Jaka antena do CB-Radia?

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

ja mam Radio Yosan 120 PRO. Plus tego radio to dośc dobre filtry i małe wymiary . Radio mam zamocowane obok ręcznego hamulca w miejscu na napoje. Antena którą posiadam to Siro AS100 MAG. Świetny zasięg. Na obowdnicy ZG szokojący wynik ok 18 km mało drzew i przeszkód). W "normalnym terenie ok 10 km". Oczywiście należy pamietac o dostrojeniu anteny reflektometrem!...

Obecnie ze względu na długość anteny 100 cm i problem z wjazdem do garażu potrzeba odkręcania i chowania lub ściągania jej z dachu, poleciłbym Sirio omega ze składaną anteną (też trzeba wysiąść z auta ale nie trzeba chować. Innych anten poniżej 100 cm, anten krókich ze szklaną cewką bym omijał szerokim łukiem...
palonek00
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: palonek00 »

witajcie koledzy
mam pytanie do osób które mają CB umieszczone między fotelem pasażera a środkowym tunelem
jak możecie podajcie mi jakie to radyjka
mam 2 radyjka które sprzedaje i każde z nich jest za grube żeby się tam zmieścić
dzięki z góry
Awatar użytkownika
bedin
Początkujący

Post autor: bedin »

kolego Alan 199 , 102 , wejdzie napewno uniden 520 , i president hary,
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Panowie szukam dobrej anteny krótkiej takiej poniżej metra, którą możecie polecić?
Awatar użytkownika
bedin
Początkujący

Post autor: bedin »

florida z bardzo malych 45cm albo nowa florida 80cm ,
ja mam sirio , ale nie pamietam modelu jest bardzo niespotykana , podstawe ma jak ml 145 a wysokosc jej to 55 60cm , duza cewka, nie jest gietkka i mocno sie dachu trzyma :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

ponizej metra to sirio omega 95 cm. z magnesem 12 cm i mozliwowscia pochylenia. zasieg podobny do sirio as100 mag. z bardzo małych anten polecam president florida,ale zasięg to 3-4 km. co chwile trzeba pytac "jak droga..."

P.S. jakby ktos byl chetny to mam do sprzedania sirio as100mag za 80 pln. chce kupic omege poniewaz obecna chaczy mi o brame a omege moglbym pochylic.
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Myślę nad anteną montażową. Kumpel zajmuje się CB od wielu lat i ma dla mnie jakąś na oku. Co do tego jakie to ma być ustrojstwo jeszcze nic nie wiem, ale ma ściągać na jakieś 12 km.
Realizacja pewnie na wiosenkę.
:D
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Jeżeli krótka to nie montażowa, krótka tylko na magnesie.Mała ,poręczna, łatwość montażu ...Innym tematem jest jej jakość, ale............to zostawmy..

Do zwykłego radia CB, jeżeli rozmawiamy i słuchamy tylko i wyłącznie na 19, to nie ma sensu sie pakować w drogie anteny i dokładnie ustawiać wsp.fali stojącej , skracać kabla i bawić sie w mierzenie rezystancji(która i tak jest już gorsza w przypadku podstawy magnesowej)

Fabryczne zwykłe radio CB jest i tak już poskracane na mocy ma na wyjściu +- 2W.
Przy 4 W z nie dostrojonym swr-em i anteną na magnesie NIE MA SZANS ŻE SIE COŚ STANIE Z RADIEM!!!, przy dłuższej ale to przy dłuższej rozmowie po 15 min można zauważyć że nagrzewa sie końcówka mocy--> ale do uszkodzenia to jest jej jeszcze daleko..
Kto rozmawia dłużej jak 15min?(ciągle)

Więc nic sie nie stanie!!
Najlepiej to kupić CB, kupić antenę, załozyć, jeździć, rozmawiać i cieszyć sie z CB..

Co innego są rozmowy DX-owe.
Ważnym elementem jest antena(na pewno nie krótka). Ważne jest połączenie metaliczne antena -masa, i oczywiście radio.Musi być selektywne, no i troszkę z wyższej półki ( mam na myśli radio z modulacją USB).
W tym przypadku są już większe moce więc tu staramy się dopasować antenę do radia czyli SWR..Źle dopasowany antena całej mocy nie wypromieniuje z anteny i część mocy nie wypromieniowanej wraca do radia, dlatego końcówka sie nagrzewa.

Czyli zależy co sie chce?, rozmowy dalekie czyli XD-owe czy tylko CB i kanał 19..To są podstawowe pytania na które i tak większość sobie odpowie że chodzi o kanał 19..
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Ja śmigam z takim zestawem (inna fura).
President Johny II ASC (ASC poprawione przez magika od CB, bez utraty gwarancji), kabelek przedłużony i cięty na wymiar odpowiedni dla fali, promiennik Sirio Omega na średnim magnesie a pod nim poliwęglanowa bezbarwna naklejka coby lakieru nie niszczyć. Antenę chowam do bagażnika prawie przy każdym dłuższym postoju. Lubię ASC (jak się da używać) i podobno do tego jest dobra sztywna antena. Jak ktoś nie używa ASC to polecam Sirio ML145. Radyjko schowam w podłokietnik i kabelek pod plastikami poprowadzę do bagażnika. W VW będzie montaż do belki relingu.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar

Post autor: QQRYDZA »

a można by zamontować taką antenę wzdłuż relingów żeby nie było jej widać? jest taka możliwość?
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

QQ na to jeszcze nikt nie wpadł chyba.... Nieźle się uśmiałem :D :D :D

Ze względu na charakter fal o tej częstotliwości i modulowaniu musi być pion. Im wyżej i(lub) dłuższy promiennik tym większy zasięg. Wyżej też seba244 trochę o tym pisze.

Poszukaj w necie są podręczniki dla początkujących CB-Radiowców
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
touranos

Post autor: touranos »

QQRYDZA pisze:a można by zamontować taką antenę wzdłuż relingów żeby nie było jej widać? jest taka możliwość?
Dobre !!! dalej idąc moze sie uda wpiac do tej wklejanej w szybie :))) taki triplex szklarski :)))
Touranek ma racje kiedyś ćwiczyłem temat swojego CB to zasięgając informacji m.in na forach krótkofalarskich to jest tak im dluzszy bat tym lepiej i tu sie fizyki nie oszuka. Zabawa z kablem o czym wczesniej pisal Space to lipa jezeli ktos probuje ustawic SWR przycinajac kabel to o ile pamietam wg zdania krotkofalowcow to amator tak sie nie da. Sam mam klasyczny zestaw President harryII + ML 145 Midland. Jednak w trasie duzo osob ma "drewniane" anteny i co z tego ze masz dobry sprzet jak inni i tak Cie nie slysza bo maja to co maja. Na magniesie duzo slabiej, krocej i szumi tego sie nie ominie. Mam w Jeepie krotka metrowa umocowana do relingow i nawet w miescie nie szumi a zasieg lepszy niz te ML145 takze sadze ze masa naprawde jest wazna i wtedy mozna skracac antene a inaczej to tylko dlugi bat
Touran to moje oczko w głowie, a do zabawy JEEP CHEEROKE
Awatar użytkownika
arti_76
Przeglądacz
Auto:: TDI
Imię:: Artur

Post autor: arti_76 »

Eljot pisze:Myślę nad anteną montażową. Kumpel zajmuje się CB od wielu lat i ma dla mnie jakąś na oku. Co do tego jakie to ma być ustrojstwo jeszcze nic nie wiem, ale ma ściągać na jakieś 12 km.
Realizacja pewnie na wiosenkę.
:D
Zdradzisz co to będzie?

A ja chciałbym zapytać jak najlepiej zamocować antenę montażową na jakimś uchwycie czy na relingu. Jak na uchwycie to w którym miejscu go zamontować.
Poprzednio w superbie miałem na klapie zamontowaną ale jak otwierałem bagażnik to mi słupek ocierała.

Którędy najlepiej wyjść z przewodem na zewnątrz?
Bravo I 132@360
Superb 165@370
Touran 151@340 seria
Passat 175@370
O2 105@250 seria

Obrazek Touran

Obrazek Passat
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Antena montażowa musi mieć dobrą masę.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy

Post autor: seba244 »

Turanek pisze:Antena montażowa musi mieć dobrą masę.
A antena magnesowa nie musi? :P
ODPOWIEDZ