Szukałem ale nie znalazłem, więc wrzucam temat.
Dziś zauważyłem jadąc około 30/50 km/h że zapaliła mi się kontrolka akumulatora, natomiast jadąc szybciej gaśnie. Zapalając auto też jest ok, dopiero po chwili znów się zapala Może miał ktoś taki problem, i wie co jest jest nie tak i od czego zacząć aby to naprawić. W dzień nie jeżdżę na światłach mijania tylko na dziennych ledach więc nie powinno nic obciążać tak akumulatora
Może poszukaj napięcia w napięciu paska ?
Koszt 0zł
Z tego co piszesz gaśnie jak pasek jest na wyższych obrotach - czyli nadrabia.
Spróbuj odtłuścić pasek i koło pasowe. Jak zniknie - już wiesz.
Jak dalej grypa to przemekk może mieć lepszy trop :-)
samochód rzecz nabyta, dbam o Żonę i Dzieciaki. Z moim Touranem jest trochę inaczej :-)
arkadiusz301 pisze:Szukałem ale nie znalazłem, więc wrzucam temat.
Dziś zauważyłem jadąc około 30/50 km/h że zapaliła mi się kontrolka akumulatora, natomiast jadąc szybciej gaśnie. Zapalając auto też jest ok, dopiero po chwili znów się zapala Może miał ktoś taki problem, i wie co jest jest nie tak i od czego zacząć aby to naprawić. W dzień nie jeżdżę na światłach mijania tylko na dziennych ledach więc nie powinno nic obciążać tak akumulatora
Jak tak miałem, to przejechałem jeszcze 200km i aku padło do zera, zatrzymałem się na skrzyżowaniu... bez świateł, wspomagania i wszystkiego innego.
Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi Jutro biorę butlę spirtu i zaczynam od 0 zł.
Szczoty będą na drugim planie... a że jeżdżę po mieście to muszę szybko to naprawić
PS. znacie może jakiegoś dobrego i zarazem niedrogiego elektromechanika w Wa-wie?
Same szczotki to wydatek do 10zł + wkład własny.... Jeśli zdecydujesz się na cały regulator to minimum 60zł jakiś najtańszy. Sprawdż czy też nie kończą Ci się pierścienie na komutatorze, po których pracują szczotki... ( to koszt do 10zł)
Myślę że to nie jest pasek, jest napięty tak jak wcześniej gdy kontrolka się nie zapalała, nic nie słyszałem żeby się ślizgał i piszczał... dziś go odtłuściłem i nic, dalej się świeci Obawiam się że chyba szykują się większe koszta
Wyciągnąć alternator w Touranie jest bardzo prosto... Nie starałem się wyciagnąć regulatora jak był w aucie ale spróbuj... Będzie albo Valeo lub Bosch spisz sobie nr z dekielka tylnego bo są oczywiście inne części do tego lub tego....
Dzięki za podpowiedzi. Dziś zapaliła mi się już kontrolka na stałe. Z racji tego że nie mam za bardzo gdzie naprawić i sprawdzić czy reszta części alternatora jest sprawna, wolałem nie ryzykować i zakupiłem regenerowany za 350 zł 6 miesięcy gwarancji. Kontrolka zgasła, tak że po sprawie ... A jeśli chodzi o mój alternator to nie było możliwości zakupić samych szczotek, występowały tylko z regulatorem napięcia 110 zł boscha...
arkadiusz301 pisze:Dzięki za podpowiedzi. Dziś zapaliła mi się już kontrolka na stałe. Z racji tego że nie mam za bardzo gdzie naprawić i sprawdzić czy reszta części alternatora jest sprawna, wolałem nie ryzykować i zakupiłem regenerowany za 350 zł 6 miesięcy gwarancji. Kontrolka zgasła, tak że po sprawie ... A jeśli chodzi o mój alternator to nie było możliwości zakupić samych szczotek, występowały tylko z regulatorem napięcia 110 zł boscha...
Drogawo... Ja w firmie Borg Automotive oddałem stary, dostałem nowy za 250zł i rok gwarancji...
arkadiusz301 pisze:A jeśli chodzi o mój alternator to nie było możliwości zakupić samych szczotek, występowały tylko z regulatorem napięcia 110 zł boscha...
Nie opowiadaj bo da się je wymienić... sam to robiłem i w Valeo i w Bosch....
Cieszy mnie że już masz to załatwione...
Wracając do alternatora, mam jeszcze pytanie... Wcześniej miałem Valeo 140A 06F 903 023C teraz Bosch 120A czy to będzie miało jakiś negatywny wpływ na użytkowanie akumulatora 77mAH
Moim zdaniem będzie. 77ah to największe aku jakie ogarnia 140A alternator.dodatkowo jeżeli producent przewidział 140A to nie dla jaj, bo na pewno wolałby zaoszczędzić grube centy wkładając 120A.