Touran vs Caddy
-
- Początkujący
- Auto:: Jest Astra ma być Touran
- Imię:: Paweł
Touran vs Caddy
Witam, planuję zmianę dotychczasowego auta na VW Touran ale przyglądam się również VW Caddy w wersji osobowej. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś porównywał oba te auta czy warto się rozglądać za Cadyllakiem czy traktować jako typowo dostawczy a przez to bardziej wyeksploatowany od Tourana. Rozumiem że gabaryty obu aut są zbliżone, nie ukrywam że chcę pomieścić z tyłu trzy wąskie foteliki dziecięce. Wg mnie na plus rozsuwane tylne drzwi w Caddy. Czy silniki te same były montowane i czy części podchodzą?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 BKD
- Imię:: Patryk
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Re: Touran vs Caddy
Touran będzie lepszy w caddym jest wszystko troche bardziej jak w dostawczaku.Silniki praktycznie takie same.Plus Tourana trzy osobne fotele z tyłu i każdy osobno regulowany.Ogólnie auto bardziej rodzinne.
-
- Początkujący
- Auto:: Caddy 1,9 BLS 2010
- Imię:: Marek
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Zgadzam sie z kolega , jeśli nie potrzebujesz przewozić sporych ładunków lepszy bedzie Turan. Osobiscie mam Caddy Maxi osobowe ale służy mi bardziej do przewozenia motocykla jak wożenia ludzi, no i z tylu bez siedzeń mieści się materac 

PPD
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Caddy jeżdżąc na pusto czuć że to auto dostawcze (inne zawieszenie). Ale jest pakowniejszy od tourana, no i odsuwane drzwi też są zaletą. A w maxi 7 osób + bagaż normalnie się mieści i ostatnia kanapa też jest miarę komfortowa (a nie zydelki jak w touranie).
Nie wiem czy w caddy foteliki się mieszczą ale w touranie 3 szt. wchodzą
Nie wiem czy w caddy foteliki się mieszczą ale w touranie 3 szt. wchodzą

-
- Początkujący
- Auto:: Caddy 1,9 BLS 2010
- Imię:: Marek
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
W ostatnim rzędzie siedzeń to raczej małe dzieci , nie wkładałem fotelika ale myśle ze starsze dzieciaki w foteliku mogą miec trochę mało miejsca na nogi .
PPD
- TouranDriver
- Początkujący
- Auto:: 1.9 2005r BKC
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Zgadza się mam Tourana a dziewczyna Caddyiego i Touran bardziej komfortowy, osobne fotele, natomiast drzwi przesuwne zapewne bardziej wygodne jeśli chodzi o wkladanie fotelików. Silnik mam 1.9tdi 105km a w Caddy 2.0 cng 110km ale wydaje mi się że tdi dużo lepsze osiągi i przede wszystkim ciszej jest w aucie. Dlatego osobiście wolalbym Tourana.
- mariano-18
- Kandydat
- Auto:: touran 1.9 TDI
- Imię:: mariusz
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Turan ma lepsze marerialy niz Caddy co do tylnych dzwi wto wydaje mi sie ze niby rozsuwane aleich przestrzen ,,zaladunkowa" jest strasznie waska osobiscie wybralem Tourana jako auto osobowe a Caddego mam jako firmowe
- Alfik
- Przeglądacz
- Auto:: Caddy BSU 2008
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
I ja dorzucę swe 3 grosze - parę lat temu też stałem przy takim dylematem i wybrałem Caddy'ego. Drzwi suwane na boki są idealne. Żadne inne drzwi otwierane klasycznie nie mają takiej funkcjonalności przy "pakowaniu" dzieciaków do samochodu na foteliki! I dodatkowo ten bagażnik, a raczej jego 2 poziomy, bo ja tak go wykorzystuję. Komfort podróżowania jest na 2. miejscu. Komfort użytkowania na 1. :-)
- Alan
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Rafał
"Komfort podróżowania jest na 2. miejscu. Komfort użytkowania na 1. :-)"
Jeszcze wiele zależy od tego, do czego ktoś wykorzystuje auto. U mnie jednak padło na Tourana ze względy na komfort, z caddy miałem do czynienia bo dawny sąsiad to miał, ale jakoś specjalnie nie chwalił.
Jeszcze wiele zależy od tego, do czego ktoś wykorzystuje auto. U mnie jednak padło na Tourana ze względy na komfort, z caddy miałem do czynienia bo dawny sąsiad to miał, ale jakoś specjalnie nie chwalił.
- Alfik
- Przeglądacz
Wiem, że większość chwali Tourany. Pewnie sobie też takiego kupię, ale w chwili obecnej nie zamienił bym się z dwóch względów:
1- odsuwane drzwi i wkładanie dzieci na fateliki,
2- moje problemy z kręgosłupem i bardzo wygodna pozycja za kierownicą (fotel na maxa w górze).
Pozdrawiam,
Caddilakowiec :-)
2- moje problemy z kręgosłupem i bardzo wygodna pozycja za kierownicą (fotel na maxa w górze).
Pozdrawiam,
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Jak byłem rok temu w Chorwacji to zdecydowanie więcej jeździło Caddy w wersji osobowej niż Touranów, powód jest prosty, więcej gratów zabierze Caddy niż Touran.
Ale ja i tak wolę Tourana
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ale ja i tak wolę Tourana

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
1. Caddy jest kiepsko wyciszony, jakość wnętrza pozostaje też wiele do życzenia.
2. Jest zaprojektowany z myślą o towarach, nie jako osobówka.
3. W Touranie siedzi się identycznie (wysoko) jak w Caddym.
4. Przesuwane drzwi są super, ale bez przesady: Touran ma "wrota" z tyłu w porównaniu do innych 5-cio drzwiówek
Pakowałem dzieci od małego i nigdy nie sprawiało mi to kłopotu.
2. Jest zaprojektowany z myślą o towarach, nie jako osobówka.
3. W Touranie siedzi się identycznie (wysoko) jak w Caddym.
4. Przesuwane drzwi są super, ale bez przesady: Touran ma "wrota" z tyłu w porównaniu do innych 5-cio drzwiówek

-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Jezdzilem Caddym jako dostawczak czesto z przyczepka, wyprzedzanie pozostawia wiele do zyczenia, tylne zawieszenie tez do komfortowych nie nalezy ogolnie taksowka nie kiepska ale zawsze jak przesiadalem sie do Tourana jakos czulem sie lepiej ;D
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Możesz pomyśleć o nowszym Sharan-ie, który ma odsuwane drzwi ale to zdradzenie Touran-a.Alfik pisze:Wiem, że większość chwali Tourany. Pewnie sobie też takiego kupię, ale w chwili obecnej nie zamienił bym się z dwóch względów:
Pozdrawiam,

Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- Alfik
- Przeglądacz
Wracam do tych drzwi, bo widzę że nie wszyscy kumają o co chodzi. Nie chodzi o to, że Touranek ma 
bo mając np. 30 cm odległości od samochodu zaparkowanego obok ciężko posadzić dziecko w foteliku, zwłaszcza mając problemy z kręgosłupem jeżeli masz zwykłe drzwi, a już tym bardziej jak są to wrota :-). A pakowanie dzieci nawet kilka razy dziennie w porównaniu do wyciszenia i jakości plastików mnie nie przekona.Blupol pisze: "wrota" z tyłu
Myślałem, ale cena trochę zaporowa. Jeżeli miał bym już zmieniać to tylko na MAXIrzutnik pisze:Możesz pomyśleć o nowszym Sharan-ie