Jaki silnik wybrać ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
koksik
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi BKC 2005 R
Imię:: Rysiek
Podziękował: 1 raz

Re: Jaki silnik wybrać ?

Post autor: koksik »

oj tam,oj tam,jak dobrze dłubniesz 1.9 tdi to zrobi bez problemu serie 2.0 tdi,tak naprawde każdy motor ma jakieś swoje bolączki,ale nie można wrzucać wszystkich do jednego worka,jak ktoś dbał i dalej dba to bedzie jezdzić czy to bedzie :19: czy :20: :tdi: pozdro 8)
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Dobrze dlubniete 1.9tdi objezdza seryjną 2 litrowke :)
Fakt sprawdzony jak jeszcze miałem swojego touranika :).

Co do silnika to jak dbasz tak masz.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Piotr1979
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Jaca Kadłubek - nowa ksywa.
AVE
:ok:
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
max5
Początkujący
Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
Imię:: adam
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: max5 »

Miałem Ibize 6L 1.9 SDI i też dało się jechać, niczego nie brakowało a spalanie i bezawaryjność rewelacja, z 16 aut jakie miałem wspominam ją najlepiej. Czasami tak jest że coś za coś.
Podstawa jednak to stan auta, sam szukałem 1.6 MPI na 90% taki miał być ale jest TDI, po oględzinach 16 szt i pokonaniu setek km różnych wersji modelowych, silnikowych itp odstawiłem na bok jaki to ma być silnik, kolor, wersja, nawet rocznik i przebieg, nie ważna też zrobiła się kwota do zapłaty za auto.
Człowiek coś zakłada, planuje a i tak rynek wszystko weryfikuje.
Czy teraz mam to co chciałem... mam i jestem bardzo zadowolony, bo wiem co mam.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Jak kupujesz "chodzone" auto to wybierz takie z silnikiem... w dobrej kondycji
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
pawelgiczak
Kandydat
Auto:: 1T 1.9TDI BXE
Imię:: Paweł
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: pawelgiczak »

Każdy dobry silnik aby się nie psuł i nie stał pół życia w garażu na kanale. A jak 1.9 to muł to od czego są chipy :19:
Awatar użytkownika
Mruczekr
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI HIGHLINE
Imię:: Radzio
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Mruczekr »

tu się zgadzam z kolega powyżej mam diesla latałem tak po 50 km do pracy i było ok teraz mam 7 km i aku jest nie doładowywany (ładowanie w mieście jest żadne) co jakiś czas go muszę podpinać pod prostownik i załadować do pełna i rozważam zakup dupo wozu jakiegoś taniego w benzynie na dojazd do pracy :tdi: pięknie się lata w trasach długich 160km/h w tempomat i mozna isc spac :haha:
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Grupa VW
Najbardziej awaryjnymi jednostkami w historii koncernu Volkswagen AG są jednostki o pojemności 1.2 oraz 1.4 i oznaczeniu TSI ( Turbo Stratified Injection), oznaczającym bezpośredni wtrysk paliwa do komory paliwa. Zarówno jednostka 1.2 TSI, jak i 1.4 TSI „na papierze” prezentuje się miło dla oka. Wysoka moc, niskie spalanie. Niestety, silniki te mają spore problemy z łańcuchem rozrządu, awarie uszczelki pod głowicą oraz problemy z turbiną, która często podczas pracy po prostu się zacina. Elektronika odpowiedzialna za sterowanie jednostki również potrafi przysporzyć wiele kłopotów. Dość częstym problemem jest też nierówna praca.

Reasumując, jeżeli chwilę po rozruchu spod maski pojazdu dobiegają metaliczne odgłosy, nic dobrego nas nie czeka. W takim przypadku zalecamy wizytę w warsztacie, nie będzie ona należała do najtańszych. Jednostki te możemy znaleźć w takich modelach aut, jak: Audi A1 i A3; Seat Ibiza, Toledo i Altea; Skoda Fabia II, Rapid, Roomster, Octavia II i III generacji oraz Yeti; Volkswagen Polo V, Golf VI i VII, Beetle, Jetta VI oraz Touran II.

-- 6 maja 2016, o 08:14 --

http://allegro.pl/artykul/silniki-benzy ... ent=touran
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Blablabla czyli tak samo jak 2.0 TDI psuje sie I caly czas stoi w warsztacie :D
KostuH
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 2003r.
Imię:: Mateusz
Podziękował: 4 razy

Post autor: KostuH »

Panowie ja jestem raczej przeciwnikiem tworzonych tu teorii ponieważ jeżdzę po mieście bardzo krótkie trasy 2-6km (taxi) i nie mam żadnych problemów z ładowaniem/ spalanie itp. - silnik 1.9 (raz na jakiś czas jakiś dalszy wyjazd prywatnie)... Miałem passerati z 1.9 teraz mam tourana 1.9 avq i jestem bardzo zadowolony. Co prawda Tourana mam bardzo nie długo ale pasek nie zawodził nawet w zimę nigdy. I pamiętajcie nie wymieniajcie części na jakieś tanie g... nie opłaca się :)

-- Śr cze 08, 2016 23:44 --

Panowie ja jestem raczej przeciwnikiem tworzonych tu teorii ponieważ jeżdzę po mieście bardzo krótkie trasy 2-6km (taxi) i nie mam żadnych problemów z ładowaniem/ spalanie itp. - silnik 1.9 (raz na jakiś czas jakiś dalszy wyjazd prywatnie)... Miałem passerati z 1.9 teraz mam tourana 1.9 avq i jestem bardzo zadowolony. Co prawda Tourana mam bardzo nie długo ale pasek nie zawodził nawet w zimę nigdy. I pamiętajcie nie wymieniajcie części na jakieś tanie g... nie opłaca się :)
Obrazek
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

1.9 TDI rok 2008-2010 to szrot. Niestety.BXE Problemy z panewkami i dołem. Ogólnie dno.BLS to samo +DPF. Masakra.
Najlepiej co do diesla to 2.0 TDI po 2007 BKD lub BMM. BKD od rocznika 2007. VW w końcu przyznał sie ze dowalił z głowicami i zmienił dostawce i konstrukcje. I problemy sie skończyły z głowicami w BKD. Szkoda ze tak pózno. No i teraz martwisz sie o koszty. Juz wyjasniam dlaczego benzyna przegrywa w tym przypadku z dieslem.

Kupisz jakas tam benzynke nie daj Boże 1,6 ciezka buda totalnie to nie jedzie i pali mase paliwa.Zakładasz gaz za np 4 tys zł. Juz wydajesz 4 koła. Teraz kupujesz diesla i 4 koła dajesz na półke.

I o co mi chodzi.
W benzynie tez wystepuja koła 2-masowe. Wiecznie jakies kable , swiece , cewki, sondy lambda itp itd. TSI to juz Ogólnie koszmar.Tylko ze nie pamietam czy one juz były wkładane w tych latach Łańcuchy rozrządu głowice turbiny. Straszne szroty. A 1,4 to juz jakaś przeginka.
Kupujesz takiego 2.0 TDI co w tych latach juz całkiem sobie dobrze radzi mało pali i w miare ma jakieś osiągi i majac te 4 koła co tylko na gaz bys musial dac czekasz. Moze sie uda i nie wydasz ani złotówki. A na reszte sam sobie odpowiedz. Ja w poprzednim aucie 1,9 TDI AJM zrobiłem 312tys i dwumas ori fabryczny i jak sprzedwałem miał sie całkiem dobrze.

Pozdro
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Kolego każdy zachowała swoje. To ja powiem też swoją opinię . Mam już drugiego tourana 1,9 i sobie mega chwale. Pierwszy był bkc A obecny bls z dpf i jakoś nic się nie dzieje .o prócz tego ze ostatnio przetarla się dwa kable od egr na które straciłem prawie 4 dni na znalezienie przyczyny. Może nie ma taki osiągów jak 2,0 ale daje sobie radę wtedy kiedy trzeba. Przecież 2.0 BMM to praktycznie taki sam silnik co 1.9 i też posiada dpf I wszystko to samo co 1.9 twoja opinia strasznie mnie śmieszy ale oczywiście masz prawo ja wyrazić tak jak ja wyrażam swoją.nigdy nie kupię benzyny dlatego ze to nie dla mnie silnik.To teraz mi wytłumacz dlaczego miał bym odłożyć 4tys skoro nie mam w planach takiego silnika????? Auto trzeba umieć kupować ,dobrze sprawdzić wszystko zanim się zdecyduje że to te właśnie auto którym będę jeździł na codzień. Bo kupić żeby było to jakoś tego sobie nie wyobrażam.

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Zimny Chirurg
Przeglądacz
Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
Imię:: Domin
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: Zimny Chirurg »

marcyb3 pisze:Kolego każdy zachowała swoje. To ja powiem też swoją opinię . Mam już drugiego tourana 1,9 i sobie mega chwale. Pierwszy był bkc A obecny bls z dpf i jakoś nic się nie dzieje .o prócz tego ze ostatnio przetarla się dwa kable od egr na które straciłem prawie 4 dni na znalezienie przyczyny. Może nie ma taki osiągów jak 2,0 ale daje sobie radę wtedy kiedy trzeba. Przecież 2.0 BMM to praktycznie taki sam silnik co 1.9 i też posiada dpf I wszystko to samo co 1.9 twoja opinia strasznie mnie śmieszy ale oczywiście masz prawo ja wyrazić tak jak ja wyrażam swoją.nigdy nie kupię benzyny dlatego ze to nie dla mnie silnik.To teraz mi wytłumacz dlaczego miał bym odłożyć 4tys skoro nie mam w planach takiego silnika????? Auto trzeba umieć kupować ,dobrze sprawdzić wszystko zanim się zdecyduje że to te właśnie auto którym będę jeździł na codzień. Bo kupić żeby było to jakoś tego sobie nie wyobrażam.

wystukane z mojego Siamsiunga :P
4 koła tyczy osoby co chca kupic benzyne. 1,9 BKC silnik mega udany. BXE i BLS niestety dno i bomba zegarowa co nigdy nie wiadomo kiedy odpali. BKD tylko tak jak pisałem od 2007r
Tez kiedys sobie tak mówiłem tylko 1,9. Wgłębiajac sie w temat bardzo mocno stwierdziłem jak bardzo bym sie pomylił.

Pozdro
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Zimny Chirurg pisze:BXE i BLS niestety dno i bomba zegarowa co nigdy nie wiadomo kiedy odpali
Nie dla nas co nie Marcin?? Zreszta kupic auto to trzeba "umić" Jak slucham ludzi po osiedlu to mnie smiech ogarnia. Dzis sasiadka przylatuje bo klucza nie moze przekrecic w stacyjce. Polecialem, chwila moment i zrobione. Jak slismy to sie pytam a kiedy byla stacyjka smarowana? Odrazu mowie jej zeby mi nie odpowiadala na to pytanie bo odpowiedz znam. Otwieram auto robie swoje odrazu przykuwaja moj wzrok zawiasy. rdza i bieda. Lapie za drzwi a one luz maja gora dol. Hmmm Tak dalej mowie. A ja juz to auto kiedys wczesniej diagnozowalem bo tacy zadowoleni byli po zakupie. Nie dziala tylko klima dogrzewacz obieg wewnetrzny kable w przelotakch korekcje niezacikawe juz na jalowych na cieplym no i blad przeladowania w sterownku. Super auto.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

wesol pisze:
Zimny Chirurg pisze:BXE i BLS niestety dno i bomba zegarowa co nigdy nie wiadomo kiedy odpali
Nie dla nas co nie Marcin?? Zreszta kupic auto to trzeba "umić" Jak slucham ludzi po osiedlu to mnie smiech ogarnia. Dzis sasiadka przylatuje bo klucza nie moze przekrecic w stacyjce. Polecialem, chwila moment i zrobione. Jak slismy to sie pytam a kiedy byla stacyjka smarowana? Odrazu mowie jej zeby mi nie odpowiadala na to pytanie bo odpowiedz znam. Otwieram auto robie swoje odrazu przykuwaja moj wzrok zawiasy. rdza i bieda. Lapie za drzwi a one luz maja gora dol. Hmmm Tak dalej mowie. A ja juz to auto kiedys wczesniej diagnozowalem bo tacy zadowoleni byli po zakupie. Nie dziala tylko klima dogrzewacz obieg wewnetrzny kable w przelotakch korekcje niezacikawe juz na jalowych na cieplym no i blad przeladowania w sterownku. Super auto.
dokładnie Paweł :drinks: jak dobrze sprawdzisz przed kupnem to nie będzie problemów z autem, mam bls i jest mega zadowolony z tego silnika,dpf sprawdzałem tydzień temu to mam 8 gram zapełnienia popiołem więc można powiedzieć że młody bóg z niego :oki: korekcje na wtryskach są super więc turbinka sucha, wałek rozrządu sprawdzałem jak robiłem rozrząd jakieś 8 tyś km temu i jest w BDB stanie.więc nie ma na co narzekać, a jak siądzie mi dwumasa to założę sztywne koło i będę się cieszył dalej bo koszt nie jest duży w porównaniu do dwumasy
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
ODPOWIEDZ