł co to może być dokładnie, szukam odpowiedzi ponieważ wole zapobiegać niż leczyć. Dodam ze mam 1.9 Tdi 105 2007 r, Climatronic, skrzynia manualna. Drugi problem to tez chyba słabe grzanie kabiny i zastanawiam się czy to wspólny problem.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Głosna praca dmuchawy
Kolego to nie jest praca dmuchawy. Jest to praca webasto. Konkretnie pompka cieczy i wentylator schładzający komorę dogrzewacza po wyłączeniu silnika. To jest normalne zimą. Dogrzewacz włącza się przy temperaturze poniżej 5 stopni na zewnątrz.
-
moto-zakup
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Jaś
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
PIOTREL masz rację, w przypadku kiedy nie zależałoby to od temperatury polecał bym zmianę filtra pyłkowego ostatnio w A6 C6 widziałem tak zabity filtr że dmuchawa buczała i się odłączała
Ostatnio zmieniony śr gru 03, 2014 00:14 przez moto-zakup, łącznie zmieniany 1 raz.
- PIOTREL
- Expert
Może tak być jak piszesz, ale ten urywek nie jest do końca precyzyjny i może sugerować także webasto. Wyjaśni nam sytuację informacja od Kordiana czy to jest także po wyłączeniu stacyjki. Bo jeśli tak to jest to dogrzewacz a jeśli jak jest przekręcona stacyjka to może być dmuchawa i brudny filtr powietrza.Kordian pisze:Po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika bardzo często słychać buczenie, dochodzące z silnika. Otwierając maskę, myślałem na początku ze jest to praca wentylatora ale dźwięk dochodzi za silnika
-
rowaj
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
- Imię:: Bartosz
- Podziękował: 2 razy
Ja miałem tak, że nie miałem dociśnięty filtr kabinowy i 'uciekało' tamtędy powietrze. Huczało jak byk, a nie wiało. Ale to cały rok występowało ;-)
-
Kordian
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.9 tdi 2007
- Imię:: Kordian
Firlt jest wymieniony i prawidłowo zamontowany
nie dzieje się to od razu po przekręceniu kluczyka a po chwile, jak pojeżdżę dłużej to przestaje chodzić, czasami jak zgasze silnik to chwile jeszcze słychać. Jeżeli nie jest to coś o co powinienem się martwić to ok. Bo grzanie w środku to chyba lekka wada VW ze trochę dłużej się zagrzewają, porównuje z volvo v50 mojego szwagra, a miałem wcześniej golfa IV i tez nagrzewal się dłużej w środku. Dzięki za odpowiedzi i fachowa odpowiedź
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
To "webasto"Kordian pisze:nie dzieje się to od razu po przekręceniu kluczyka a po chwile, jak pojeżdżę dłużej to przestaje chodzić, czasami jak zgasze silnik to chwile jeszcze słychać.
-
rowaj
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
- Imię:: Bartosz
- Podziękował: 2 razy
Panowie a macie tak, że stojąc na biegu jałowym, gdy wrzuci się bieg wsteczny, to dmuchawa zaczyna inaczej pracować? Jakby intensywniej? 
- PIOTREL
- Expert
Kordian czyli to co napisałem. Słychać dogrzewacz.Kordian pisze:Firlt jest wymieniony i prawidłowo zamontowanynie dzieje się to od razu po przekręceniu kluczyka a po chwile, jak pojeżdżę dłużej to przestaje chodzić, czasami jak zgasze silnik to chwile jeszcze słychać. Jeżeli nie jest to coś o co powinienem się martwić to ok. Bo grzanie w środku to chyba lekka wada VW ze trochę dłużej się zagrzewają, porównuje z volvo v50 mojego szwagra, a miałem wcześniej golfa IV i tez nagrzewal się dłużej w środku. Dzięki za odpowiedzi i fachowa odpowiedź
Czy dłużej się nagrzewa? Hmmm nie koniecznie. Może masz pompkę walniętą V55 i dlatego dłużej się nagrzewa. Oczywiście weź także pod uwagę gabaryty i ilość przestrzeni w środku
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
mamy przechodzi na obieg zamknięty aby zapobiec zaciąganiu spalinrowaj pisze:Panowie a macie tak, że stojąc na biegu jałowym, gdy wrzuci się bieg wsteczny, to dmuchawa zaczyna inaczej pracować? Jakby intensywniej?