Touran vs Caddy

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
pafcio
Początkujący
Auto:: Jest Astra ma być Touran
Imię:: Paweł

Touran vs Caddy

Post autor: pafcio »

Witam, planuję zmianę dotychczasowego auta na VW Touran ale przyglądam się również VW Caddy w wersji osobowej. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś porównywał oba te auta czy warto się rozglądać za Cadyllakiem czy traktować jako typowo dostawczy a przez to bardziej wyeksploatowany od Tourana. Rozumiem że gabaryty obu aut są zbliżone, nie ukrywam że chcę pomieścić z tyłu trzy wąskie foteliki dziecięce. Wg mnie na plus rozsuwane tylne drzwi w Caddy. Czy silniki te same były montowane i czy części podchodzą?
Pozdrawiam
WDvw
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD
Imię:: Patryk
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Touran vs Caddy

Post autor: WDvw »

Touran będzie lepszy w caddym jest wszystko troche bardziej jak w dostawczaku.Silniki praktycznie takie same.Plus Tourana trzy osobne fotele z tyłu i każdy osobno regulowany.Ogólnie auto bardziej rodzinne.
tom12
Początkujący
Auto:: Caddy 1,9 BLS 2010
Imię:: Marek
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: tom12 »

Zgadzam sie z kolega , jeśli nie potrzebujesz przewozić sporych ładunków lepszy bedzie Turan. Osobiscie mam Caddy Maxi osobowe ale służy mi bardziej do przewozenia motocykla jak wożenia ludzi, no i z tylu bez siedzeń mieści się materac ;)
PPD
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Caddy jeżdżąc na pusto czuć że to auto dostawcze (inne zawieszenie). Ale jest pakowniejszy od tourana, no i odsuwane drzwi też są zaletą. A w maxi 7 osób + bagaż normalnie się mieści i ostatnia kanapa też jest miarę komfortowa (a nie zydelki jak w touranie).

Nie wiem czy w caddy foteliki się mieszczą ale w touranie 3 szt. wchodzą :)
tom12
Początkujący
Auto:: Caddy 1,9 BLS 2010
Imię:: Marek
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: tom12 »

W ostatnim rzędzie siedzeń to raczej małe dzieci , nie wkładałem fotelika ale myśle ze starsze dzieciaki w foteliku mogą miec trochę mało miejsca na nogi .
PPD
Awatar użytkownika
TouranDriver
Początkujący
Auto:: 1.9 2005r BKC
Imię:: Przemek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: TouranDriver »

Zgadza się mam Tourana a dziewczyna Caddyiego i Touran bardziej komfortowy, osobne fotele, natomiast drzwi przesuwne zapewne bardziej wygodne jeśli chodzi o wkladanie fotelików. Silnik mam 1.9tdi 105km a w Caddy 2.0 cng 110km ale wydaje mi się że tdi dużo lepsze osiągi i przede wszystkim ciszej jest w aucie. Dlatego osobiście wolalbym Tourana.
Kandydat
Auto:: touran 1.9 TDI
Imię:: mariusz
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: mariano-18 »

Turan ma lepsze marerialy niz Caddy co do tylnych dzwi wto wydaje mi sie ze niby rozsuwane aleich przestrzen ,,zaladunkowa" jest strasznie waska osobiscie wybralem Tourana jako auto osobowe a Caddego mam jako firmowe
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz
Auto:: Caddy BSU 2008
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Alfik »

I ja dorzucę swe 3 grosze - parę lat temu też stałem przy takim dylematem i wybrałem Caddy'ego. Drzwi suwane na boki są idealne. Żadne inne drzwi otwierane klasycznie nie mają takiej funkcjonalności przy "pakowaniu" dzieciaków do samochodu na foteliki! I dodatkowo ten bagażnik, a raczej jego 2 poziomy, bo ja tak go wykorzystuję. Komfort podróżowania jest na 2. miejscu. Komfort użytkowania na 1. :-)
Awatar użytkownika
Alan
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Rafał

Post autor: Alan »

"Komfort podróżowania jest na 2. miejscu. Komfort użytkowania na 1. :-)"

Jeszcze wiele zależy od tego, do czego ktoś wykorzystuje auto. U mnie jednak padło na Tourana ze względy na komfort, z caddy miałem do czynienia bo dawny sąsiad to miał, ale jakoś specjalnie nie chwalił.
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Wiem, że większość chwali Tourany. Pewnie sobie też takiego kupię, ale w chwili obecnej nie zamienił bym się z dwóch względów:
1- odsuwane drzwi i wkładanie dzieci na fateliki,
2- moje problemy z kręgosłupem i bardzo wygodna pozycja za kierownicą (fotel na maxa w górze).
Pozdrawiam,
Caddilakowiec :-)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Jak byłem rok temu w Chorwacji to zdecydowanie więcej jeździło Caddy w wersji osobowej niż Touranów, powód jest prosty, więcej gratów zabierze Caddy niż Touran.
Ale ja i tak wolę Tourana :P
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Blupol
Przeglądacz
Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
Imię:: Tom
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Blupol »

1. Caddy jest kiepsko wyciszony, jakość wnętrza pozostaje też wiele do życzenia.
2. Jest zaprojektowany z myślą o towarach, nie jako osobówka.
3. W Touranie siedzi się identycznie (wysoko) jak w Caddym.
4. Przesuwane drzwi są super, ale bez przesady: Touran ma "wrota" z tyłu w porównaniu do innych 5-cio drzwiówek :) Pakowałem dzieci od małego i nigdy nie sprawiało mi to kłopotu.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Jezdzilem Caddym jako dostawczak czesto z przyczepka, wyprzedzanie pozostawia wiele do zyczenia, tylne zawieszenie tez do komfortowych nie nalezy ogolnie taksowka nie kiepska ale zawsze jak przesiadalem sie do Tourana jakos czulem sie lepiej ;D
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Alfik pisze:Wiem, że większość chwali Tourany. Pewnie sobie też takiego kupię, ale w chwili obecnej nie zamienił bym się z dwóch względów:
1- odsuwane drzwi i wkładanie dzieci na fateliki,
2- moje problemy z kręgosłupem i bardzo wygodna pozycja za kierownicą (fotel na maxa w górze).
Pozdrawiam,
Caddilakowiec :-)
Możesz pomyśleć o nowszym Sharan-ie, który ma odsuwane drzwi ale to zdradzenie Touran-a. :) Komfort jazdy będzie lepszy niż w Caddy no i autko większe.
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Wracam do tych drzwi, bo widzę że nie wszyscy kumają o co chodzi. Nie chodzi o to, że Touranek ma
Blupol pisze: "wrota" z tyłu
bo mając np. 30 cm odległości od samochodu zaparkowanego obok ciężko posadzić dziecko w foteliku, zwłaszcza mając problemy z kręgosłupem jeżeli masz zwykłe drzwi, a już tym bardziej jak są to wrota :-). A pakowanie dzieci nawet kilka razy dziennie w porównaniu do wyciszenia i jakości plastików mnie nie przekona.
rzutnik pisze:Możesz pomyśleć o nowszym Sharan-ie
Myślałem, ale cena trochę zaporowa. Jeżeli miał bym już zmieniać to tylko na MAXI :ok:
ODPOWIEDZ