Zamek klapy bagażnika nie otwiera się - inny przypadek

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz
Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
Imię:: Piotr
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Zamek klapy bagażnika nie otwiera się - inny przypadek

Post autor: PioDer »

Witam!
Przeczytałem wiele wątków na tym forum, jak i przebuszowałem google i nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na mój problem.

Początkiem stycznia klapa bagażnika samoczynnie zaczęła się otwierać. Doszło do tego, że rozładowało akumulator :( Przycisk też nie reagował na wciskanie
Zgodnie z tym co przeczytałem, odkręciłem listwę ze switchem, odpiąłem i zamek przestał "skakać". Wyczyściłem ją, założyłem, ale nie pomoglo. Próbowałem też zewrzeć w kostce dwa piny do otwierania klapy (te od strony wypukłej) i zamek się odryglowywał.

Problem w tym, że "bawiłem" się zamkiem dłużej i teraz w ogóle nie reaguje nawet na zwarcie drutem :( Za tydzień wracam do domu i chciałem pomóc tacie (bo to jego auto) naprawić usterkę, ale nie bardzo wiem, od czego zacząć :( Dodam, że ręcznie cynglem (mechanicznie) zamek odskakuje.

Czytałem, że może być to związane z:
  1. bezpiecznikami (?)
  2. uwalonym modułem komfortu od takiego zwierania?
  3. padniętą wiązką przewodów do klapy
  4. padniętym zamkiem
  5. komputer odciął zasilanie zamka od tej "zabawy" (?)
Czy miał może podobny przypadek? Rodzice już 1,5 miesiąca jeżdżą bez bagażnika, a powoli zaczyna być to uciążliwe. Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Pozdrawiam,
Piotrek
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Re: Zamek klapy bagażnika nie otwiera się - inny przypadek

Post autor: JEDARO »

PioDer pisze:Przeczytałem wiele wątków na tym forum,
chyba jednak nie bo byś wiedział, że należy najpierw się przywitać w odp. dziale :>
PioDer pisze:Czytałem, że może być to związane z:

bezpiecznikami (?)
uwalonym modułem komfortu od takiego zwierania?
padniętą wiązką przewodów do klapy
padniętym zamkiem
komputer odciął zasilanie zamka od tej "zabawy" (?)
to czemu nie zacząłeś od początku czyli spr bezpieczników, od takiej zabawy to wszystkie następne punkty mogły powstać, wiązka raczej nie choć możesz ją spr.

Ja miałem miesiąc temu taki przypadek u naszego forumowicza, że klapa się cały czas otwierała po wymianie listwy spokój. W Twoim przypadku pewnie też by tak było gdybyś się nie potrzebnie bawił. Więc zacznij od początku swojej listy nie zaszkodzi kompa podłączyć i błędy skasować.
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz

Dziękuję za szybką odpowiedź! :)
chyba jednak nie bo byś wiedział, że należy najpierw się przywitać w odp. dziale :>
Niedopatrzenie, już się przywitałem :D
to czemu nie zacząłeś od początku czyli spr bezpieczników, od takiej zabawy to wszystkie następne punkty mogły powstać, wiązka raczej nie choć możesz ją spr.
Tato sprawdził bezpieczniki i te po prawej stronie pod maską i te pod kierownicą - wszystkie sprawne
Więc zacznij od początku swojej listy nie zaszkodzi kompa podłączyć i błędy skasować.
VAG 002 ze strony http://www.e-service.info.pl/ nada się? Planuję zakup takiego urządzenia - drogie nie jest, ale może pomoże?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

:oki:

Jak kupisz u nich kabel to nie zapomnij o jednym, żeby nie używać go z kompem który w danej chwili ma dostęp do internetu bo uwalisz kabel. A tak ogólnie to mają dobre kable.

Jak już będziesz miał to zacznij od autoscanu całego auta ;) może się sytuacja bardziej rozjaśni
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz

Jak kupisz u nich kabel to nie zapomnij o jednym, żeby nie używać go z kompem który w danej chwili ma dostęp do internetu bo uwalisz kabel. A tak ogólnie to mają dobre kable.

Jak już będziesz miał to zacznij od autoscanu całego auta ;) może się sytuacja bardziej rozjaśni
Dzięki za odpowiedź jeszcze raz :)

Jeszcze jedno pytanie mam do tego kabla - oni dają np. na CD soft do tego, czy trzeba mocno kombinować? Ich chomik jest chyba zablokowany na amen? Albo ktoś z Forumowiczów posiada w/w oprogramowanie? Niebawem wyskrobię do nich maila. Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Sam kupiłem u nich kabel. Po zakupie przesłali linki skąd można było ściągnąć soft. Ostatnio sprawdzałem i część linków nie działa ale pewnie mają już nowe. Tak jak napisał Jedaro musisz pamiętać o zablokowaniu internetu przy korzystaniu z kabelka - najlepiej ustawić na firewallu w windows blokowanie dostępu do sieci dla tego softu aby się zabezpieczyć gdybyś zapomniał odłączyć sieć.
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz

Ok, w takim razie postaram się nabyć jak najszybciej interfejs i dam znać co się dzieje dalej :) Poszły podziękowania :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kristofer
Auto:: Touran,1.9TDI,2004
Imię:: krzysiek
Podziękował: 1 raz

Post autor: kristofer »

Cześć PioDer przeczytaj może co napisałem w swoim temacie w którym rozwiązałem podobny problem.
touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11935&view=unread#unread

Na twoim miejscu odłączył bym wtyczkę która idzie z instalacji do plastikowej listwy w której jest klamka klapy i podświetlenie rejestracji. Ta wtyczka ma cztery wejścia i dwa odpowiadają za oświetlenie tablicy ,a pozostałe dwa za dawanie sygnału do zamka aby się otworzył. Musisz wsiąść kawałek drucika zagiąć go i włożyć w jedna i druga dziurkę i zobaczysz czy otwiera się zamek czy podświetlenie tablicy.
Tym sposobem możesz sprawdzić czy problem leży w zamku czy w tej plastikowej listwie w której ukryty był mój problem.
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz

Panowie, problem był trywialny :haha:

Podłączyłem interfejs, skanuje moduł komfortu - zwarcie zamka.

Tato odkręcił zamek, wysuszył suszarką, zamontował - działa!

Skoro wszystko jest ok, to zasugerowałem, żeby sprawdzić spryskiwacz... okazało się, że wężyk pękł i zalewało wszystko łącznie z zamkiem, dlatego go zablokowało. Kupimy łącznik i powinno być OK. Strasznie badziewny jest ten wężyk :/ Dodatkowo zapiekło i urwało jeszcze tą rurkę do dyszy spryskiwacza i tamtędy też lał się spory strumień płynu.

Z góry dziękuję za poświęcenie czasu dla mnie :)

Pozdrawiam
szwagier81
Początkujący
Auto:: 2003 AZV
Imię:: Slawek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: szwagier81 »

Patent z suszarką na chwile pomoże, aż pożadnie w środku zamek nie zaśniedzieje. Z tym ustrojstwem inaczej dalem sobie rady. Po zdemntowaniu zamka sciaglem to blache od tylu i rozcilem wybrzuszenie (tam gdzie mikrostyk) dostelem się do lutów w celu odlutowania mikrostyku. W te mejsce wlutowałem dwa przewody i podłączyłem do pinu 2 i 3 w kostce tego zamka.
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz

szwagier81, u mnie problemem był płyn od spryskiwacza, on zalewał kostkę listwy i zamek niestety. Ale już naprawione.
touran_my
Początkujący
Auto:: touran
Imię:: touran
Podziękował: 5 razy

Post autor: touran_my »

szwagier81 pisze:Patent z suszarką na chwile pomoże, aż pożadnie w środku zamek nie zaśniedzieje. Z tym ustrojstwem inaczej dalem sobie rady. Po zdemntowaniu zamka sciaglem to blache od tylu i rozcilem wybrzuszenie (tam gdzie mikrostyk) dostelem się do lutów w celu odlutowania mikrostyku. W te mejsce wlutowałem dwa przewody i podłączyłem do pinu 2 i 3 w kostce tego zamka.
Po rozcięciu mikrostyku od tyłu są 3 piny, z którymi połączyłes 2 i 3 w kostce?

-- So sie 29, 2020 11:48 --
kristofer pisze:Cześć PioDer przeczytaj może co napisałem w swoim temacie w którym rozwiązałem podobny problem.
touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=11935&view=unread#unread

Na twoim miejscu odłączył bym wtyczkę która idzie z instalacji do plastikowej listwy w której jest klamka klapy i podświetlenie rejestracji. Ta wtyczka ma cztery wejścia i dwa odpowiadają za oświetlenie tablicy ,a pozostałe dwa za dawanie sygnału do zamka aby się otworzył. Musisz wsiąść kawałek drucika zagiąć go i włożyć w jedna i druga dziurkę i zobaczysz czy otwiera się zamek czy podświetlenie tablicy.
Tym sposobem możesz sprawdzić czy problem leży w zamku czy w tej plastikowej listwie w której ukryty był mój problem.
Czyli jak drucikiem złącze 3 i 4 to zamek powinien otwierać? U mnie zero reakcji
ODPOWIEDZ