Spryskiwacze reflektorów...
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Spryskiwacze reflektorów...
Bierzesz jedna na wzor, idzuesz do ASO i mowisz czego chcesz i gdzie ma to byc 
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Pomóżcie. Jak odpiac zderzak od nadkola? Tam oprócz śrub są jakieś wpinki czy nity. Nie chce tego urwac.
Nikt o tym nie pisał.
Stoję w miejscu
Nikt o tym nie pisał.
Stoję w miejscu
Pozdrawiam!
- hubert222
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
- Imię:: Hubert
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Sa takie plastikowe koleczki rozporowe Koniec tego koleczka pociagasz w dol i powinien wyjsc juz bez problemu.
- Ciapek
- Expert
No to pociągnąłem w dół to mi się ta czapeczka urwała a kołek dalej siedzi
Do tego jeszcze znalazłem w podkładce zderzaka przy chłodnicy zwłoki wróbla w nieciekawym stanie.
Więc mam podwójny interes w zdjęciu tego zderzaka.
P.S.
Jak wyjmuje się pompke aby czegoś nie uszkodzić?
Jest jakaś zasada kręcenia w jakąś stronę?
Do tego jeszcze znalazłem w podkładce zderzaka przy chłodnicy zwłoki wróbla w nieciekawym stanie.
Więc mam podwójny interes w zdjęciu tego zderzaka.
P.S.
Jak wyjmuje się pompke aby czegoś nie uszkodzić?
Jest jakaś zasada kręcenia w jakąś stronę?
Pozdrawiam!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ona jest na wcisk. Delikatnie krecisz, ruszasz i do góry.
Nztt
Nztt
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
odpinasz kabelki (wiązka elektryczna i przewód z płynem) to po pierwsze
po drugie jak Muti napisał delikatnie na boki i jednocześnie do góry
po drugie jak Muti napisał delikatnie na boki i jednocześnie do góry
- Ciapek
- Expert
Zrobione!
Delikatnie to raczej tego się nie dało wyjąć bo dość mocno siedziała.
Na dodatek wiązki elektrycznej też dość łatwo się nie wyjmowało. Właściwie sam nie wiem kiedy odskoczyła po włożeniu cienkiego śrubokręta w okieno i poruszaniu nim góra-dół.
W ogóle powiem Wam, że dla laika któy miał mało do czynienia z blacharką to nie jest taka łatwa sprawa typu: odkręć kilka śrub, zdejmij zderzak i wyjmij pompke.
Chętnie udziele szerszych rad, a w skrócie:
-mając halogeny trzeba je odpiąć kiedy wiązki są krótkie, zderzak po odpięciu trzymałem na kolanach żeby nie wisiał na kablach
-te nity w nadkolach to jest jakiś żart. Jak nie damy radę ich odpiąć w standardowy sposób to po prostu należy je rozwalić szczypcami i mieć nowe w zanadrzu
-po zdjęciu zderzaka spadł mi jakiś styropian - dobrze, że drugi był na miejscu bo bym nie wiedział co mam z tym zrobić
-dobrze jest mieć mało płynu w zbiorniku bo czeka nas zabawa w zlewanie. Ja zlewałem prawie 5 litrów bo przecież jak odepniemy wąż (plastikowa część na zacisk która odpina się po ściśnięciu obejmy-ważne!) od pompki to leci płyn
-jak pisałem wcale niełatwo odpina się wiązkę od pompki (jest na to jakiś prosty patent w stylu-tu wkładasz, tu ciągniesz?)
-pompkę przekręcamy w lewo i kręcąc wyciągamy pod kątem. Siedzi dość mocno więc siła z umiarem wskazana
-zderzak najlepiej zakładać w dwie osoby np. z tego względu, że na uniesionym musisz włożyć żarówki w oprawki halogenów
-górna śruba z nadkola tylko (ta przy nicie) wtedy dobrze złapie gwint kiedy dociskamy ręką zderzak do góry. TYLKO wtedy. To bardzo ważne bo zderzak nie będzie ładnie spasowany.
-wkładania tego nita przez tą szparę wymaga cierpliwości i to sporej. Jakby nie można było wpaść na prostszy sposób
I to chyba tyle. Wiecie to są pierdoły, ale pierdoły które są ważne i warto aby inni o nich wiedzieli.
Nikt tego nie pisał bo każdy kto cokolwiek pisał na ten temat zdejmował ten zderzak setki razy i jest to dla niego jasne. Laik powinien o tym wiedzieć.
Tak wiem - mogłem zrobić manual. Zdjęć nie robiłem bo trochę się wkurzałem, ale za to może te powyższe uwagi komuś pomogą.
Na dodatek wróbel który zginął na moim aucie wbił się głową między belke a chłodnicę. Chyba kilka minut go wyjmowałem aby głowa mu nie odpadła.
Nie było łatwo. Jak ktoś ma czas, zapasowe nity, kolege do pomocy da radę, ale szczerze myślałem, że będzie łatwiej.
Delikatnie to raczej tego się nie dało wyjąć bo dość mocno siedziała.
Na dodatek wiązki elektrycznej też dość łatwo się nie wyjmowało. Właściwie sam nie wiem kiedy odskoczyła po włożeniu cienkiego śrubokręta w okieno i poruszaniu nim góra-dół.
W ogóle powiem Wam, że dla laika któy miał mało do czynienia z blacharką to nie jest taka łatwa sprawa typu: odkręć kilka śrub, zdejmij zderzak i wyjmij pompke.
Chętnie udziele szerszych rad, a w skrócie:
-mając halogeny trzeba je odpiąć kiedy wiązki są krótkie, zderzak po odpięciu trzymałem na kolanach żeby nie wisiał na kablach
-te nity w nadkolach to jest jakiś żart. Jak nie damy radę ich odpiąć w standardowy sposób to po prostu należy je rozwalić szczypcami i mieć nowe w zanadrzu
-po zdjęciu zderzaka spadł mi jakiś styropian - dobrze, że drugi był na miejscu bo bym nie wiedział co mam z tym zrobić
-dobrze jest mieć mało płynu w zbiorniku bo czeka nas zabawa w zlewanie. Ja zlewałem prawie 5 litrów bo przecież jak odepniemy wąż (plastikowa część na zacisk która odpina się po ściśnięciu obejmy-ważne!) od pompki to leci płyn
-jak pisałem wcale niełatwo odpina się wiązkę od pompki (jest na to jakiś prosty patent w stylu-tu wkładasz, tu ciągniesz?)
-pompkę przekręcamy w lewo i kręcąc wyciągamy pod kątem. Siedzi dość mocno więc siła z umiarem wskazana
-zderzak najlepiej zakładać w dwie osoby np. z tego względu, że na uniesionym musisz włożyć żarówki w oprawki halogenów
-górna śruba z nadkola tylko (ta przy nicie) wtedy dobrze złapie gwint kiedy dociskamy ręką zderzak do góry. TYLKO wtedy. To bardzo ważne bo zderzak nie będzie ładnie spasowany.
-wkładania tego nita przez tą szparę wymaga cierpliwości i to sporej. Jakby nie można było wpaść na prostszy sposób
I to chyba tyle. Wiecie to są pierdoły, ale pierdoły które są ważne i warto aby inni o nich wiedzieli.
Nikt tego nie pisał bo każdy kto cokolwiek pisał na ten temat zdejmował ten zderzak setki razy i jest to dla niego jasne. Laik powinien o tym wiedzieć.
Tak wiem - mogłem zrobić manual. Zdjęć nie robiłem bo trochę się wkurzałem, ale za to może te powyższe uwagi komuś pomogą.
Na dodatek wróbel który zginął na moim aucie wbił się głową między belke a chłodnicę. Chyba kilka minut go wyjmowałem aby głowa mu nie odpadła.
Nie było łatwo. Jak ktoś ma czas, zapasowe nity, kolege do pomocy da radę, ale szczerze myślałem, że będzie łatwiej.
Pozdrawiam!
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Panowie a czy ktoś wie jak dołożyć spryskiwacze reflektorów do autka w którym tego nie było.
Oczywiście chodzi mi o podłączenie (wiązkę, przekaźnik itp).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Tak ja wiem jak tylko bede mial dostep do swojego kompa to wrzuce materialy a jak sie spieszy to chyba golfiarze maja taki temacik

- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Tomaszu jak masz kpl.sprysków,zaślepek,wężyki i pompke to masz już z górkiTomasz_W-wa pisze:Panowie a czy ktoś wie jak dołożyć spryskiwacze reflektorów do autka w którym tego nie było.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Ale ja to muszę zobaczyć własnymi oczami jak to podłączyć. He He
JEDARO to jak by co to daj znać, ja na ich forum też za raz zobacze.
Ciśnienia aż takiego nie ma chociaż na balkonie już leży komplety zderzak ze spryskiwaczmi pod kolor. He He
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
JEDARO to jak by co to daj znać, ja na ich forum też za raz zobacze.
Ciśnienia aż takiego nie ma chociaż na balkonie już leży komplety zderzak ze spryskiwaczmi pod kolor. He He
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Tomasz tu wrzuciłem materiały http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=12600
Jak będziesz montował to zrób jakieś fotki to się uzupełni
pozdro
Jak będziesz montował to zrób jakieś fotki to się uzupełni
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Bardzo fajnie, wielkie dzięki (browarek już poszedł
).
Popstrykam na pewno.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Popstrykam na pewno.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
marceli82
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI Highline
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wymieniał ktoś tą nieszczęsną pompkę przez nadkole może?? Próbować czy niema szans???
VW Touran 1.9 TDI BKC Highline 2004r.