[DSG] Lekkie szarpanie przy zmianie z 2 na 1
-
bdronka
- Użytkownik
- Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
[DSG] Lekkie szarpanie przy zmianie z 2 na 1
Witam,
może to zboczenie, ale w moim touranie wszystko ma być na tip top, lepiej niż po wyjeździe z fabryki:)
wasze pewnie tez:)
od jakiegoś czasu zastanawiam się czy to normalny objaw - czy nie, mianowicie przy zmianie biegu z 2 na 1 występuje bardzo lekkie ale wyczuwalne lekkie szarpnięcie, występuje to gdy:
- rozpędzam się, 1,2,3 - a następnie redukcja 3,2,1 - i najczęściej wtedy występuje to szarpnięcie, nie ma znaczenia czy dojdzie do 6 czy nie
- nie występuje w kombinacji 1,2 -> 2,1
i myślę sobie, czy ten typ tak ma czy to pierwsze objawy zużycia (czego?)
z drugiej strony znalazłem artykuł gdzie piszą że to normalne zachowanie dsg, serwisy po wstępnych rozmowach raczej wykluczają że to normalne zachowanie....
może to zboczenie, ale w moim touranie wszystko ma być na tip top, lepiej niż po wyjeździe z fabryki:)
wasze pewnie tez:)
od jakiegoś czasu zastanawiam się czy to normalny objaw - czy nie, mianowicie przy zmianie biegu z 2 na 1 występuje bardzo lekkie ale wyczuwalne lekkie szarpnięcie, występuje to gdy:
- rozpędzam się, 1,2,3 - a następnie redukcja 3,2,1 - i najczęściej wtedy występuje to szarpnięcie, nie ma znaczenia czy dojdzie do 6 czy nie
- nie występuje w kombinacji 1,2 -> 2,1
i myślę sobie, czy ten typ tak ma czy to pierwsze objawy zużycia (czego?)
z drugiej strony znalazłem artykuł gdzie piszą że to normalne zachowanie dsg, serwisy po wstępnych rozmowach raczej wykluczają że to normalne zachowanie....
- pantera35
- Przeglądacz
- Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
- Imię:: Czarek
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: [DSG] Lekkie szarpanie przy zmianie z 2 na 1
U mnie jak schodzi z 2 na 1, to też czuć delikatne szarpnięcie, tak jakby wyciągnięcie biegu na siłę bez użycia sprzęgła. Ja uznałem, że to normalne i się z tym pogodziłem.
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
-
agniazd
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Calkowicie normalny objaw - mozesz potwierdzic w serwisie. Ma prawo być czyć zmianę pomiędzy 2 a 1 biegiem przy zmianie w dół.
-
bdronka
- Użytkownik
A nie powiedzieli czasem z czego to wynika?
raz czuć a raz nie,
np nigdy jeśli rozpędze się max do 2, a nastepnie redkcja do 1, natomiast gdy uzyty będzie już 3,4,5 czy 6 bieg, dojdzie do 2, człapie sie na 2 i wtedy zrzuci na 1, to już to szarpnięcie zazwyczaj jest...
raz czuć a raz nie,
np nigdy jeśli rozpędze się max do 2, a nastepnie redkcja do 1, natomiast gdy uzyty będzie już 3,4,5 czy 6 bieg, dojdzie do 2, człapie sie na 2 i wtedy zrzuci na 1, to już to szarpnięcie zazwyczaj jest...
- Rafalgd1
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 BKC DSG
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
pantera35 pisze:U mnie jak schodzi z 2 na 1, to też czuć delikatne szarpnięcie, tak jakby wyciągnięcie biegu na siłę bez użycia sprzęgła. Ja uznałem, że to normalne i się z tym pogodziłem.
mam to samo i przestale się tym przejmować
Rafcio
BKC 136KM -322Mm
BKC 136KM -322Mm
- BigBratl12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
-
michalooo111
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 2007 r.DSG
- Imię:: Michał
Miałem to u siebie jak dojeżdżałam do np: świateł lub skrzyżowania z 2 na jedynkę było takie szarpnięcie , czasami jeździłem w korku na tiptroniku.
Ustalo po wymianie oleju.
Macie to na zimnym czy ciepłym silniku ?
Ustalo po wymianie oleju.
Macie to na zimnym czy ciepłym silniku ?
- pantera35
- Przeglądacz
- Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
- Imię:: Czarek
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
ja mam na zimnym i na ciepłym silniku, u mnie nie ustało po wymianie oleju.
Ale na pewno stało się mniej odczuwalne po wymianie dwumasu. Więc jeśli u kogoś te szarpniecie jest mocno odczuwalne, a nie wymieniał jeszcze dwumasu, to proponuję go wymienić bo to on może potęgować efekt z racji swego uszkodzenia.
Ale na pewno stało się mniej odczuwalne po wymianie dwumasu. Więc jeśli u kogoś te szarpniecie jest mocno odczuwalne, a nie wymieniał jeszcze dwumasu, to proponuję go wymienić bo to on może potęgować efekt z racji swego uszkodzenia.
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
-
jurson
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi dsg 2004
- Imię:: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
u mnie tez to występuje, u kolegi z dsg jest podobnie:) więc to chyba norma
- P-A-N-VW
- Początkujący
- Auto:: 1T 2,0TDI 2004
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Nie krzyczcie jak nie mam racji
Adminie skasuj jak piernicze
Prawo jazdy robiłem 30 lat temu. Nauczono mnie że, biegu pierwszego nie wrzucamy bez totalnego zatrzymania pojazdu. Człapie się wóz to go zatrzymaj i I-bieg, albo kontynuuj z II-biegu.
Zadzwoniłem do kolegi - obśmiał mnie - ale poważnie wytłumaczył :
To szarpnięcie może nie pochodzi ze sprzęgła czy dwumasy ale z samej skrzyni biegów.
Podyktowane jest to profilami zębatek, a jeżeli raz występuje a raz nie to po prostu trybik raz wejdzie łagodnie a raz nie. ( nie próbujcie ) ale jak by to było przy zjeżdżaniu z ostrej pochyłości ? Staczamy się na II-biegu i jedynka...
Pamiętam że w maluszku tak było ( Fiat 126P )
Powiecie - dziś skrzynie są nowoczesne...
Moja wypowiedź jest jedynie sugestią pochodzącą z wieloletnich obserwacji i po ponad 1.000.000 km a wozideł też naście...
Prawo jazdy robiłem 30 lat temu. Nauczono mnie że, biegu pierwszego nie wrzucamy bez totalnego zatrzymania pojazdu. Człapie się wóz to go zatrzymaj i I-bieg, albo kontynuuj z II-biegu.
Zadzwoniłem do kolegi - obśmiał mnie - ale poważnie wytłumaczył :
To szarpnięcie może nie pochodzi ze sprzęgła czy dwumasy ale z samej skrzyni biegów.
Podyktowane jest to profilami zębatek, a jeżeli raz występuje a raz nie to po prostu trybik raz wejdzie łagodnie a raz nie. ( nie próbujcie ) ale jak by to było przy zjeżdżaniu z ostrej pochyłości ? Staczamy się na II-biegu i jedynka...
Pamiętam że w maluszku tak było ( Fiat 126P )
Powiecie - dziś skrzynie są nowoczesne...
Moja wypowiedź jest jedynie sugestią pochodzącą z wieloletnich obserwacji i po ponad 1.000.000 km a wozideł też naście...
samochód rzecz nabyta, dbam o Żonę i Dzieciaki. Z moim Touranem jest trochę inaczej :-)
-
bdronka
- Użytkownik
Kod: Zaznacz cały
Podyktowane jest to profilami zębatek, a jeżeli raz występuje a raz nie to po prostu trybik raz wejdzie łagodnie a raz nie. Dzwoniłem do kilku zakładów naprawiających DSG i nikt nie potwierdził że to normale zachowanie skrzyni, opinie różnią się tym czy należy coś z tym robić czy czekać aż padnie:
ABS Długołęka - 50% skrzyń tak ma, plus słyszalne "kliknięcie" winne synchronizatory - jeżdzić aż padnie, tak czy inaczej koszt regeneracji skrzyni ok 4,5 netto
Autotransmisja - albo mechatronika albo sprzęgła
pozostałe zakłady zapraszają do siebie na diagnoze
zastanawiam się nad wykonaniem adaptacji dsg, ale nie znalazłem nigdzie info jak to zrobić...
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Adaptacja jest dokładnie opisana na stronie rosstecha i zapewniam Cię, że wujek Google podpowie bezbłędnie
Nztt
Nztt
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- patarek
- Zaawansowany
- Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
- Kontakt:
Re: Odp: [DSG] Lekkie szarpanie przy zmianie z 2 na 1
Mam dokładnie taki sam objaw.bdronka pisze:A nie powiedzieli czasem z czego to wynika?
raz czuć a raz nie,
Muti nie obraź się ale takie odpowiedzi są.... Nie powiem do czego. Od tego chyba jest forum aby się zapytać i uzyskać odpowiedz, jeżeli wiesz gdzie co i jak to może skopiuj link na forum i po kłopocie. A po takich odpowiedziach odechciewa się zadawania następnych pytań na forum
Oto JA
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]