Klimatyzacja nie działa
Re: Klimatyzacja nie działa
Podpiąłem do wtyczki diodę(na dwa sposoby) i nie zadziałała. Albo brak prądu albo brak masy.
Gdzie szukać tej wtyczki głównej z 18-pinem w kolorze zielonym ??? może jakaś fotka ? jak ją zlokalizować - jest za lewym reflektorem czy na podszybiu ?
Gdzie szukać tej wtyczki głównej z 18-pinem w kolorze zielonym ??? może jakaś fotka ? jak ją zlokalizować - jest za lewym reflektorem czy na podszybiu ?
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
dioda nie zadziała.....
Przewód od wtyczki zaworu idzie bezpośrednio do panela.
Odkręć panel i z tyłu będzie czarna duża wtyczka z cienkimi przewodami.
Przewód od wtyczki zaworu idzie bezpośrednio do panela.
Odkręć panel i z tyłu będzie czarna duża wtyczka z cienkimi przewodami.
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
W zeszłym roku miałem ten sam problem okazało się że właśnie ten zielony kabelek był przetarty a znalazłem go uszkodzonego pod podstawą akumulatora podobno jest to newralgiczne miejsce na uszkodzenia instalacji elektrycznej w Touranie. Zacznij tam szukać .Powodzenia
never ever give up
Pyt1.Ale zanim rozkręcę pół kokpitu chciałbym czymkolwiek sprawdzić prąd we wtyczce od zaworu kompresora .Czym i jak to zrobić ???
Pyt2.Czyli rozumiem,że nie ma kostek, przekaźników, bezpieczników między zaworem a panelem. A można w miarę łatwo wymienić całą tą wiązkę ???
Pyt2.Czyli rozumiem,że nie ma kostek, przekaźników, bezpieczników między zaworem a panelem. A można w miarę łatwo wymienić całą tą wiązkę ???
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Zrób tak jak Ci dexter23pl podpowiada sprawdź czy z panela wychodzi zasilanie jeżeli tak to panel masz sprawny, bo one też lubią się popsuć
Ja właśnie kładlem nowy przewód od panela do kostki w kompresorze i po drodze znalazłem ten przetarty przewód.
eee nie przesadzaj to są tylko 4 śrubkiJackyX pisze:Ale zanim rozkręcę pół kokpitu
JackyX pisze:.Czyli rozumiem,że nie ma kostek, przekaźników, bezpieczników między zaworem a panelem. A można w miarę łatwo wymienić całą tą wiązkę ???
Ja właśnie kładlem nowy przewód od panela do kostki w kompresorze i po drodze znalazłem ten przetarty przewód.
never ever give up
Znalazłem na innym forum-żarówka 20-30W.
Mam rozumieć,że ten kabel nie ma przerwanej ciągłości jakimiś wtyczkami, przekaźnikami,bezpiecznikami tylko jest ciągły między wtyczką a panelem klimatyzacji lub sterownikiem jak kto woli taką nazwę.
PS.Chyba jednak coś jest z kabelkami.Mając pod ręką zapasowy zaworek na zawnątrz kompresora.(nie wiem czy sprawny na 100%) . ale błąd 382 00aH pojawiał się po skasowaniu przed próbą. Choć można sobie wyobrazić,że jakiś czujnik ciśnienia cieczy, presostat czy temp.zewnętrznej blokuje jego pracę błędem.
--------------------------------------------------------------------------------------
Żarówk 20W nie zapala się.
Jak się dobrać do sterownika za panelem klimatronika . W sensie jak rozebrać tą część konsoli ???
Mam rozumieć,że ten kabel nie ma przerwanej ciągłości jakimiś wtyczkami, przekaźnikami,bezpiecznikami tylko jest ciągły między wtyczką a panelem klimatyzacji lub sterownikiem jak kto woli taką nazwę.
PS.Chyba jednak coś jest z kabelkami.Mając pod ręką zapasowy zaworek na zawnątrz kompresora.(nie wiem czy sprawny na 100%) . ale błąd 382 00aH pojawiał się po skasowaniu przed próbą. Choć można sobie wyobrazić,że jakiś czujnik ciśnienia cieczy, presostat czy temp.zewnętrznej blokuje jego pracę błędem.
--------------------------------------------------------------------------------------
Żarówk 20W nie zapala się.
Jak się dobrać do sterownika za panelem klimatronika . W sensie jak rozebrać tą część konsoli ???
-
- Kandydat
- Auto:: 1t2, BLS, JYK, 2007
- Imię:: Sebastian
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Zaczęło mnie irytować czekanie ok. 15 minut, aż klima "zaskoczy" więc za radą kolegów z forum postanowiłem wymienić zawór sprężarki. Jak zwykle przy moim szczęściu musiałem trafić na minę
Kolega mechanik wyssał machiną czynnik po czym zdemontował sprężarkę. Ja szczęśliwy, że szybko poszło obserwuje jak chłopak męczy się z pierścieniem segera po czym moja radość zaczyna spadać... Pierścień przyrdzewiał do obudowy zaworu, ale to dopiero początek. Dobrą godzinę maltretował zawór, którego obudowa tak mocno skorodowała, że nie dał się wyciągnąć. Wyskubywał go po kawałku.
Teraz klima chłodzi od uruchomienia silnika bez piętnastominutowej zwłoki, do tego temperatura w nawiewach jest 3,5 stopnia C, wcześniej nie dało się zejść poniżej 11. Załączam 2 fotki zaworu, który przegrał walkę

Teraz klima chłodzi od uruchomienia silnika bez piętnastominutowej zwłoki, do tego temperatura w nawiewach jest 3,5 stopnia C, wcześniej nie dało się zejść poniżej 11. Załączam 2 fotki zaworu, który przegrał walkę

U mnie też pełen sukces.Obyło się bez wielkich napraw i inwestycji. Okazało się,że były przerwane dwa kable.Ten drugi za kostką czteropinową , brązowy.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Dla tych co będą kiedyś wymieniać zawór na sprężarce (przepraszam za jakość zdjęć ale ciężki dostęp jest do tej sprężarki).
Sprężarka SANDEN PXE16 (1K0820803G)
Zawór sprężarki mocowany na śrubę ampul (bez segera).

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Sprężarka SANDEN PXE16 (1K0820803G)
Zawór sprężarki mocowany na śrubę ampul (bez segera).

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
a gdzie wyczytałeś, że jest taka opcja
możesz jedynie spr ciśnienie w układzie a ilość czynnika to byś musiał mieć wagę zamontowaną tak jak to mają stacje klimatyzacji.

możesz jedynie spr ciśnienie w układzie a ilość czynnika to byś musiał mieć wagę zamontowaną tak jak to mają stacje klimatyzacji.

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
No i lipa
Kupiłem nowy zawór.

Założony a dalej ten sam błąd:
00898 Activation A/C Compressor
Teraz muszę zobaczyć czy wiązka jest OK.
Może zrobię wiązkę testową podłączę ją do wyjętego zaworka (na nim był też taki błąd) i podepnę pod wtyczkę koloru czarnego Climatronia Pin 18 oraz do karoserii (jako masa) i pozostaje mi przycisnąć u siebie przycisk ECON, jak zawór ruszy czyli wiązka zepsuta, jak nie ruszy to sprężarka kaput.
Czy obojętnie jakie przewody użyje do tej wiązki ???
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Kupiłem nowy zawór.

Założony a dalej ten sam błąd:
00898 Activation A/C Compressor
Teraz muszę zobaczyć czy wiązka jest OK.
Może zrobię wiązkę testową podłączę ją do wyjętego zaworka (na nim był też taki błąd) i podepnę pod wtyczkę koloru czarnego Climatronia Pin 18 oraz do karoserii (jako masa) i pozostaje mi przycisnąć u siebie przycisk ECON, jak zawór ruszy czyli wiązka zepsuta, jak nie ruszy to sprężarka kaput.
Czy obojętnie jakie przewody użyje do tej wiązki ???
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Przecież na ECON ma nie działać :p Także raczej odkliknąć,żeby dioda się NIE świeciła.Tomasz_W-wa pisze:Może zrobię wiązkę testową podłączę ją do wyjętego zaworka (na nim był też taki błąd) i podepnę pod wtyczkę koloru czarnego Climatronia Pin 18 oraz do karoserii (jako masa) i pozostaje mi przycisnąć u siebie przycisk ECON, jak zawór ruszy czyli wiązka zepsuta
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Muti chodziło mi wyłącznie o przycisk klimy ECON (zgaszenie diody na przycisku czyli wyłączenie ekonomicznej jazdy) bo tak się włącza i wyłącza klimę (latem) czy dogrzewacz (zimą) w przedlifcie
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ostatnio zmieniony pt cze 26, 2015 11:04 przez Tomasz_W-wa, łącznie zmieniany 1 raz.